Azijski Hendikep – Goal Market za početnike

azijski hendikep na golove

Već smo ranije pričali o jednom vrlo zanimljivom kladioničarskom market, zvanom Azijski Hendikep ili skraćeno AH. Ukoliko niste totalni početnik onda ste zasigurno čuli za ovaj kladioničarski market, jer velika većina kladioničara danas voli i redovno koristi Azijski Hendikep u svom klađanju.

Danas, u ovom članku ćemo vam objasniti što je Azijski Hendikep na goal Marketu, odnosno kako ga efektivno koristiti i koje su njegove prednosti u odnosu na druge vrste igara na golove u sportskoj kladionici.

Šta je Azijski Hendikep?

Azijski Hendikep (AH) jedna je od najzanimljivijih formi sportskog klađenja iz prostog razloga što u samom startu eliminira takozvani problem neriješenog rezultata! Kako je to moguće, sigurno se pitate. Prosto, svaka utakmica ima samo dva moguća ishoda pobjedu domaćina i pobjedu gosta (uz neke sitne detalje koje ćemo kasnije objasniti).

I budite sigurni da onog momenta kada budete razumjeli na pravi način Azijski Hendikep, uvidjet će te koliko je lakše kladiti se na ovaj način, umjesto na staromodan i konzervativan način klađenja s tri moguća ishoda.

Šta je Azijski Hendikep na Goal Marketu?

Iako je Azijski Hendikep možda i najpoznatiji za one koji preferiraju da igraju na konačan rezultat, ovaj vid hendikepa se može igrati i na nekim drugim marketima, kao što su Goal Line Market, Korner Market, pa čak i ponekad na Marketu koji je za broj žutih i crvenih kartona na utakmici.

Već smo u osnovnom članku o Azijskom Hendikepu objašnjavali koje su prednosti ovog vida hendikepa, pogotovo u situacijama kada konačan ishod se završi neodlučeno, pa nema gubitnog tiketa, nego se vraća ulog onom ko se kladio ovim vrstom hendikepa. Poput Azijskog Hendikepa na konačni ishod i u market na golove imamo nekih specifičnosti koje treba objasniti korak po korak, kako bi vam bilo lakše da se snađete i potencijalno iskoristite prijednosti ove vrst igre u vašem kladioničarskom portfoliu.

Kod standardne igre na golove (koševe, poene itd.) sportska kladionica vam nudi dvije opcije. Radi lakšeg razumevanja objašnjavaćemo sve na primjeru fudbala. Dakle, na fudbalskoj utakmici u redovnom goal market kladionica vam nudi dvije opcije: Manje od 2.5 golova (0-2 golova na meču) i Više od 2.5 golova (3 ili više golova na meču). Kada se odlučite igrati Azijski Hendikep na golove imate mnogo više opcija. Evo koje su te opcije:

Over/Under 2.5 Goals – Ovaj tip hendikepa je i9dentičan kao i obična igra na golove te je nećemo posebno objašnjavati. Dakle Over 2.5 je identično kao i 3 gola i više, dok je Under 2.5 goals identično igri 0-2 gola na utakmici. Nakon ovoga stvari postaju malo kompliciranije…

Over/Under 2.25 Goals – Kao što rekosmo sada postaje malo komplicirano. Ali samo na prvi pogled. Kada igrate Over/Under 2.25 Goals, vi zapravo igrate dve oklade, sa pola uloga Over/Under 2 Goals i sa pola uloga Over/Under 2.5 Goals. Evo primjera:

