Latvija – BiH: Analiza utakmice

tipovi i analize

Iako su u punom sastavu jedna od osam najboljih evropskih selekcija, reprezentacija Latvije nije nastupila na Svetskom prvenstvu u Kini prethodne godine. Razlog tome je što Latvijci tokom kvalifikacija nisu mogli računati na svoje najbolje igrače, pa su skoro kompletne kvalifikacije odigrali bez Kristapsa Porzingisa, braće Bertans, Janisa Time, Rodionsa Kuruksa i Janisa Strelnieksa. U identičnoj situaciji će biti i sada u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, s tim da u grupi sa Grčkom, Bugarskom i BiH ipak imaju dosta veće šanse da izbore nastup na Eurobasketu nego što je to bio slučaj u prethodnim kvalifikacijama. Latvija u ovaj ciklus ulazi sa novim selektorom, Roberts Štelmahers je na toj funkciji zamenio Arnisa Vecvagarsa.

Bosna i Hercegovina kvalifikacije dočekuje sa velikom željom da izbore nastup na predstojećem Eurobasketu posle propuštanja takmičenja 2017. godine. Da bi se našla na smotri 24 najbolje evropske selekcije, Bosna i Hercegovina mora izboriti jednu od prve tri pozicije, što nije nemoguća misija u grupi u kojoj se nalaze. Ova selekcija je prethodne kvalifikacije za Svetsko prvenstvo iskoristila da neke mlade igrače uvrsti u prvi tim, pa selektor Vedran Bosnić koji je tokom tih kvalifikacija preuzeo dužnost, ima jasnu sliku tima kojim komanduje.

Očekivani sastavi

Kao što je već pomenuto, Latvija ne može računati na svoje igrače koji igraju u evroligaškim i NBA timovima, ali i pored toga Latvijci imaju nekoliko solidnih igrača. Nosioci tima u ovim kvalifikacijama će biti Aigars Škele, Mareks Mejeris, Artis Ate i kapiten Janis Blums koji ima zavidnu evropsku karijeru iza sebe.

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, najveći problem ove ekipe će biti to što selektor Bosnić nema izraženog lidera. Ranije, tu ulogu je na sebe preuzimao Džanan Musa koji zbog obaveza u Bruklin Netsima ne može pomoći svojoj selekciji u ovim kvalifikacijama. Odsutan je i Nemanja Gordić zbog povrede, tako da su najzvučnija imena u ovoj selekciji Emir Sulejmanović, Andrija Stipanović, Miralem Halilović i Milan Milošević. Pored pomenutog Stipanovića, tu je još nekoliko igrača iz ABA lige: Aleksandar Lazić, Muhamed Pašalić i Edin Atić.

Raniji rezultati i trendovi

Latvija i Bosna i Hercegovina su međusobni igrali tri puta, a sve mečeve su odigrali u okviru ciklusa za Evropsko prvenstvo 2013. godine. Najpre su odmerili snage dva puta u kvalifikacijama i pobede su u oba navrata odnele domaće ekipe, da bi potom igrali i na samom prvenstvu Evrope, a tamo je Latvija slavila rezultatom 86:75.

Predlozi za tipovanje

Predlog za ovaj susret je Latvija -3 (pobeda Latvije sa četiri ili više poena razlike, a ako bude tačno tri razlike vraća se ulog). Kladionica Bet365 nudi kvotu 1,71 za ovu opkladu. Ovo je duel dve selekcije koje su kvalitetom dosta slične, međutim Latvija je u ovom sastavu odigrali skoro čitave prethodne kvalifikacije i sigurno su bolje uigrani od Bosne i Hercegovine. Važan faktor je i prednost domaćeg terena s obzirom da je poznato koliko se košarka voli u ovoj državi i jasno je da će dvorana u Rigi biti ispunjena do poslednjeg mesta. Latvija forsira brzu igru, sa dosta šuteva za tri poena, a pitanje je može li Bosna i Hercegovina ispratiti taj ritam uzimajući u obzir činjenicu da u svom sastavu Bosanci nemaju niti jednog profilisanog šutera.

Relevant news