Japan – Španjolska: Analiza utakmice

Lefty
25 srpnja, 2021
690 Views
japan vs spain

2017. godine, Japan je za selektora angažovao bivšeg trenera Argentine Julia Lamasa da napravi četvorogodišnji plan za Olimpijske igre. Cilj je naravno bio prolazak grupe na domaćem terenu i Lamas je radio naporno da pokušaju ostvariti tu viziju. Progres se itekako vidio na Svjetskom prvenstvu u Kini, međutim u preteškoj grupi sa Amerikom, Turskom i Češkom Republikom nisu mogli previše. Ni sada posao nije lagan pošto su pored Španjolske u grupi sa još dva teška tima (Argentina i Sloveniija), ali se nadaju da bi jedna pobjeda trebala biti dovoljna da prođu kao jedna od dvije najbolje trećeplasirane ekipe. Apsolutni lider tima je sjajni Rui Hachimura koji igra u startnoj petorci Washington Wizardsa i bilježi 14 poena prosječno. Yuta Watanabe je još jedan NBA igrač od koga se pune očekuje, a tu su još naturalizovani Gavin Edwards i centar izraelskih korijena Avi Shafer. Prevariće se svakako ko misli da Japan čini tim anonimusa, tako da će itekako imati šta da kažu na domaćem terenu.

Za Španjolsku će ovo biti kraj jedne generacije koja je ispisala istoriju tamošnje košarke. Pau Gasol, njihov najbolji igrač svih vremena je najavio penzionisanje poslije Tokija, a sa njegovom liderskom ulogom, osvojili su dva svjetska i tri europska zlata. Samo im nedostaje zlato sa Olimpijskih igara, međutim znajući koliko je Amerika kvalitetna, to će teško biti ostvarivo. Ipak, izabranici Sergia Scariola se nikad ne smiju potcijeniti i u njihovim glavama, samo će zlato biti opcija, bez obzira koliko je nerealno. Svoje posljednje Igre će odigrati takođe Rudy Fernandez, Sergio Rodriguez, Marc Gasol i Sergio Llull, a pitanje je da li će i Ricky Rubio da igra u Parizu za četiri godine. Zbog svega toga, nema dileme  da će ostaviti sve što imaju na ovom turniru kako bi kompletirali zbirku zlatnih medalja. Protiv Japana će važiti za apsolutne favorite.

Očekivani sastavi

Japan je kompletan došao na ovaj turnir sa svim svojim najboljim igračima, a bivši naturalizovani igrač Nick Fazekas je izgubio mjesto pošto su procijenili da će Edwards više koristiti. Kod Španaca su takođe pozvani svi najbolji u ovom momentu, ali nije došao samo Junacho Hernangomez jer je prema navodima njegov klub blokirao igranje za Španjolsku u ovom trenutku.

Raniji rezultati i trendovi

Jedini put su Japan i Španjolska igrali 2006. godina na Svjetskom prvenstvu, a zanimljivo je da je domaćin bio upravo Japan. Sada će to biti na Olimpijskim igrama. Tadašnji meč su Španjolci ubjedljivo dobili sa 104:55, međutim prije 15 godina je košarka u Japanu tek počinjala da se razvija do nivoa na kojem je sada.

Prijedlozi za tipovanje

Prijedlog za ovu utakmicu je Japan +20,5 (pobjeda Japana ili poraz manji od 21 razlike), a kladionica Bet365 daje kvotu 1,71 za ovu igru.

Prisustvo Hachimure i Watanabea, odnosno njihov kvalitet bi morao garantovati da Japan odigra bar dvije četvrtine u egalu protiv Španjolske što bi bilo dovoljno da se hendikep pokrije. Takođe, Crvena furija će sigurno štedjeti najbolje igrače koji su u godinama i gledaće da ih odmore za kasniju fazu turnira što je bio i slučaj na Svjetskom prvenstvu prije dvije godine kada su osvojili zlato, a odigrali nekoliko slabijih mečeva na papiru.

Bet365 Kladionica

4.6/5
  • Autentičan i prepoznatljiv dizajn
  • Zanimljivi i inovativni bonusi i promocije
  • Perfektna platforma za klađenje uživo
  • Širok izbor depozitnih i isplatnih metoda
  • Odlična korisnička podrška
  • Bet Builder opcija
  • Margine ponekad znaju biti visoke
  • Opasnost od blokiranja i suspenzije računa
100% do 25 EUR Bonus dobrodošlice
Kladite se sada
Author Lefty