Fantasy Premier League: Vodič kroz pravila

Dusan
23 ožujka, 2022
13138 Views
FPL

Selektiranje tima

Prvo i osnovno pravilo jeste da svaki tim može biti maksimalno 15 igrača u četiri linije tima:

  • 2 golmana
  • 5 defanzivaca
  • 5 vezista
  • 3 napadača

Početni budžet je £100 miliona i iz svake ekipe možete selektirati najviše trojicu igrača. Ono što treba napomenuti je da je budžet tokom sezone promenljiv, jer cene fudbalera rastu i padaju u zavsnosti od mnogo faktora, poput forme, zastupljenosti u FPL timovima, minutaži, i sl.

Potrebno je da cena određenog igrača skoči ili padne za +/- £0.2 miliona kako bi budžet porastao ili smanjio se za +/- £0.1 milion. Primera radi, početna cena Mohameda Salaha je £12.5m. Ako njegova cena skoči na £12.7m, svim FPL menadžerima koji imaju Egipćanina u svom timu će budžet biti £100.1m.

Upravljanje timom

Startna postava

Od 15 selektiranih, startna postava broji 11 igrača čiji se poeni računaju. Pred početak svakog kola postoji deadline, nakon kojeg više nije moguće menjati sastav, a o tome ćemo detaljnije kasnije u tekstu.

Sve poene koje budu doneli startnih 11 biće uračunato u ukupan skor ekipe, koji se redovno ažurira tokom trajanja kola. Ukoliko neki igrač iz startne postave ne igra iz bilo kog razloga, umesto njega ulazi prva izmena koja je na klupi. Zbog toga je jako važan redosled rezervnih igrača pred svaku rundu.

FPL menadžer se može odlučiti za bilo koju formaciju koja sadrži minimum jednog golmana, trojicu defanzivaca i jednog napadača.

Kapiten i zamenik kapitena

Svaki menadžer mora da selektuje jednog kapitena i zamenika kapitena pred početak svake runde. Poeni koje osvoji kapiten biće duplirani. Ukoliko kapiten ne odigra nijedan minut, poeni zamenika kapitena će se duplirati. Ako se desi da ni kapiten ni njegov zamenik ne igraju u tom kolu, nijednom igraču iz postave se neće duplirati bodovi.

Selektovanje rezervi po prioritetu

Rezervni igrači služe kao rešenje za nepredvidive okolnosti, poput neigranja nekog igrača ili odlaganja utakmice nakon deadlinea. Zbog toga je jako važno da se vodi računa o rasporedu igrača na klupi.

Mnogo puta će vam se tokom sezone desiti da rezervni igrač donese više bodova od startera i da ćete priželjkivati da određeni fudbaler iz startne postave ne igra neki meč. Stoga morate voditi računa da vam prva zamena bude igrač sa najvećim potencijalom za takozvani “return” (FPL učinak).

Izmena će se automatski izvršiti na kraju kola pod uslovom da su ispoštovana sledeća pravila:

  • Ako prvi golman nije nastupio na svom meču, umesto njega će ući rezevrni, pod uslovom da je bio u sastavu.
  • Ako određeni defanzivac, vezista ili napadač nije igrao, njega će zameniti prvi igrač na klupi koji je odigrao makar minut u tekućem kolu. Jedini izuzetak je formacija sa trojicom defanzivaca – ako jedan od njih nije igrao, na njegovo mesto ulazi prvi defanzivac sa klupe koji je bio na terenu.

Transferi

Transferi su najzanimljivi deo Fantasy Premier League. Oni u velikoj meri diktiraju koliko će menadžer biti uspešan u toku sezone i veoma je važno da svako odgovorno rukovodi njima.

Pre početka prvog kola dozvoljen je neograničen broj transfera, tako da menadžeri mogu tumbati sastav i rotirati igrače do beskonačnosti.

Nakon prvog deadlinea, za svako sledeće kolo dostupan je jedan besplatni transfer. Svaki naredni “košta” -4 poena od ukupnog skora u prvom sledećem kolu. To znači da ako ste za drugo kolo doveli dvojicu novih igrača i u pomenutom kolu ste osvojili 70 poena, vaš ukupan skor na kraju runde biće 66 poena.

