Eurobasket sećanja: Individualna ostvarenja za sva vremena

Dusan
16 kolovoza, 2022
1575 Views
sasa djordjevic

Eurobasket je pred vratima, a mi vam donosimo neke od najboljih individualnih partija svih vremena. Priče o legendama evropske košarke. Ko će ući u legendu i na ovom Eurobasketu? Pratite nas i čitajte!

Ples Nenada Markovića protiv Letonije

Popularni Neno je najveća poslije ratna legenda BH košarake i BH reprezentacije. Džaba i NBA igrači i svi koji su prošli kroz repku, niko nije tako brzo ušao u srca navijača kao Neno Marković. Dijete sarajevske Bosne, lider na terenu i van njega. Svoje liderstvo je najviše pokazivao u dresu reprezentacije.

Na Eurobasketu 97, koji se održao u Španiji, Bosna i Hercegovina se prvi put na nekoj smotri pojavila kao samostalna država. Poslije teškog gradjanskog rata, sport je ponovo počeo da spaja narode, i da se ljudi vraćaju u realnost.

Ekipa se skupila sa svih krajeva Evrope, tu su bili sadašnji trener reperezentacije Adis Bećiragić, Samir Lerić, Gordan Firić, Elvir Ovčina, Bukva i ostali.

Ali jedno se ime posebno izdvajalo. Nenad Marković. Simbol multietičnosti Bosne i Hercegovine, simbol Sarajeva. Neno je to prvenstvo igrao kao u transu. Iako je BiH, izgubila sve utakmice u grupi, to je bilo manje bitno, jer se košarka vratila.

Zadnju utakmicu i razigravanje za 15to mjesto Bosna i Hercegovina je igrala protiv Letonije. A Neno je plesao, i ušao u istoriju evropskih prvenstava.

Ubacio je Letonije čak 44 poena, i izjednačio se na vječnoj listi na trećem mjestu sa Izraelcima Berkovichem i Jamchijem, koji si ubacili takodje po 44. Neno je na parketu proveo 38 minuta a iz igre je šutirao 13/22, 6/11 za tri.

Probijao je odbranu Letonije, završavao na obruču, pogadjao poludistancu, trojke, kreirao za suigrače, i na kraju pogodio šut koji je odlučio pobjednika. Donio je svojoj državi prvu pobjedu na velikom takmičenju.

Bosnu i Hercegovinu ćemo gledati i na Eurobasketu 22 i vidjećemo da li i sada medju njima ima neki novi Neno ili Mirza?

Igra r’n’r cela Jugoslavija i Sale Nacionale

Ne postoji sportista koji je više uveseljavao navijače Jugoslavije odnosno sada Srbije od Saše Djordjevića. Možda jedino Novak Djoković. Ali kada uzmemo u kakvim je uslovima i vremenima to radio Djordjević, teško će biti nadmašeno ikada.

Vrijeme kada Srbija je u teškim finansijskim problemima, gdje vlada ogroman kriminal, narod nema nikakvu perspektivu niti razloga za sreću i slavlje. Pojavi se košarka, i Eurobasket 95. Predvodjeni Dudom Ivkovićem, Jugoslavija je osvojila Eurobasket bez  poraza.

Djordjević nije dobijao šansu pored Dražena Petrovića u zajedničkoj reprezentaciji, imali su neke medjusobne nesuglasice, a mjesta je bila samo za jednog. Sale je godinama pokazivao kakav je lider, i dok je igrao za Partizan. Baš je Partizanu sjajnom trojkom u zadnjim sekundama donio titulu prvaka Evrope, a zatim na sličan način ponovio i protiv Hrvata u reprezentaciji.

Ono što se posebno pamti je finalna utakmica Eura 95, kada je u vatrenoj atmosferi, sam pobjedio Litvaniju! I to će se prepričavati godinama.

Nakon što je Jugoslavija pobjedila domaćina Grčku, domaći navijači su se u finalnoj utakmici totalno okrenuli na stranu Litvanije, i napravili takvu atmosferu kao da se igra utakmica u Litvaniji. Ali su zanemarili jednu činjenicu. Saša Djordjević se hrani energijom, kada je čitava dvorana protiv njega.

Takva šuterska rapsodija se nije vidjela. U takvoj utakmici, pod takvim tenzijama, protiv Marculionisa na sebi, ubacio je 41 poen, i to čak 9 trojki iz 12 pokušaja! Ništa ga nije moglo poremetiti ni navijači, ni prljava igra litvanaca, ni prekid utakmice. Sale je bio u svom modu, koncentrisan i spreman na sve. Izludio je i litvance i grke.

U Beogradu je napravljen veličanstven doček, nikada vidjen sličan, a Sale je postao legenda, kao i čitava ta generacija.

Uskoro očekujte i nastavak ovog teksta, a pisaćemo po mnogima o dvojici najboljih evropskih košarkaša, koji su ostavili neizbrisiv trag u NBA, i o njihovim partijama na Eurobasketu.

Author Dusan