Fantasy Premier League GW17 – Dileme i vaša pitanja

Dusan
25 prosinca, 2022
854 Views
fpl

Nastavak Premier lige nakon Svetskog prvenstva se ozbiljno primakao, te 17. kolo počinje za samo 24 sata. No, većina FPL menadžera i dalje nije “sklopila” svoj tim do kraja.

Proteklih nekoliko dana smo skupljali najčešća pitanja koja su nam stizala, pratili šta se dešava u FPL svetu i, sada već tradicionalno, pronašli odgovore na najveće dileme i pitanja koja vas muče pre nastavka sezone. 

Salah ili KDB? Ko je najbolji jeftini defanzivac? Da li je Nunez zaista validna opcija? Ovo su samo neka od pitanja na koja smo odgovarali u nastavku teksta…

Dva i po kladioničara: FPL podcast je specijalizovani podcast kanala Sportske Kladionice koji se bavi analizom Fantasy Premier League pred svako kolo. Ovaj podcast će vam pružiti detaljne informacije o formi, performansama i očekivanim bodovima za odabrane fpl opcije.

Salah ili KDB?

Definitivno najveća dilema među FPL menadžerima pred 17. kolo. Evo nekih brojki:

Salah vs De Bruyne (GW1-16, na 90 minuta)

 • Velike šanse: 0.24 vs 1.0
 • xG (očekivani golovi): 0.2 vs 0.5
 • xGI (očekivana uključenost u golove): 0.74 vs 0.68

Brojke su vrlo slične i indikuju da su obojica jednako blizu returnu u svakoj utakmici. Egipćanin je eksplozivnija opcija i okretanje ka njemu vam omogućava i da analizirate Fodena u prvih nekoliko utakmica (da li može da “pokrije” De Bruynea?). 

Sve u svemu, izuzetno teška odluka, a mi smo 55-45 za Salaha. 

Mitrović – da ili ne? Koga umesto njega?

Napadač Fulhama je pod znakom pitanja za 17. kolo, ali bi po rečima trenera Silve trebalo da bude spreman najkasnije za kolo nakon toga. Drugim rečima, možemo da držimo Mitra na klupi u ovom kolu (neki jeftiniji defanzivac u prvoj, primer: White), i da nam bude starter u 18. kolu protiv Southamtona kod kuće.

Međutim, nismo za tu varijantu ne samo zbog povrede (koju Mitrović već dugo “vuče”), već i zbog 4 žuta kartona. Ukoliko se odlučite da idete bez Srbina, Martial (6.7m), koji će biti prvi napadač Đavola u drugom delu sezone, se nameće kao najbolja alternativa.

Najbolji jeftini defanzivci?

Ovim redom: White (4.7m), Bueno (3.9m), Patterson (4.0m), Chalobah (4.7m), Perraud (4.4m). Velika je šansa da ćete imati bar jednog, a verovatno i dvojicu jeftinijih defanzivaca u timu. 

Tim sa 2 ili 3 “premiuma”?

Više smo za tim sa 2 “premiuma” iz sledećih razloga:

 • Veći balans u timu 
 • Zgusnut raspored u narednom periodu (trebaće vam jaka klupa)
 • Ako dvojica od trojice premium igrača ne donese bodove, velike su šanse da ćete imati slabo kolo
 • Veće nedoumice oko kapitena

Cancelo ili Akanji/Walker?

Sve zavisi od toga šta možete za ostatak novca da uradite. Cancelo ima veći “plafon” od ostalih defanzivaca City-ja, no mišljenja smo da Akanji i Walker imaju skoro pa jednake šanse da budu starteri na većini utakmica. Pogotovo ovaj prvi, s obzirom na povredu Diasa.

Evo jednog primera gde glas protiv Cancela: Akanji i Rashford/Trossard > Cancelo i Andreas. 

Koga za kapitena?

Glas ide Haalandu (12.2m). Detaljnije o kapitenima smo pisali u našem članku.

Da li je Darwin Nunez opcija?

Uporedili smo Salahove i Nunezove brojke (GW 1-16, na 90 minuta):

 • Šutevi iz šesnaesterca: 2.84 v 4.46
 • Velike šanse: 1.02 v 1.78
 • xG (očekivani golovi): 0.51 v 0.69
 • xGi (očekivana uključenost u golove): 0.68 v 0.89

Darwin će sigurno imati i minutažu s obzirom na povrede Jote, Firmina, Diaza… Nameće se kao must have.

Koga iz Chelsea-ja zbog dobrog rasporeda?

Defanzivci: Kepa (4.5m) kao prva opcija, James (6.0m) i Chabolah (4.7m) kao alternative ili varijante gde se duplira odbrana Plavaca.

Ofanzivci: Niko dok ne vidimo kako će to izgledati u nastavku, a mi pratimo pre svih Mounta (7.5m). Englez ima loše brojke od dolaska Pottera, primer: po broju kreiranih šansi je 44. u ligi u tom periodu i najviše zbog toga je “wait and see” faza sa njim, a i ostalim napadačima tima iz Londona.

Sve naše fantasy članke možete pronaći klikom na ovaj link.

Nadamo se da pratite i našu Facebook i Instagram stranicu.

Free Bet Bonus Dobrodošlice
Kladite se sada
Author Dusan