Ukoliko između dva kola ne odradite niti jedan transfer, on će vam se sačuvati za naredno, pa ćete imati dva besplatna. Jako je važno da znate da je ovo maksimalan broj besplatnih zamena, te da ne možete imati tri ni pod kakvim okolnostima.

Maksimalan broj transfera između dve runde je 20. Ovaj broj se ne odnosi u kolima kada aktivirate čipove Wild Card ili Free Hit o kojima će biti reči u sledećem paragrafu.

Čipovi

Čipovi služe za dodatno unapređenje rezultata određenog tima u toku sezone. U toku jednog kola se može koristiti samo jedan. Postoje četiri različita čipa:

Bench Boost – Svi poeni koje osvoje rezervni igrači biće uračunati u ukupan skor tima. To znači da u jednom kolu u toku sezone možete igrati sa svih 15 igrača.

Free Hit – Aktivacijom ovog čipa možete napraviti neograničen broj transfera za jedno kolo. Na kraju tog kola vam se vraća postojeći tim. Na primer, pred 26. kolo imate petoricu, šestoricu igrača koji su ili povređeni ili suspendovani ili ispali iz prve postave svog tima, a imate samo jedan besplatan transfer. Aktivacijom Free Hita možete napraviti najjači tim za 26. kolo u okviru trenutnog budžeta, a za 27. će vam ponovo biti dostupan isti onaj tim pre starta pomenute runde. Najprostijim rečnikom rečeno – Free Hit je Wild Card za jedno kolo.

Triple Captain – Poeni vašeg kapitena će biti triplirani u određenom kolu. U ostalim kolima poeni igraču kojem ste dodelili kapitensku traku se dupliraju.

Wild Card – Svi transferi između dve runde su besplatni. Ovaj čip može umnogome promeniti tok sezone jednog menadžera, jer pomoću njega možete promeniti svih 15 igrača i napraviti ozbiljan progres u narednih nekoliko kola.

Važna napomena je da čipove Bench Boost i Triple Captain možete poništiti nakon što ih jednom aktivirate i sejvujete. To znači da možete menjati mišljenje do samog deadlinea.

Za razliku od ova dva čipa, Free Hit nije moguće poništiti. Kada jednom odradite transfere, aktivirate Free Hit i sejvujete promene, to je to.

Takođe je jako bitno da svaki menadžer ima na umu da je Wild Card dostupan dva puta u toku sezone, odnosno po jednom u svakoj kalendarskoj godini. Na primer, u sezoni 2021/2022 prvi Wild Card je moguće aktivirati do početka poslednjeg kola u 2021. godini. Drugi je dostupan odmah nakon toga.

Poput Free Hita, kada jednom odradite transfere i aktivirate Wild Card, nije moguće njegovo poništenje niti odlaganje.

Još jedna napomena za Free Hit i Wild Card – ukoliko ste prvo odradili neke transfere, pa onda odlučili da aktivirate jedan od ova dva čipa, ti transferi vam se neće računati, odnosno biće obrisani.

Deadline

Sve promene u timu, kao što su odabir startnih 11, transfere, odabir kapitena ili aktivacija čipa, moraju biti odrađene pre deadline-a. Pravila za deadline su ista u svakom kolu, odnosno on startuje 90 minuta pre početka prve utakmice. Najčešće je to u subotu u 12:00 (prvi meč počinje u 13:30) ili u petak u 19:30 (prva utakmica kreće u 21:00).

U slučaju da odradite bilo kakvu promenu nakon ovog vremena, ona će biti zapamćena za naredno kolo.

Kada jednom usvojite ova pravila bićete ravnopravni takmičar u svim ligama. Ukoliko budete strpljivi i napravite pravilnu strategiju, rezultati će pre ili kasnije sigurno doći.

100% do 100 EUR Bonus Dobrodošlice
Kladite se sada
100% do 122 EUR Bonus Dobrodošlice
Kladite se sada
Author Dusan