Fantasy Premier League: Šta je Free Hit?

Dusan
24 ožujka, 2022
9858 Views
FANTASY PREMIER LEAGUE (1)

Jedan od preduslova za uspešno igranje popularne Fantasy Premier League igre jeste efikasno korišćenje čipova. Postoje četiri različita čipa, a u ovom tekstu ćemo podrobnije objasniti šta je Free Hit.

Svi FPL menadžeri na startu svake sezone dobijaju četiri čipa: Wild Card, Triple Captain, Bench Boost i Free Hit. Svaki od pomenutih može se upotrebiti jednom u toku sezone, osim Wild Carda koji je dostupan dva puta. Važno je napomenuti da se u jednom kolu ne može aktirivirati više od jednog čipa.

Svaki od njih predstavlja moćno oružje i ako se iskoristi pametno i lukavo može rapidno poboljšati ranking menadžera. Stoga je potrebno imati dobro razrađenu strategiju i ne donositi ishitrene odluke kada je aktivacija čipova u pitanju.

Šta je Free Hit?

Suštinski, Free Hit je jednonedeljni Wild Card. Menadžer može napraviti beskonačan broj izmena između dva kola i napraviti najjači tim za predstojeću rundu. Ukoliko niste zadovoljni timom u datom trenutku i želite da promenite pet-šest igrača, ovo je idealni čip.

Primera radi, dvojica igrača su suspendovani, trojica su povređeni ili pod znakom pitanja, a jedan je ispao iz prve postave, onda je Free Hit idealan strateški potez da se privremeno (za jedno kolo) reše problemi.

Svaki menadžer treba imati na umu da će mu se po završetku kola u kojem je aktivirao Free Hit vrati stari tim. To znači da ako je ovaj čip iskorišćen u 29. kolu, za narednu rundu će mu biti dostupno onih 15 igrača iz 28.

Menadžeri takođe treba imati na umu da kod pravljenja Free Hit ekipe raspolažu trenutnim budžetom, odnosno da nemaju neograničenu svotu novca za sastavljanje postave.

Kada je najbolje aktivirati Free Hit?

Ne postoji defisan šablon, niti jedinstvena strategija, koja se pokazala dobrom u kontinuitetu, a da daje u potpunosti tačan odgovor na pitanje “kada je najbolje aktivirati Free Hit?”.

Poslednjih nekoliko sezona mnoštvo FPL menadžera čuva ovaj čip za završnicu takmičarske godine, jer se pokazalo da se tada igra nekoliko “praznih kola”.

“Prazna kola” (Blank Gameweek) su one premijerligaške runde koje su nekompletne. One se najčešće javljaju kada određeni kontigent timova igra utakmice FA kupa tokom vikenda (četvrtfinalne ili polufinalne), pa su njihovi prvenstveni mečevi odloženi.

Kada dođe takvo kolo Premier lige sa sa svega četiri, pet utakmica, mnogi menadžeri imaju u timu samo petoricu ili šestoricu igrača koji će igrati, pa je onda Free Hit dobro rešenje, jer možete sastaviti ekipu od 15 fudbalera i izvući maksimum iz runde.

Free-Hit-

Druga strategija jeste takozvano “duplo kolo” (Double Gameweek), kada timovi imaju dve utakmice u okviru jednog kola. Zbog obaveza u nekom od engleskih ili evropskih kupova svake sezone se dogodi da nekoliko timova igraju ligaške utakmice tokom vikenda, pa odmah zatim u utorak, sredu ili četvrtak. To nisu utakmice redovnog kola, već neke koje su odložene ranije u sezoni.

Tada se sabira učinak svakog igrača sa dva meča, pa je to idealan momenat za aktivaciju nekog čipa, a Free Hit tada može biti snažno oružje. Zašto? FPL menadžeri imaju mogućnost da odaberu 15 igrača sa “duplim kolom”, odnosno sa dva meča u jednoj rundi.

Sezona 2021/22 je kuriozitet kada je ovaj čip u pitanju, jer je zbog velikog broja odloženih utakmica u prvom delu takmičarske godine (koronavirus) naknadno ubačen još jedan Free Hit, pa su svi igrači imali priliku da dva puta naprave “Wild Card tim za jedno kolo”.

Poslednjih sezona se u praksi pokazalo da je Free Hit najbolje čuvati za drugi deo sezone, odnosno za samu njihovu završnicu. Stoga je generalni savet da ne treba žuriti i biti nestrpljiv, te trošiti ovaj koristan čip u nekoj od uvodnih rundi.

Ukoliko želite da pročitate naš članak o osnovnim pravilima igre, možete to učiniti ovde.

100% do 100 EUR Bonus Dobrodošlice
Kladite se sada
100% do 122 EUR Bonus Dobrodošlice
Kladite se sada
Author Dusan