HNL – Najava sezone 2022/23

Dusan
7 srpnja, 2022
969 Views
SuperSport hrvatska nogometna liga

Sa superkupom najavljena je nova HNL sezona koja ponovno djeluje vrlo obećavajuće. Četiri glavna pretendenta na naslov nisu se promijenila. Dinamo, Hajduk, Osijek i Rijeka i dalje će voditi borbu za vrh i europske pozicije dok bi ostatak ekipa trebao međusobno podijeliti ostala mjesta na tablici.

Varaždin će zamijeniti Dragovoljac, dok su svi ostali klubovi isti. Kvaliteta je većinom na istom nivou ili veća te nas raduje ovakav rast hrvatske nogometne lige nakon godina sivila.

Dinamo Zagreb

Prijelazni rok u Dinamovom taboru nije bio previše uzbudljiv, ali neke su se promjene desile. U sastav su uključeni Boško Šutalo i Robert Ljubičić te najveće pojačanje Josip Drmić, a najveći transfer bio je odlazak Bartola Franjića u Wolfsburg za 7.5 milijuna eura.

Ante Čačić ostaje na kormilu ekipe koja će probati doći do grupne faze Lige prvaka te domaćeg naslova i kupa. Taktički nije previše trebao mijenjati, a okosnica sastava nije se trebala previše upoznavati tako da vjerujemo da je ispred Dinama dobra sezona, uključujući i Europu.

Hajduk Split

Kod Hajduka smo svjedočili raznim dešavanjima ovog ljeta. Bilo je tu odlazaka juniora u redove najvećeg rivala Dinama, odlasci nekih bitnih i manje bitnih igrača kao i novi dolasci.

Glavni prioriteti su osigurani u smislu ostanka Marka Livaje i konačnog potpisa vratara Lovrea Kalinića, koji je napokon riješio situaciju s Aston Villom te ovog ljeta i službeno postao igračem Hajduka.

Nikola Katić već se oprostio od suigrača, nekim prvotimcima istekle su posudbe pa tako Hajduk u novu sezonu kreće bez nekih važnih kotačića. Ipak, imaju i više nego dovoljno na raspolaganju za dobru godinu i iskorak u Europi. S obzirom na kvalitetu konkurencije, Konferencijska liga dobra je prilika za Splićane da napokon osvjetle obraz kluba u Europi.

Osijek

Nenad Bjelica još jednu godinu predvodit će klub koji želi puno više nego prošle sezone. Sastav nije previše mijenjan s naglaskom na ostanak Darka Nejašmića koji je i službeno potpisao za Osijek nakon odlične sezone u kojoj se prometnuo u jednog od ključnih igrača.

Nekoliko igrača procirkuliralo je kroz klub ali primarna zadaća je napravljena tako što je od Hajduka otkupljen Nejašmićev ugovor. Kao najzvučniji odlazak ističe se onaj vrlo bitnog slovenskog veznjaka Damjana Bohara koji je nakon dvije sezone u HNL-u otišao u Poljsku.

U novu sezonu Osječani kreću s europskim i domaćim nadama, a s taktičkom potkovanosti njihovog trenera sve je moguće. U Osijek se puno ulaže i radi se o dugoročnom projektu tako da ih prošlosezonsko treće mjesto neće obeshrabriti. I dalje imaju jak sastav te će ponovno, a pogotovo kod kuće, biti neugodan protivnik za sve ostale ekipe.

Rijeka

Od glavne četvorke, Rijeka je prošla kroz najveće promjene pa se ne bi začudili kad bi ove sezone završili i izvan top 4. Tim više neće voditi Goran Tomić kojeg je na vrućoj klupi zamijenio bivši igrač Fausto Budicin. I na igračkom su planu doživjeli velike promjene, pa je sigurno da ih nećemo vidjeti na prošlosezonskoj razini kad su redovno prijetili Dinamu.

Ekipu je napustilo nekoliko ključnih igrača, ali kod Rijeke je već običaj da u ljetnim mjesecima vidimo pravu tržnicu. Slično je bilo i ove predsezone pa će biti vrlo zanimljivo vidjeti kako će se Riječani snaći bez Drmića, Murića i ostalih.

Mijenjali su filozofiju igre i kostur ekipe pa je pred Rijekom zasigurno teška sezona. Tko zna, možda nas demantiraju jer talenta nakon dolaska Alena Halilovića imaju, ali kvalitete u ovom trenu sigurno nemaju dovoljno da dugoročno prate ritam Dinama, Hajduka i Osijeka.

Prognoza

Varaždin je kao novak u ligi glavni favorit za ispadanje, dok će se ekipe koje nismo zasebno spominjali naći između devetog i četvrtog mjesta, s iznimkom Rijeke koja ima potencijala ispasti iz top 4, ali možda se i uključiti u borbu za europska mjesta.

Sa svim promjenama kroz koje su prošli trebat će proći nekoliko kola da se procijeni njihova prava kvaliteta.

S trenutnom situacijom i kadrom, Dinamo je u sjajnoj poziciji u usporedbi sa stanjem otprije nekoliko mjeseci kad im je visjela titula.  Novi ubojiti napadač i uigrana okosnica ekipe čine ih glavnim favoritom za osvajanje naslova po kladionicama, dok bi Hajduk ponovno trebao završiti stepenicu ispod.

Osijek vidimo jasno iznad Rijeke i s puno više stabilnosti u ovom trenutku, a nije isključeno i da zaprijete Hajduku koji ipak ima bolju individualnu kvalitetu.

Bjelica će ovakvom Dinamu kao i Hajduk teško zaprijetiti, tako da po našem mišljenju Splićane i Osječane očekuje borba za drugo mjesto.

 

Author Dusan