Detaljan vodič kroz FIFA World Cup 2022 Fantasy

Alex
8 studenoga, 2022
6350 Views
FIFA World Cup 2022 Fantasy

Mundijalska groznica trese sve jače. Brojimo sitno do početka najpopularnijeg fudbalskog događaja na svetu. Euforiju je pospešila vest da je pokrenut FIFA World Cup 2022 Fantasy, tako da je vreme da vas upoznamo sa svim pravilima.

Osnovna pravila su uglavnom ista kao i za ostale fantazi igre. Ukoliko već niste, potrebno je da se registrujete na zvaničnom FIFA sajtu. Nakon toga, biće vam dostupno kreiranje Fantasy ekipe.

Kreiranje tima

Kada prvi put budete stigli do sekcije kreiranje tima, tražiće vam da date naziv svojoj ekipi. To možete uraditi odmah ili na kraju, svejedno je. Kao i kod Fantasy Premier League, raspolažete budžetom od £100m, odnosno 100 miliona, koje morate rasporediti na 15 igrača.

Po završetku selekcije, startnu postavu možete postaviti u jednoj od sledećih formacija: 4-4-2

4-3-3, 4-5-1, 3-4-3, 3-5-2, 5-2-3, 5-3-2 i 5-4-1.

Što se tiče maksimalnog broja igrača iz jedne reprezentacije, on će varirati kako takmičenje bude odmicalo. Svaki menadžer moći će da selektira:

 • Maksimum 3 igrača u grupnoj fazi
 • Maksimum 4 igrača u osmini finala
 • Maksimum 5 igrača u četvrtfinalu
 • Maksimum 6 igrača u polufinalu
 • Maksimum 8 igrača u finalu

Svakog igrača možete uvrstiti u svoj tim klikom na “+” pored njegovog imena na listi igrača. Sa druge strane, igrača izbacujete iz tima klikom na “X” koji će se pojaviti kada kursor miša podesite na određenom igraču.

Ukoliko nemate vremena da selektirate tim, dostupna je opcija automatskog selektiranja kompletne ekipe.

Izbor kapitena

I za FIFA World Cup 2022 Fantasy pravilo je isto kada je izbor kapitena u pitanju. Igraču kojeg budete odredili za kapitena biće duplirani bodovi. Svakog igrača možete selektirati za kapitena tako što ćete prvo kliknuti na određenog fudbalera, a zatim i na ikonicu “C”.

Ukoliko vaš primarni kapiten podbaci ili ako jednostavno niste zadovoljni učinkom, imaćete još jednu šansu. Ovo pravilo je isto i kod UEFA Champions League Fantasyja (ako kapiten koji igra u utorak blankuje, imate pravo da odaberete nekog drugog igrača koji igra u sredu).

Primer: Kane ne odigra dobro protiv Irana u ponedeljak, a odabrali ste ga za kapitena. Do kraja prve runde, možete selektirati nekog igrača koji tek treba da odigra svoj meč u tom kolu. Duplirani poeni koje je Kane osvojio će vam se prepoloviti.

https://twitter.com/FIFAcom/status/1589922192162426881

Izmene

Kao i kod svake druge igre ovog tipa, i u FIFA World Cup 2022 Fantasyiju, postoje četiri izmene, koje morate odrediti pre početka kola. Jedna od njih mora biti golman.

Ukoliko neki igrač iz startne postave ne igra u određenom kolu ili jednostavno niste zadovoljni njegovim učinkom, možete ga zameniti igračem sa klupe koji tek treba da odigra svoj meč.

U slučaju da ništa ne menjate kompletno kolo, jednostavno nemate vremena ili zaboravite, automatske izmene će se same izvršiti na kraju runde. Ako pak promenite nešto, onda morate menjati manuelno do kraja tekućeg kola.

Busteri (Čipovi)

Najinteresantniji deo svake fantazi igre su definitivno čipovi, koji se u FIFA World Cup 2022 Fantasyju nazvani busterima (boosters).

Svakom menadžeru su dostupna tri bustera tokom trajanja Svetskog prvenstva:

Wildcard – Najpoznatiji iz porodice bustera. Pre početka određenog kola možete napraviti neograničeni broj izmena.