Okladili ste se na utakmici  Arsenal – Chelsea da ce biti Over 2.25 Goals nakon završetka, sa kvotom 1.90 i ulogom od 100 Kuna. Ukoliko se utakmica završi sa tri ili više golova, vaša oklada je dobitna i dobićete natrag 190 Kuna. Ukoliko se utakmica završi sa tačno dva gola, onda vi gubite pola uloga, a pola uloga vam se vraća dakle u minusu ste 50 Kuna. Ukoliko bude nula ili jedan gol, vaša oklada je gubitna i u minusu ste 100 Kuna. Ukoliko ste na istoj utakmici odigrali Under 2.25 Goals, ako bude nula ili jedan zgoditak vaša oklada je dobitna i dobićete natrag 190 Kuna, ukoliko bude tačno dva zgoditka onda vam se pola uloga vraća, a na pola uloga dobivate 1.90 * 50, dakle 45 Kuna, što vam daje dobitak u ukupnom iznosu od 145 Kuna, a ako bude tri ili više zgoditaka avaša oklada je gubitna.

Over/Under 2.75 Goals – Kontra oklada od Over/Under 2.25 Goals. Evo primjera:

Okladili ste se na utakmici  Arsenal – Chelsea da ce biti Over 2.75 Goals nakon završetka, sa kvotom 1.90 i ulogom od 100 Kuna. Ukoliko se utakmica završi sa četiri ili više zgoditaka, vaša oklada je dobitna i dobićete natrag 190 Kuna. Ukoliko se utakmica završi sa tačno tri gola, onda vam se pola uloga vraća, a na pola uloga dobivate 1.90 * 50, dakle 45 Kuna, što vam daje dobitak u ukupnom iznosu od 145 Kuna. Ukoliko bude dva zgoditka ili manje, vaša oklada je gubitna i u minusu ste 100 Kuna. Ukoliko ste na istoj utakmici odigrali Under 2.75 Goals, ukoliko bude tačno tri zgoditka onda vi gubite pola uloga, a pola uloga vam se vraća dakle u minusu ste 50 Kuna. Ako bude nula, jedan ili dva zgoditka vaša oklada je dobitna i dobićete natrag 190 Kuna, ukoliko bude tačno četiri ili više zgoditaka vaša oklada je gubitna.

Over/Under 3 Goals – najbolji deo tek sada dolazi. Ovo je odličan hendikep i ista su pravila nebitno kolika je linija (Over/Under 1, 2, 3 ili možda 4). Naime, kada igrate ovaj “okrugli” hendikep onda su pravila vrlo jasna. Pokazaćemo to na primjeru Over/Under 3 Goals linije.

Okladili ste se na utakmici  Arsenal – Chelsea da ce biti Over 3 Goals nakon završetka, sa kvotom 1.90 i ulogom od 100 Kuna. Ukoliko se utakmica završi sa dva zgoditka ili manje, onda je vaša oklada izgubljena. Ako se utakmcia završi sa četiri ili više zgoditaka onda je vaša oklada dobitna. Ako se pak utakmica završi sa TAČNO tri zgoditka onda je vaša oklada takozvani PUSH i vraća vam se ulog u cijelosti nazad.

Ista pravila važe i za okladu Under 3 Goals, samo suprotno. Dakle, ispod tri zgoditka dobitna oklada, iznad tri zgoditak gubitna oklada, a točno tri zgoditka je PUSH i vraća se ulog.

Ostali Azijski Hendikepi

Kao što rekosmo postoje ove linije za golove od Under 0.5 goals, pa sve do Over 6.5 Goals, i svaki put linija se povećava za 0.25 frakciju sa identičnim pravilima kao što smo gore u tekstu objasnili. Osim Goal marketa za konačan ishod, postoji i Goal market za broj golova na poluvrijemenu, sa identičnim pravilima, kao i za full time rezultat.

Zaključak

Naprosto se rečima ne može objasniti koliko je bitno razumeti, znati na pravilan način koristiti kako običan Azijski Hendikep, tako i Azijski Hendikep na Goals Marketu. Naposto ovaj vid hendikepa daje kladioničarima velike mogućnosti i pruža im “safe zone” u slučaju tačnog broja zgoditaka, te je naša topla preporuka da se uvjek ako ste u mogućnosti radije opredelite za Azijski Hendikep, nego za običnu igru na golove.

Relevant news