England Women – USA Women: Analiza utakmice

prognoze utakmica

Nikada do sada nismo tipovali ni jednu utakmicu ženskih nogometnih timova, te smatramo da je lepo analizirati i jednu utakmicu što igraju cure, iz prostog razloga što u ženskom nogometu ima ozbiljnih talentiranih cura, koje su pravi mađioničari u kopačkama. Trenutačno se održava Svijetsko prvenstvo u nogometu za žene, i iako nije ni približno medijski propraćeno kao muško prvijenstvo, vidjeli smo par fenomenalnih susreta, mnogo lepih golova i čudesnih poteza. Ova utakmica između selekcija Engleske i Sjedinjenih država je prvo polufinale, dok će se u drugom polu finalu sastati selekcije Nizozemske i Svedske.

Selekcija Engleske je u dosadašnjem toku prvenstva igrala vrlo dobro, te su zaređale pet pobjeda, prvo u grupnoj fazi protiv Škotske (2-1), Argentine (1-0) i Japana (2-0), da bi nakon toga u eliminacionoj fazi prvo pobjedile selekciju Kameruna sa 3-0, a u ¼ finalu i selekciju Norveške sa istim rezultatom. Čini se da kako prvjenstvo odmiče izabranice legendarnog nogometaša Phil Nevilla igraju sve bolje i bolje, baš kao što su na prošlom prvjenstvu i muškarci podizali svoju formu tijekom prvjenstva. U poslednjih sedam susreta nogometašice Engleske imaju omjer od šest pobjeda, nula neodlučenih i jedan poraz.

Sa druge strane selekcija USA je došla na ovo prvjenstvo kao apsolutni favorit i svojim igrama su pokazale da sa razlogom nose ovu ulogu. U grupnoj fazi su pobjedile redom, Tajland (13-0), Čile (3-0) i Švedsku (2-0). Nakon toga u eliminacionoj fazi su pobjedili identičnim rezultatom 2-1 selekcije Španjolske i Francuske. Ženski nogomet je izrazito razvijen i popularan u Sjedinjenim Američkim državama, te ne čudi što su njihove nogometašice u završnici svih veliki takmičenja. Ova selekcija u poslednjih sedam susreta ima omjer od sedam pobjeda, nula neodlučenih i nula poraza. Zapravo poslednju utakmicu su izgubili još prije sedam mjeseci u prijateljskom susretu protiv selekcije Francuske.

Očekivani sastavi

Iluzorno je pričati o sastavima timova, pošto će sasvim sigurno oba selektora izjesti na teren sve svoje najbolje igračice koje imaju na raspolaganju. Svi se slažu da kada se uporede dvije momčadi Amerikanke imaju bolje igračice, ali na strani Engleske reprezentacije je struka, pošto imaju dosta kvalitetnijeg selektora. Mnogi novinari iz Britanije smatraju da je ovo najbolja šansa ove generacije da pobjedi selekciju USA. Opet sa druge strane, selekcija Sjedinjenih država je neverovatno kvalitetna momčad, koja igra dugo godina zajedno i koja ima neverovatno samopouzdanje. Pitanje je kako će se utakmica odvijati, ali sigurno je da ćemo gledati vrhunski nogomet.

Raniji rezultati i trendovi

Ove dvije selekcije su igrale 6 puta do sada i istorijski omjer je prilično na strani USA selekcije. Naime USA devojke su pobjedile četiri puta, dok je jedan put bilo neodlučeno i jedan put su pobjedile devojke iz Engleske.  Što se zgoditaka tiče, nema nekog izraženog trenda pošto je bilo i efiksanih, ali i suvih utakmica, te ne smatramo da je pogodno koristiti ranije utakmice u ovom slučaju. Ipak, imajući u vidu da se radi o polu finalnoj utakmici možda je pametno igrati na malo golova.

Predlozi za tipovanje

Iako je prilično jasno da će ovo biti susret u kom obje selekcije imaju sve da izgube, smatramo da postoji odličan value na jednom marketu. Mi lično iako poštivamo sve što su igračice iz Engleske uradile za sada, ne smatramo da imaju dovoljno iskustva da iz ovog polu finala izađu kao pobjednice. USA selekcije je kvalitetnija i iskusnije, te smatramo da treba odigrati USA da će pobjediti koja igra se plaća solidnom kvotom 1.84 u sportskog kladionici 22bet.

Relevant news