Fantasy Premier League: Šta je Wild Card?

Dusan
28 ožujka, 2022
6930 Views
Fantasy Premier League: Šta je Wild Card?

Ukoliko želite da budete dobar ili iznadprosečan menadžer u igri Fantasy Premier League morate mudro i vešto koristiti takozvane čipove. Postoje četiri različita čipa kao što smo već objasnili u jednom od naših prethodnih članaka, a u ovom tekstu ćemo pokušati da vam približimo i temeljno objasnimo šta je Wild Card, odnosno sve prednosti ove veoma korisne pomoći.

Na startu svake FPL sezone, menadžerima su na raspolaganju četiri čipa: Free Hit, Triple Captain, Bench Boost i pomenuti Wild Card. Svaki od njih se može aktivirati jednom u toku sezone, osim “divlje karte” koja je dostupna dva puta.

U detaljnom vodiću kroz Fantasy Premier League smo već napomenuli, ali ponovićemo kako bismo utvrdili gradivo, da nije moguće aktivirati više od jednog čipa u određenom kolu. Ako menadžer ubode pravi tajming za aktivaciju određene pomoći može višestruko poboljšati svoj ranking, kako u mini ligama, tako i u generalnom plasmanu, a mnogo puta se pokazalo da su upravo čipovi ti koji kroje poredak na kraju sezone.

Šta je Wild Card?

Wild Card omogućava FPL menadžeru da u potpunosti promeni svoj tim, odnosno da između dve runde napravi neograničen broj transfera, bez oduzimanja poena.

Kao što smo u uvodu naglasili, svakom igraču na raspolaganju su dva Wild Carda tokom sezone sa jasnom vremenskom odrednicom što se njihove aktivacije tiče.

Prvi je dostupan do kraja kalendarske godine, odnosno do starta poslednjeg kola u njoj. U sezoni 2021/22 prvi Wild Card je bilo moguće aktivirati do 28. decembra, a posle toga svi oni koji ga nisu iskoristili su ostali bez istog

Druga “divlja karta” je raspoloživa sa početkom nove godine i moguće je upotrebiti u nekoj od rundi do kraja sezone. Jako je bitno upamtiti ove vremenske odrednice kako ne biste ostali bez jednog veoma važnog čipa. Mada ako vam nije bio potreban do polusezone, onda je znak da ste zaista majstori ove igre.

Kada je najbolje aktivirati Wild Card?

Kao i kod Free Hit čipa, ne postoji jasno definisano pravilo, niti precizna taktika kada je najbolje aktivirati Wild Card. Sve zavisi od ekipe do ekipe i svih ostalih faktora, ali menadžeri uglavnom posegnu za ovim čipom kada situacija u timu postaje ili je već postala alarmantna.

Prvi Wild Card mnoštvo menadžera uključuje nakon lošeg starta sezone i to se pokazalo kao dobra strategija. Ukoliko već posle nekoliko kola zaostajete u mini ligama i overall ranking vam je loš, najbolje je da uključite “divlju kartu”.

Ne treba previše okolišati, jer već na samom startu rizikujete da upropastite čitavu sezonu. Niste dobro ispratili pripremni period, pa ste loše selektirali ekipu ili vas je osećaj prevario za neke igrače, nebitno je. Četiri ili pet kola su dovoljan uzorak da pohvatate koji timovi i njihovi igrači su dobro otvorili sezonu i na osnovu toga sklopite tim koji će vas pogurati sa dna ili iz donjeg dela tabele.

Određeni broj FPL stratega aktivira Wild Card po okončanju jesenjeg prelaznog roka. Tih dana je uglavnom i septembarska reprezentativna pauza, tako da je dovoljno vremena da se napravi detaljna analiza i sklope kockice u kom smeru će se razvijati takmičarska godina, bar privremeno.


U slučaju da dobro startujete sezonu i da vam prva dva, tri meseca sve ide kako ste zamislili, onda je idealan trenutak za aktiviranje prvog Wild Carda decembar, odnosno mesec prenatrpanog rasporeda, kada se igraju 6-7 kola za nepunih 30 dana.

Drugi Wild Card, koji postaje dostupan prvog dana januara, aktiviraju odmah oni menadžeri koji su prerano aktivirali prvi i već im je situaciju u ekipi toliko loša da mi je potrebna kompletna rekonstrukcija i reorganizacija.

Ukoliko ne spadate u ovu grupu FPL menadžera, onda je topla preporuka da čuvate ovaj čip do samog završetka sezone, kada se rešava pitanje pobednika i generalnog plasmana.

Svake sezone se u poslednjih desetak rundi dese takozvana “dupla kola” (Double Gameweek), kada jedna ekipa igra svoje zaostale ili odložene mečeve u okviru redovnog kola. Ta odlaganja se dešavaju zbog obaveza timova u nekom od engleskih ili evropskih kupova, pa se u određenom “duplom kolu” igračima sabira učinak sa dva odigrana meča.

Budući da je raspored poznat nekoliko kola unapred, provereno dobra strategija je da aktivirate Wild Card neposredno pre nekog “duplog kola” kako biste kada ono dođe mogli da iskoristite Triple Captain ili Bench Boost čip. Na taj način ćete maksimizirati učinak i moći da “iskidate kolo” sa 100 ili više poena u zbiru ukoliko ono bude efikasno.

Kada se sve sabere i oduzme, Wild Card se pokazao kao engleskim rečnikom rečeno “season changer”, odnosno čip koji je promenio tok sezone mnogim FPL menadžerima. Jako je važno ne žuriti sa njihovim iskorišćavanjem, već je nekada bolje “ići u minus” odnosno za dovođenje nekih igrača iskoristiti -4, pa čak i -8.

Ishitrenom reakcijom “divlja karta” može otići u nepovrat, a vaše šanse za iskupljenje biće svedene na minimum.

100% do 100 EUR Bonus Dobrodošlice
Kladite se sada
100% do 122 EUR Bonus Dobrodošlice
Kladite se sada
Author Dusan