Vodič: Kako igrati NFL Fantasy?

Dusan
17 kolovoza, 2022
890 Views
nfl

Šta je NFL Fantasy?

NFL Fantasy je trenutačno jedna od najpopularnijih virtuelnih igara na svijetu. Ukoliko čitate ovaj tekst, onda ste vjerovatno zainteresirani da zaigrate fantasy po prvi put.

Prvi korak koji morate napraviti je da izaberete platformu za igru. Danas je nekolicina sajtova na kojima se može igrati fantasy, a neki od najpopularnijih su:

Nakon što ste pronašli odgovarajuću platformu, naredni korak je kreiranje privatne ili javne lige ili učlanjenje u neku privatnu ili javnu ligu.

Ukoliko imate nekoliko drugara ili poznanika koji vole NFL, najbolja opcija je kreiranje privatne lige koje obično moraju imati paran broj. Optimalan broj učesnika u jednoj ligi je između 6 i 14.

Ako nemate dovoljan broj poznanika da kreirate privatnu ligu ili ne znate nikoga ko traži zainteresovane učesnike, onda je opcija da pristupite nekoj od javnih liga.

Svaka liga ima tačno određen broj učesnika. Kada se taj broj popuni, sljedeći korak je draft.

NFL Fantasy Draft

Nova sezona NFL Fantasy-a počinje sa draftom gdje članovi lige kreiraju svoj tim. Draft se obično održava nekoliko dana prije početka NFL sezone jer je dosta rizično održavati ga par sedmica ranije zbog mogućnosti ozljeda igrača tokom predsezonskih mečeva. Nasumično, svaki učesnik dobija svoju poziciju na draftu.

Npr. ako liga ima 12 članova, a računarski je određeno da imate prvi pick na draftu, vaši pickovi će biti 1, 24, 25, 48, 49… Ako imate pick broj 10 u prvoj rundi, pickovi će biti 10, 15, 34, 39, 58…

Draft rundi ima onoliko koliko jedan fantasy tim ima igrača. Taj broj je obično između 15 i 18. Svaka ekipa najčešće ima 9 startera:

-Jednog quarterbacka
-Dva running backa
-Dva wide receivera
-Jednog tight enda
-Jednog kickera
-Jednu obranu/specijalni tim
-Jednu flex poziciju (uglavnom je to RB/WR tj. mogućnost da u startnu postavu ubaciti trećeg running backa ili wide receivera, mada neke lige dopuštaju da na flexu bude i drugi quarterback ili tight end)

Kada su u pitanju rezervni igrači, proizvoljno je koje pozicije ćete uzimati. Teoretski, na klupi možete imati pet quarterbackova ili pet tight endova, ali fantasy vlasnici se uvijek odluče da to bude balansirano.

Niti jedan tim ne može imati dva ista igrača. Onog trenutka kada je jedan igrač draftovan, niko više ga ne može izabrati. Zbog toga je dobra draft pozicija izuzetno važna. Svake sezone je nekoliko igrača za koje se smatra da će donijeti veliki kvalitet ako ih imate u timu, a ako je vaš prvi pick na nekom niskom mjestu (recimo desetom), možete doći u ne baš ugodnu poziciju.

Tokom drafta, svaki fantasy vlasnik ima određeno vrijeme da izabere svoj pick. Obično je to između 30 i 120 sekundi, zavisno od toga koliko komesar lige odredi.

Ukoliko fantasy liga ima 12 članova, a svaki fantasy tim 15 igrača (9 startera i 6 rezervista), onda će se na draftu birati ukupno 180 NFL igrača. Svi oni koji ne budu izabrani se smatraju slobodnim agentima i u svakom trenutku do početka lige možete besplatno zamijeniti igrača iz svog tima sa onim koji je slobodan.

U toku regularne sezone, svaka NFL franšiza ima jednu slobodnu sedmicu, pa se to odražava i na vaš fantasy tim.

Obratite pažnju ako draftujete npr. ukupno dva quarterbacka da se ne desi da su obojica slobodna u istoj sedmici jer ćete onda morati da potražite nekog slabijeg quarterbacka sa free agencya za tu sedmicu.

