Alba Berlin – ASVEL: Analiza utakmice

Sportske
18 studenoga, 2020
398 Views
košarka tipovi

Danas su na rasporedu posljednje utakmice devetog kola Eurolige. Jučer je u sklopu ovog kola odigrano pet utakmica. Bayern je Istanbulu napravio iznenađenje dok su ostali favoriti opravdali tu ulogu. Za analizu smo odabrali utakmicu između Albe i ASVEL Lyon-Villeurbannea, ekipa koje nisu na najbolji način ušle u novu sezonu. Ove ekipe su igrale i prošle godine jedna protiv druge u sklopu Eurolige ali su pred ovu sezonu mjenjale nekoliko igrača i daleko od toga da nas očekuje slična utakmica prošlogodišnjoj.

Lyonova momčad je posljednji šampion Francuske Lige iz sezone 2018/19 kada su u finalu pobjedili Monaco sa 3-2. Prošla sezona je bila prva u istoriji koja je prekinuta i koja je završena bez pobjednika. Oni su u toj sezoni djelili prvo mjesto sa ekipama Monacoa i Dijona. ASVEL Lyon je ujedno najskuplja i vjerovatno najkvalitetnija momčad Francuske Lige. U Euroligi u momentu prekida nisu stojali najbolje, upisali su svega 10 pobjeda u 28 odigranih utakmica te je vidljivo da je LNB Liga još uvijek daleko od najboljih evropskih košarkaških liga.

Lyon je pred ovu sezonu doveo nekoliko odličnih igrača na vanjskim pozicijama. Paul Lacombe je došao iz Monaca, Allerik Freeman iz Bursaspora ali je sigurno najveće pojačanje Norris Cole koji je nekadašnji NBA šampion i igrač koji je proveo sedam sezona u NBA ligi. On je došao također iz Monacoa a sigurno će uz Lacombea i Freemana uspjeti nadoknaditi odlazak Davion Berry. Očekuje se da uz ovu trojicu igrača Lyon bude kvalitetnija ekipa, bar kada je riječ o vanjskim pozcijima. Na krilnim pozicijama su izgubili Charles Gallioua te jednog od najboljih igrača ekipe Livio Jean Charlesa koji je otišao u Olympiakos. Kao njegovu zamjenu su doveli William Howarda, igrača koji je imao dvogodišnji ugovor sa Rocketsima ali se nije uspio dokazati i ekspresno se vratio evropskoj košarci. Na poziciji centra su izgubili možda i najboljeg igrača iz prošle sezone, Tonye Jekiria koji je otišao u Baskoniu. Kao njegova zamjena su došli Moustapha Fall koji je zaista odličan igrač i došao je iz Turk Telekoma i Kevarrius Hayes iz Cantua.

Lyon je otvorio sezonu sa 3-2 u LNB ligi gdje su neočekivano poraženi od Dijona i Bourga i evidentno je da će biti potrebno još vremena novom treneru Marshu da posloži ekipu i pripremi akcije. U Euroligi su već doživjeli pet poraza, od Valencie, Milanoa, Žalgirisa, Zvezde i Zenita a jedinu pobjedu u ovom takmičenju su upisali prije dva tjedna protiv ekipe Baskonie. Protiv Valenice su se držali do posljednjih sekundi meča a Milano, Zvezda, Žalgiris i Valencia su ih rutinski savladali i sigurno je da ovoj ekipi nedostaje još kvalitete da bi konkurisala za play off. Oni će sigurno biti jedan od konkurenata u LNB ligi i u toku sezone će početi igrati kvalitetniju košarku ali uz nekoliko vrlo bitnih igrača trebat će još vremena da se uigraju.

Alba Berlin u novu sezonu Eurolige ulazi kao jedan od autsajdera i od njih se ne očekuje da završe među osam najboljih ekipa. Njemačka BBL liga je kasno počela sa novom sezonom što je sigurno imalo uticaja da i rezultati u Euroligi budu nešto lošiji. Sigurno da im je bilo potrebno nekoliko utakmica da igrači uđu u formu i počnu igrati košarku kakva se od njih očekuje. U prvih šest kola Eurolige su poraženi od Maccabia, Bayerna, Efesa, Barcelone i Olympiakosa a jedinu pobjedu su upisali protiv CSKA što je bilo zaista neočekivano. Za sada su kao i ASVEL na omjeru 1-5 ali su oni pružili veliki otpor u Tel Avivu i u Pireju a zaista je velika pobjeda protiv CSKA u Moskvi. U BBL ligi su u prva dva kola bili bolji od Frankfurta i Oldenburga i kada se sve sagleda igrali su kvalitetniju košarku od ASVELA.

Alba Berlin je pred ovu sezonu izgubila čak šest igrača. Landry Nnoko je karijeru nastavio u Zvezdi, Rokas Giedraitis u Baskoniji, Tyler Cavanaugh u Tenerifeu, Hermannsson u Valenciji, Ogbe u Brose Bambergu i Peno u Vechti. Istina je da su izgubili šest igrača ali su doveli manji broj kvalitetnijih igrača i za očekivati je da sa nešto kraćim rosterom budu konkurentniji u Euroligi, dok bi domaće prvenstvo zbog ovoga moglo trpiti. Maodo Lo je igrač koji je prošao koledž u Kolumbiji. Nakon što 2016. godine nije izabran na draftu odlučio se za karijeru u Evropi gdje je igrao odličnu košarku u protekle četiri sezone. On će uz Jayson Grangera biti najveće pojačanje za ovu sezonu a osim njih u ekipu su stigli i Ben Lammers i Simone Fontecchio.

Ove ekipe su igrale jedna protiv druge i prošle sezone i u toj utakmici je ASVEL bio bolji sa 12 poena razlike ali su ekipe mnogo mjenjale pred ovu sezonu i ova utakmica neće biti slična toj. Za sada je Alba igrala mnogo bolju košarku, Lo i Lammers igraju fantastično i Alba je s razlogom veliki favorit danas. Pobjeda Albe uz preko 5 poena razlike u kladionici bet365 je plaćena je po koeficijentu od 1.90. To je sigurno najbolji odabir na ovoj utakmici.

Kao najbolji izbor klađenja na zbroj poena igrača se nameće Maodo Lo koji je u posljednje dvije utakmice za Albu u Euroligi igrao preko 20 minuta i postigao ukupno 25 poena. Lo je igrač koji se ne libi da uzme šut i u situacijama kada je na 0/5. Odličan je šuter sa distance, vrhunski izvodi slobodna bacanja koja često dobija jer igra posljednje minute četvrtina i sa klađenjem na njega se ne može pogriješiti.

Bet365 Kladionica

4.6/5
  • Autentičan i prepoznatljiv dizajn
  • Zanimljivi i inovativni bonusi i promocije
  • Perfektna platforma za klađenje uživo
  • Širok izbor depozitnih i isplatnih metoda
  • Odlična korisnička podrška
  • Bet Builder opcija
  • Margine ponekad znaju biti visoke
  • Opasnost od blokiranja i suspenzije računa
100% do 25 EUR Bonus dobrodošlice
Kladite se sada
Author Sportske