12th Man – Dvanaesti igrač je buster koji vam omogućava da selektirate jednog igrača sa klupe čiji će poeni biti uračunati u ukupan broj na kraju kola. Tokom trajanja runde ne možete menjati ili izbaciti 12. igrača. Takođe, on ne može biti selektovan kao kapiten.

Power Captain – Buster sa kojim se do sada nismo susreli. Kada ga aktivirate, broj poena će na kraju kola automatski biti dupliran najefikasnijem igraču u vašoj ekipi. Taj igrač će automatski biti selektovan kao kapiten.

Kada jednom budete aktivirali neki od bustera, ne možete se predomisliti. Dozvoljen je maksimalno jedan buster po kolu.

Transferi

Pre početka Svetskog prvenstva, broj transfera je neograničen. Kako takmičenje bude odmicalo, maksimalan broj transfera po rundi će se menjati. Pre početka svakog kola maksimalni dozvoljeni broj transfera je:

 • Grupna faza – 2 transfera
 • Osmina finala – neograničeno
 • Četvrtfinale – 4 transfera
 • Polufinale – 5 transfera
 • Finale – 6 transfera

Tokom trajanja grupne faze, dozvoljeno je prebacivati jedan transfer iz kola u kolo, ali to pravilo važi samo za prve tri runde. Jednom kada startuje nokaut faza, nema više prebacivanja transfera.

Primer: Pre početka drugog kola imate dva besplatna transfera, ali imate potrebu da odradite samo jedan. Pre starta treće runde, imaćete tri besplatna transfera. Svaki transfer koji ne iskoristite vam neće biti prenesen u osminu finala, niti u neku od kasnijih faza takmičenja.

Transferi tokom runde

Ovo je najvažniji novitet i potrebno je obratiti posebnu pažnju!

Moguće je napraviti transfer i tokom trajanja kola. Možete prodati igrača koji još uvek nije igrao svoj meč u određenom kolu za onog koji takođe tek treba da odigra svoju utakmicu. To omogućava menadžerima da deluju nakon objavljivanja sastava timova.

Za svaki dodatni transfer i pre i tokom kola skidaće se -3 poena od ukupnog broja bodova.

Bodovanje

Sistem bodovanja je malo drugačiji u odnosu na Fantasy Premier League, a mi ćemo u narednim redovima pobrojati sve promene:

 • Svaki igrač koji iznudi penal dobiće +2 boda, dok će igrač koji ga je skrivio biti kažjen sa -1
 • Golmani će za clean sheet dobijati +5 bodova, ali moraju da igraju bar 70 minuta, dok će za postignuti gol dobiti +9! Svaki odbranjeni penal donosi +3 boda, penal serije u eliminacijama se ne računaju.
 • I defanzivci će za clean sheet dobijati +5 bodova, a njima će biti dovoljno 60 minuta na terenu. Za svaki postignut gol će dobijati neverovatnih +7 poena!
 • I golmani i defanzivci za prvi prvi primljeni gol neće dobijati negativne poene, ali će za svaki naredni primljeni dobijati -1.
 • Veznjaci će za postignut gol dobijati +5 poena, što je standard. Ali, oni će biti nagrađeni +1 poenom za svaka dva ključna dodavanja (key passes), kao i za svaka tri osvojena duela (tackles)
 • I napadači će za postignuti gol biti nagrađeni +5 poena, a novitet je što će za svaka dva šuta u okvir gola dobiti +1 poen.

Nadamo se da smo kroz ovaj vodič uspeli da vam detaljno približimo sva pravila za FIFA World Cup 2022 Fantasy. Svoj tim možete kreirati klikom na ovaj link.

100% do 122 EUR Bonus Dobrodošlice
Kladite se sada
Author Alex

Ako bi morali da opišemo Acu u jednoj rečenici, to bi bilo - čovek koji ne zna za poraz. Jedan od najpotkovanijih košarkaških i teniskih poznavalaca u našoj ekipi, a takođe osoba koja piše odlične informativne članke. Slobodno vreme provodi u društvu prijatelja i svog omiljenog pića - espresso kafe.