Početak lige

Regularna fantasy sezona ima između 13 i 15 sedmica (zavisno koliko komesar odluči). Svaka fantasy sezona počinje sa početkom NFL sezone.

Nasumičnim rasporedom se određuje protiv kojeg protivnika u ligi se igra u kojoj sedmici, a ukoliko je manje učesnika od broja kola u regularnoj sezoni, onda protiv istih protivnika možete igrati dva ili više puta.

Prvo kolo počinje sa prvom sedmicom u novoj natjecateljskoj godini. Kao što je već navedeno, u startnoj postavi je uglavnom devet igrača koje trebate staviti prije nego što počnu svoj susret.

Onog trenutka kada NFL utakmica vašeg igrača započne, on je zaključan do početka narednog kola, bilo da se nalazi u vašoj startnoj postavi ili na klupi.

Ako npr. u četvrtak veče igraju Tampa Bay Buccaneersi i Dallas Cowboysi, a vi imate nekog njihovog igrača kojeg želite da vam igra te sedmice, morate ga staviti u startnu postavu pet minuta prije početka duela. Ako to ne učinite i ostavite ga na klupi, svi poeni koje on osvoji u toj sedmici se neće računati.

S druge strane, ukoliko se odlučite da vam igrač sa pomenute utakmice bude starter i on loše odigra svoj meč, ne možete ga prebaciti na klupu do početka narednog kola.

Određivanje koga ćete imati u startnoj postavi je ključna stvar za dobar rezultat. Npr. ako igrate ligu u kojoj je moguće u startnoj postavi imati dva running backa, a vi ih imate ukupno četiri u svojoj ekipi, morate dobro razmisliti koja dva ćete koristiti te sedmice, a koja dva ćete odlučiti da ostavite na klupi.

Drugo kolo – waiveri

Po završetku drafta, kreira se waiver lista. Nekada je to nasumično, a nekada se odluči da onaj ko ima posljednjeg picka u prvoj rundi drafta dobije broj 1 na waiver listi.

Kada se završi prvo kolo sezone, obično svi fantasy vlasnici odluče da promijene par igrača. To rade tako što otpuste igrača iz tima, a na njegovo mjesto uzmu nekog sa free agencya. Međutim, kada počne sezona (osim ako komesar ne odluči drugačije), ne možete uzimati slobodne agente kada to želite.

Uzmimo za primjer sljedeću situaciju. Jedan wide receiver kojeg niti jedan fantasy vlasnik nema u svom timu odigra odlično u prvom kolu, uhvati dva touchdowna i preko 100 jardi i onda svi požele da ga uzmu u svoj tim sa free agency-a. To naravno može učiniti samo jedan fantasy vlasnik.

Prednost ima onaj fantasy vlasnik koji ima bolju poziciju na waiver listi. Ako istog igrača žele svi vlasnici, dobiće ga onaj koji ima prvo mjesto na waiver listi. Ako ga žele dva vlasnika, prednost će imati onaj koji ima veće mjesto na waiver listi.

Obično se igrači sa free agencya zatraže do srijede ili četvrtka, a onda na početku tog dana se vidi koji igrači sa free agencya su pripali vama, a koji drugim fantasy vlasnicima.

Onog trenutka kada vam pripadne igrač sa free agencya, vi automatski idete na posljednje waiver mjesto. Ako liga ima 12 igrača, a vi ste zatražili igrača koji vam je pripao, vaše waiver mjesto za naredno zatraživanje će biti 12.

Trejdovi

Jedna od najzabavnijih stvari u NFL fantasy-u su trejdovi. Pomoću njih, možete razmijeniti igrače sa bilo kojim drugim fantasy vlasnicima u ligi.

Trejdovi funkcionišu na skoro identičan način kao i u pravom NFL-u. Ukoliko u nekom trenutku želite da promijenite neke igrače, a na free agencyu ne pronalazite dovoljno dobra rješenja, onda je trejd jedina opcija.

