Fantasy Premier League – Haland ili Kane?

Dusan
1 kolovoza, 2022
1036 Views
fantasy premier league

Ubedljivo najveća dilema koja muči fantasy menadžere samo nekoliko dana pred početak nove sezone je sa kojim “premium” napadačem krenuti – Halandom ili Kaneom?

U ovom tekstu ćemo se pozabavati određenim prednostima i manama koji se odnose upravo na ova dva vrhunska napadača i nadamo se olakšamo vam jednu od najvažnijih odluka pred početak kampanje.

Da li je Haland “gamechanger”?

Jedan od najboljih i najtalentovanijih napadača na svetu je pre nekoliko nedelja pojačao aktuelnog šampiona i odmah napravio “zemljotres” u fantasy svetu. Ownership mu nije padao ispod 50%.

I upravo je taj veliki ownership jedna od glavnih prednosti ukoliko izaberete Halanda. Mišljenja smo da je na početku sezone pametnije birati “template” tim i praviti razliku sa 2 do 3 igrača.

Nema potrebe trošiti reči o kakvom se napadaču radi. Podatak da je u Dortmundu imao gol ili asistenciju na svakih 60 minuta je u najmanju ruku impozantan. Jednostavno, kada je na terenu, Haland je uključen u golove svoje ekipe.

Nemamo dliemu da će se Haland brzo navići na Premijer ligu i pokazati svoju klasu. Međutim, da li postoje otežavajući faktori koji su vezani za Norvežanina? Ima ih nekoliko:

  1. Istorija povreda koja nije obećavajuća. Haland je propustio čak 26 utakmica u Bundesligi u prethodne 2 sezone u Dortmundu
  2. Opasnost od ranih izmena – Pep sada ima 5 izmena i da li će Norvežanin napuštati teren ranije pogotovo ako City ima rezultat koji im odgovara?
  3. Period adaptacije – ne samo da se Haland treba adaptirati na ligu, već se i ceo tim mora adaptirati na njega. U finalu Community Shileda neretko svo videli da Cityevi veznjaci ne šalju loptu Halandu na vreme, kao da nisu navikli da igraju sa klasičnim centarforom

Sve su ovo faktori koje moramo uzeti u obzir kada biramo između Kanea i njega.

Ipak, bez obzira na to što se videlo u Community Shiledu da je potrebno vreme da Haland “klikne” sa ostatkom tima, imao je xG (očekivane golove) od čak 1.59! Statistički parametar koji pokazuje koliko je zapravo opasan po gol i zaista je neverovatno da nije uspeo da postigne bar jedan pogodak. Koliki će mu biti xG protiv neke slabije ekipe?

Raspored Cityja i Spursa je sličan, ali glavna prednost Halanda je drugo kolo kada “Građani” dočekuju Bournemouth (najboilja opcija za kapitena), dok će Tottanham gostovati na Stamford Bridgeu.

Kane proverena opcija?

Glavna prednost Kanea u odnosu na Halanda je što je već dokazan u Premijer ligi i samim tim je proverena akvizicija. Još jedna prednost je i prvo kolo s obzirom da Spursi dočekuju Southtampton, jednu od najgorih defanzivnih ekipa lige u prethodnoj sezoni. Sa druge strane, City, makar “na papiru”, ima teži meč (gostovanje West Hamu).

Kaneovi statistički parametri od kada je Conte preuzeo tim:

  • xG: prvi u ligi
  • xA: prvi
  • Velike šanse: prvi
  • Velike kreirane šanse: prvi

Neverovatne brojke. Harry je potpuno eksplodirao od kada je Conte tu i s obzirom da je postigao čak 5 golova u pred-sezoni, deluje da će nastaviti tako i na početku nove kampanje.

Kaneove mane u odnosu na Halanda:

  • Neuporedivo teži meč u drugom kolu
  • Igra za tim koji ima “niži plafon” nego City
  • Ukoliko Haland krene silovito, gubite mnogo u rankingu zbog ownershipa

Odluka je izuzetno teška i mi ćemo verovatno prelomiti nekoliko sati pred početak prvog kola. Trenutno smo bliži Halandu (ownership, vrhunski napadač u top timu, impozantne brojke u dosadašnjoj karijeri, xG od čak 1.59 u finalu Communityja), a naših trenutni tim možete videti ovde.

Za one koje jednostavno ne mogu da se odluče, savetujemo da krenete sa Kaneom i onda ga “pretvorite” u Norvežanina već posle prvog kola. Mi verovatno nećemo to raditi s obzirom da ne volimo da “bukiramo” transfer unapred.

Naravno, uvek postoji opcija da se krene i sa jednim i sa drugim. No, ukoliko se odlučite za takav potez, budite spremni na veliku žrtvu u ostatku tima (krenuti bez Salaha ili sa 3 “premiuma” i slabijim ostatkom tima). U narednih nekoliko dana ćemo pisati o prednostima i manama 2 i 3 “premiuma”.

Pročitajte naše najnovije fantasy tekstove ovde.

Zapratite nas na društvenim mrežama za svakodnevni fantasy sadržaj – Facebooki Instagram.

Author Dusan