Intro

Fantasy Premier League GW36: Kapiteni

FPL Kapiteni SK

Pred nama je najveće “duplo” kolo u Fantasy Premier League-i ove sezone u kojem će čak 12 timova imati po dve utakmice. Naš tim analitičara kreće sa novom rundom tekstova ove sedmice, a najpre ćemo probati da pronađemo odgovor na jedno od najbitnijih pitanja – kome dati kapitensku traku?

Borba za titulu između Manchester City-ja i Liverpool-a je u najvećem jeku, a s obzirom da obe ekipe imaju po 2 utakmice u ovom kolu, logično je bilo tražiti potencijalnog kapitena u njihovim redovima…

Salah ili De Bruyne?

Liverpool će snage odmeriti sa Spursima (kod kuće) i Aston Villa-om (na strani), dok će sa drudge strane “Građani” igrati proiv Newcastle-a (kod kuće) i Wolves-a (na strani).

Deluje, makar “na papiru”, da izabranici Pepa Guardiola-e imaju nešto lakši posao, pogotovo kada se uzme u obzir da će Liverpool nakon zahtevne utakmice u Španiji u Ligi šampiona u utorak uveče, za vikend igrati protiv Tottenham-a, koji se grčevito bori za top4. Protivnik City-ja za vikend je Newcastle, tim koji je već obezbedio opstanak i u ligi, te će preostale utakmice igrati za prestiž.

Mo Salah (13.3) će sigurno biti najpopularniji izbor za kapitena, dok je De Bruyne (11.9) više “differential” pick s obzirom da mu je ownership i dalje na oko 10%. Bez obzira na to što su obojica imali obaveze sa svojim timovima između dva kola u Ligi šampiona, i jedan i drugi su u prošlom kolu bili na klupi, te ih očekujemo kao startere u obe utakmice.

Uporedili smo brojke dvojice vrhunskih asova u poslednjih 6 utakmica kada su bili starteri u ligi.

 

Komparacija igrača Mo Salah Kevin De Bruyne
Cena 13.3 11.9
xG (očekivani golovi) 1.76 1.68
xA (očekivane asistencije) 1.69 1.66
Kreirane šanse 8 24
Šutevi 15 16
Dodiri u završnoj ⅓ terena 195 199

 

Kada se pogledaju gorenavedene brojke, jasno je da Egipćanina i Belgijanca ne razdvaja puno. Čak je De Bruyne u blagoj prednosti zbog većeg broja kreiranih šansi (iako su im očekivane asistencije gotovo identične).

Mišljenja smo da odluka kome dati traku od pomenute dvojice, zavisi i od vaših ličnih ambicija i situacija u vašim mini-ligama. Ukoliko vas neko “juri” ili ste sa nekim rivalom “tu negde”, onda je verovatno bolje ići sa Salahom. Sa druge strane, ukoliko vi nekog pokušavate da stignete, a on pritom nije Kevinov vlasnik… Jasno vam je kuda ovo ide, zar ne?

Ukoliko “palite” svoj Free Hit čip ili svoj drugi WildCard, svakako preporučujemo da imate obojicu u svom timu.

Da li postoji i treća opcija?

Ukoliko želite da rizikujete na nekom većem nivou, predlažemo jednog igrača koji je u sjajnoj formi u poslednje vreme, a u pitanju je napadač Evertona, Richairlson (7.5).

U poslednjih 6 kola, jedino je Cristiano Ronaldo ima više udaraca ka golu od Brazilca (26 vs 23) u celoj ligi među napadačima, dok je Richa u pomenutom periodu postigao 4 gola i zabeležio jednu asistenciju, dok je njegov xG (očekivani golovi) od čak 4.45 bio najveći od svih napadača u ligi.

Protivnici su po meri – Leicester i Watford, oba na strani. “Lisice” će sve karte “baciti” na utakmicu protiv Rome u polu-finalu Lige konferencije u četvrtak, dok je utakmica sa Evertonom već u nedelju, pa očekujemo “šaren” sastav. Takođe, nemaju više za šta da igraju u ligi, dok se “Karamele” bore za opstanak i svaka utakmica do kraja sezone im je kao finale.

Everton će u onda sredu uveče igrati protiv Watforda, ekipe koja je već ispala, a uz to izgubila 7 od poslednjih 8 utakmica u ligi, što dovoljno govori kakva je atmosfera u ekipi. Čini se da su “Stršljenovi” mislima već u Championship-u i ovaj meč je lepa prilika da Lampard-ovi momci dođu do pobede, a i da Richairlson nastavi svoju dobru formu.

Svakodnevno na našim društvenim mrežama objavljujemo najinteresantnije FPL aktuelnosti i zanimljivosti. S tim u vezi, još uvek niste, zapratite naše Facebook i Instagram stranice.

 

 

 

Relevant news