Ponekad se u toku sezone ozlijede neki igrači na bitnim pozicijama, pa je neophodno da popunite te praznine.

Svi trejdovi moraju biti odobreni od komesara lige kako ne bi došlo do zloupotrebe i neravnomjernih trejdova. Također, postoji tačno određen datum do kada se igrači mogu trejdovati i to je obično kraj studenog ili početak prosinca.

Doigravanje

Za razliku od doigravanja u NFL-u, doigravanje u fantasyu se održava ranije. Regularna sezona u NFL-u trenutačno ima 18 sedmica, što znači da u najvećem broju fantasy liga ima 14 kola u regularnoj sezoni, a potom tri plej-of runde (četvrtfinale, polufinale i finale).

Posljednja sedmica regularne NFL sezone se uglavnom ne igra u fantasyu jer veoma često neke ekipe odmaraju igrače ukoliko su već osigurali doigravanje pa to utiče na regularnost fantasy natjecanja.

Ipak, u nekim fantasy ligama je to moguće promijeniti pa da npr. ima 15 sedmica u regularnoj sezoni, a potom da se posljednje tri sedmice NFL regularne sezone koriste za fantasy doigravanje.

Broj učesnika u doigravanju određuje komesar. U ligama od 12 učesnika, obično u doigravanje ide šest ili osam najboljih timova iz regularne sezone. Ako je broj šest, onda su prvi i drugi nosilac slobodni u prvoj rundi plej-ofa.

Fantasy Dynasty (Keepers lige)

Fantasy Dynasty je poseban oblik fantasy lige. Ukoliko igrate fantasy ligu sa drugarima koje poznajete i imate plan da igrate zajedno mnogo narednih godina, veoma često je „dynasty“ prava opcija.

Za razliku od regularne lige, u dynasty ligama zadržavate određen broj ili sve igrače za narednu sezonu. Ukoliko vaša fantasy ekipa ima 15 igrača, pravila dynasty-a mogu biti da možete zadržati npr. pet igrača (keeper) po izboru u svom timu za narednu sezonu, a taj broj može biti i neograničen (da zadržite svih 15).

Ako je odluka komesara lige da se zadržava tačno pet igrača, onda draft naredne godine ima 10 rundi u kojima birate sve slobodne agente. Prvog picka obično ima fantasy vlasnik koji je bio najslabiji prethodne sezone.

U regularnim ligama, svake nove sezone se kompletno bira nova ekipa na draftu i nije moguće zadržati niti jednog igrača iz prethodne godine osim ako ga ponovo ne izaberete na draftu.

Dynasty liga je mnogo sličnija pravom NFL-u i stičete utisak da ste generalni menadžer jedne takve franšize. Također, u dynasty ligama je moguće trejdovati buduće pickove.

Ukoliko neki učesnik dynasty lige odluči u budućnosti da odustane, uvijek njegov tim može preuzeti neki novi član.

The League (TV Show)

Na temu NFL Fantasy-a snimljen je jedan od najinteresantnijih sitcoma koji se prikazivao od 2009. do 2015. godine.

Radnja se odvija u Chicagu, a glavni likovi sitcoma su prijatelji koji sudjeluju u NFL fantasy ligi. Oni ne biraju sredstva i učinili bi apsolutno sve da pobijede noseći se usput sa raznim situacijama koje im se događaju u svakodnevnom životu.

Također, tokom emitiranja sitcoma, u njemu se pojavila nekolicina bivših NFL superstara u epizodnim ulogama poput Adriana Petersona, Terrella Suggsa, Antonia Gatesa, Matta Fortea, Ryana Fitzpatricka, J.J. Watta, Mikea Evansa, Marshawna Lyncha i mnogih drugih.

Ukoliko nikada niste igrali NFL fantasy, a odlučite se da prvo pogledate sitcom skoro je nemoguće da ne poželite učestvovati u sličnoj ligi.

A ako već igrate NFL fantasy, a nikada niste pogledali ovaj sitcom, onda sve preporuke!

100% do 122 EUR Bonus Dobrodošlice
Kladite se sada
Author Dusan