Khimki – Efes: Analiza utakmice

Sportske
19 studenoga, 2020
591 Views
košarka tipovi

Danas su na rasporedu prve utakmice desetog kola Eurolige. U toku ove sedmice se igralo deveto kolo u kome su rezultati bili poprilično očekivani, izuzev poraza Efesa i Milanoa. Za analizu smo odabrali utakmicu petog kola Eurolige između Khimkia i Efesa.

Khimki je pred početak nove sezone doveo nekoliko vrhunskih igrača i apetiti ekipe u ovoj sezoni ogromni. Na bekovskim pozicijama su doveli Erricka Mccoluma koji je jedan od najboljih košarkaša u Evropi, najbolji strijelac Eurokupa iz 2014. godine i MVP tog takmičenja 2016. godine. Na bekovskim pozicijama koje su daleko kvalitetnije u ovoj sezoni je došao i Evgeny Voronov iz Zenita a Chris Kramer je svoju karijeru nastavio u Hapoelu. Na poziciji krila su se rješili usluga Igora Volkhina koji je otišao u Zenit. Kao njegova zamjena je doveden Jordan Mickey igrač koji je proveo tri sezone u NBA ligi. Osim njih i u ekipi je iskusni Greg Monroe koji je dugo vremena igrao u najjačoj ligi svijeta.

Khimki je očajno započeo novu sezonu. U VTB ligi su uz CSKA Moskvu prvi favoriti za osvajanje a iz prvih šest utakmica su imali svega dvije pobjede nakon čega su pobjedili CSKA i najavili bolje partije. U Euroligi su izgubili prvih pet uktamica nakon čega su u posljednje tri utakmice pobjedili u dvije. Vidljivo je da pružaju daleko kvalitetnije partije u posljednjih 15 dana ali su i dalje u jako nepovoljnom položaju u Euroligi. Zbog toga im je u ovoj utakmici neophodna pobjeda. Razlog loših rezultata je što je ekipa imala veliki broj problema sa izostancima igrača. Mickey je odigrao samo jednu utakmicu u Euroligi u prvih pet, Shved je propustio nekoliko utakmica na početku sezone a Voronov i Timma su također propustili nekoliko utakmica. Čak su utakmice protiv Real Madrida i Žalgirisa igrali sa osam igrača u rosteru.

Anadolu Efes je u ovoj sezoni već upisao osam pobjeda iz isto toliko utakmica u domaćem prvenstvu. Galatasaraya, Ormanspora, Albu, Žalgirisa, Buyukcekmece i Beledyesu već razbijali i upisivali pobjede sa preko 15 poena razlike. U Euroligi su za sada na skromnih 4-4 ali su u posljednjih nekoliko sedmica na omjeru 8-1 od čega 3-1 u Euroligi gdje su savladali Olympiakos, PAO i sjajni Maccabi dok su poraz doživjeli ove sedmice od Bayerna.

Anadolu Efes je jedna od rijetkih ekipa u Euroligi koje nisu mnogo mjenjale u odnosu na prethodnu sezonu. Istina je da su igrali odlično u prošloj sezoni ali ipak nova imena su uvijek neophodna svakoj košarkaškoj ekipi i nismo sigurno koliko je ovo pametan potez. Oni su se pred ovu sezonu rješili usluga Omera Cana, Goktuga Basa ali i Aleca Petersa koji je bio jedan od najboljih igrača Efesa.

Obje ekipe su za sada podbacile u Euroligi i nisu u najboljoj situaciji pred ovu utakmicu ali ima još mnogo da se igra a vidljivo je da obje ekipe igraju daleko bolju košarku u posljednjem periodu. Obje ekipe imaju zaista kvalitetne rostere i za očekivati je da sa kvalitetnim igrama kakve su prikazivali u posljednjih nekoliko sedmica i nastave. Larkin se vratio u ekipu Efesa i on će biti jedan od ključnih igrača u narednom periodu ali vidljivo je da nije u najboljoj formi. U utakmici sa Bayernom je bio jedan od glavnih krivaca za poraz kada je bio na šutu iz igre od svega 4/13. Hendikep na Khimki od +3.5 u kladionici bet365 je plaćeno po koeficijentu od 1.90. Ovo je sigurno najbolji odabir na ovom susretu.

Kao najbolji izbor klađenja na zbroj poena igrača se nameće Alexej Shved koji je u posljednje tri utakmice za Khimki u Euroligi postigao 49 poena. Igrač je koji svaku utakmicu igra preko 30 minuta i uzima preko 10 šuteva a u posljednje tri je uzeo ukupno ukupno 39 i sa takvim prosjekom ima ogromne šanse da završi u plusu. Jedan je od rijetkih igrača u Evropi koji ima slobodu da uzme šut i sa devet metara. Prvo je rješenje u napadu i igrač koji čitavu karijeru igra vrhunsku košarku u napadu. Igrač sa velikom karijerom u Evropi koji posljednje tri sezone daje preko 19 poena u prosjeku.

Bet365 Kladionica

4.6/5
  • Autentičan i prepoznatljiv dizajn
  • Zanimljivi i inovativni bonusi i promocije
  • Perfektna platforma za klađenje uživo
  • Širok izbor depozitnih i isplatnih metoda
  • Odlična korisnička podrška
  • Bet Builder opcija
  • Margine ponekad znaju biti visoke
  • Opasnost od blokiranja i suspenzije računa
100% do 25 EUR Bonus dobrodošlice
Kladite se sada
Author Sportske