Eurobasket 2022: Individualna ostvarenja za sva vremena, drugi deo

Dusan
17 kolovoza, 2022
1720 Views
eurobasket secanja

Danas vam donosimo nastavak najboljih individualnih ostvarenja na Eurobasketu. A u glavnim ulogama biće dvojica možda i najboljih evropskih košarkaša svih vremena, čije su  karijere mnogo slične i koje su rasle do velikih visina. Prvi dio ovog serijala možede pročitati ovdje.

Uspon košarkaškog Mozarta!

Iako je već imao par NBA sezona iza sebe, i važio za najtalentovanijeg igrača Evrope, Eurobasket 2001 je takmičenje na kome smo imali pravu priliku vidjeti o kakvog košarkaškom jednorogu se radi. Dirk Nowitzki, čovjek koji je promjenio igru!

Njemačka je u Tursku došla sa relativno nepoznatom ekipom i mladom prije svega. Predvodio ih je mladi Dirk kome se nije davalo mnogo pažnje. Znalo se da je dobar, ali toliko niko nije očekivao. Počelo je u grupi, kada je Estoniji ubacio bez pola muke 33p, pa zatim i Hrvatima 31! Pobjedio je Francuze sam i imao 32 poena, i poslao svoju ekipu u polufinale! Što niko nije očekivao.

U polufinalu protiv domaćina Turske je „podbacio“ ubacio je „samo“ 22 poena. Nedovljno za pobjedu i prolaz u finale. U tom meču su i sudije odradile posao, turci su i dozvoljenim i nedozvoljenim sredstvima udarali i branili Dirka.

Ali utakmica za treće mjesto protiv jake Španije, je ono o čemu će se dugo pričati. Prvi duel dva giganta evropske košarke, Pau Gasola i Dirka Nowitzkog, jedan protiv drugoga. Španija je kvalitetnija ekipa i pobjedila je taj meč. A Dirk je odigrao jednu od onih utakmica po kojima će postati poznat.

43 poena, 15 skokova i 3 asistencije! I to sve protiv Pau Gasola. Jedna od najboljih individalnih partija na Eurobasketu, i početak jednog sjajnog sportskog rivalstva.

Veličanstven odlazak Kralja!

Teško je naći igrača koji je konstantnije igrao od početka do kraja svoje karijere, i igrača koji je uvjek bio na raspolaganju svojoj reprezentaciji od Pau Gasola. Eurobasket 2015 je njegov doktorski rad.

Kada su svi mislili da je star i da ne može više, da sa 35 godina nema šta tražiti protiv mladih i atletskih dominatnih centara, Pau je na ovom Euru ispraznio sve džepove i izvukao sve trikove iz njih.

Vodio je Španiju do krova Evrope, i postao MVP prvenstva. U prvom kolu, u porazu protiv Srbije je vukao „neraspoložene“ Špance sa 16 poena, dok je Turicima ubacio 21 poen uz 7 skokova.

Totalnu dominaciju je prikazao protiv Turske gdje je 34 poena, 10 skokova i 6 asistencija. Punio je sve kolone i dominirao i u odbrani i napadu. Sa njim na parketu Španija je izgledala nepobjedivo.

Onda je krenula eliminaciona faza, i kada su svi usporili Pau je dodao gas! Poljacima je spakovao 30 poena, a Grcima u četvrtfinalu 27 poena, 9 skokova i 5 asistencija.

Jednu od najboljih partija u karijeri i u istoriji prvenstava odigrao je u polufinalu, gdje ih je čekala strašna Francuska, predvodjena Parkerom i Batumom. Ekipa koja je imala dovoljno „mesa“ da uštopa Gasola. Za francuze pod košem bio je višestruki najbolji defanzivac NBA lige, Rudy Gobert, i svi su očekivali da Gasol neće biti tako dominatan.

Ali, Gasol je razbio Goberta i Francusku, ubacio mu je 40 poena, i uhvatio 11 skokova. Kralj je bio spreman za još jednu titulu!

U finalu ga je čekala Litvanija sa Valančijunasom. Naravno i Valančijunasa je napravio smješnim. Ubacio mu je 25 poena i 12 skokova u finalu.

Apsolutna dominacija, legende evropske košarke! Braća Gasol su odradili svoj posao, otišli u legendu, da li Španija ima neke nove nade? Mogu li ponoviti ovaj uspjeh?

Author Dusan