Razlike između spolova u pristupu klađenju

Sportske
7 prosinca, 2022
614 Views
Razlike između spolova u pristupu klađenju
 • Klade li se muškarci drugačije od žena?
 • Tko se kladi više?
 • Podatci o klađenju ovisno o spolu
 • Može li razumijevanje spola pridonijeti uspješnijem kockanju?

Jeste li se ikada zapitali vidi li suprotni spol kockanje potpuno drugačije od vas? Pobjeđuju li žene češće od muškaraca ili jesu li muškarci skloniji riziku? Diktira li naš spol naše ponašanje u klađenju? Istraživanja su prepoznala razlike u ponašanju prilikom klađenja između muškaraca i žena, ali možemo li nešto naučiti od suprotnog spola?

Kockanje je u prošlosti bilo rezervirano za muškarce. Međutim, eksplozija popularnosti online klađenja i drugih oblika zabave povezanih s kockanjem doveli su do nikad većeg broja žena u kockanju. Ono što je još zanimljivije jesu razlike u klađenju između muškaraca i žena i što, ako išta, jedan spol može naučiti od drugoga o tome što funkcionira, a što ne.

Da budemo jasni, velika većina kladionica pruža mogućnost identificiranja samo kao muško ili žensko, kako je navedeno u vašem rodnom listu. Zato podatci pokazuju samo ono što su pojedinci odabrali u trenutku registracije.

Mala većina

Ako je vjerovati anketama, trećina muškaraca kladila se putem interneta u posljednjih 12 mjeseci, u usporedbi s četvrtinom žena u Ujedinjenom Kraljevstvu (najvećem svjetskom tržištu klađenja u smislu omjera kladioničara naspram broja stanovnika). Znači da je jaz manji nego ikad prije i potencijalno se sve više smanjuje.

Povijesno gledano, muškarci su se uvijek više kladili na sport nego žene, što je istina i danas. Online istraživanje u SAD-u pokazalo je da 73% muškaraca bira sportsko klađenje kao svoju željenu aktivnost, dok je samo 40% žena koje se klade reklo da im je to omiljena kockarska aktivnost.

Muškarci u prosjeku uplaćuju 94 GBP na svoj račun za klađenje, a žene 67 GBP. Pomalo kontradiktorno u usporedbi s nekim podatcima koje ćemo vidjeti kasnije u ovom članku, žene preferiraju bingo – jednu od najgorih igara što se tiče postotka povrata igraču (RTP-a) – a o tome svjedoči i broj bingo stranica kojima su u fokusu igračice.

Što se tiče sportova na koje se žene klade, oni se uglavnom podudaraju s onim što muškarci gledaju i na što se klade, tj. na najpopularnije i istaknute sportove. U SAD-u, žene se klade na velike lige kao što su NFL i NBA, dok će se žene u UK-u vjerojatnije kladiti na nogomet.

Žene imaju tendenciju da se klade na ženske sportove više nego muškarci, ali se i dalje znatno više klade na muška natjecanja kada gledamo postotak njihovih oklada. Žene također imaju tendenciju da se više klade na velike sportske događaje poput Svjetskog prvenstva, Olimpijskih igara ili jedinstvenih utakmica poput finala nogometnog prvenstva ili Superbowla.

Žene preferiraju klađenje na bingo

Tko se kladi više? Muškarci ili žene?

Zanimljivo je da je jedno istraživanje pokazalo da žene koje se klade obično se klade duže – 21 mjesec tijekom svog života, u usporedbi s 14 mjeseci kod muškaraca. Međutim, iako se muškarci općenito klade kraće, oni obično troše dvostruko više vremena na kockanje i imaju češće sesije kockanja od žena.

 • Tko troši više?

Prema jednom istraživanju, muškarci u prosjeku na svoj račun za klađenje uplaćuju 94 GBP, a žene 67 GBP.

 • Tko manje gubi?

Istraživanje o kockanju pokazalo je da žene godišnje gube manje novca (2 600 GBP), u usporedbi s muškarcima (3 700 GBP).

 • Tko ostvaruje više profita?

Žene također mogu biti profitabilnije u klađenju od muškaraca. Istraživanje koje je provela kladionica 888 u New Jerseyju pokazalo je da su njihove korisnice imale ROI (povrat ulaganja) od 19% tijekom perioda od 12 mjeseci, dok su muški korisnici imali gubitak od 4.6%.

Iako, to nije cijela slika. Analizirajući dalje, vidimo da mlađe žene u dobi od 18 do 24 godine imaju gubitak od oko 43%, što je lošiji rezultat od muškaraca slične dobi. Međutim, starije žene (25+) ostvarile su solidan ROI od 29% na svojim okladama.

Uzroci razlika

Podatci su zanimljivi sami po sebi, no zašto postoji mogućnost da se žene i muškarci klade drugačije? Važno je napomenuti da su to opći trendovi za velike baze podataka korisnika.

Dakle, pojedini muškarci i žene kladit će se drugačije, a velika većina ovog uzorka bit će rekreativni igrači – profesionalci u sportskom klađenju kladit će se, naravno, znatno drugačije od povremenih igrača.

Što kladionice uzimaju u obzir

Neke kladionice imaju u obzir razlike između muških i ženskih igrača i prilagodit će svoj pristup korisnicima ovisno o njihovom spolu, a neke dobro poznate kladionice procjenjuju vrijednost ženskih računa na samo desetinu muških.

U praksi to znači da se ženski računi mogu pažljivije nadzirati, mogu biti podložni nižim limitima i mogu se brže ograničiti.

Jesmo li biološki uvjetovani?

Iz istraživanja u drugim područjima znamo da žene nisu toliko sklone riziku koliko muškarci, što može objasniti zašto manje ulažu i manje gube. Kroz povijest smo primijetili značajne biološke razlike i okolišne čimbenike koji su potaknuli muškarce na veće rizike.

To je dijelom posljedica evolucije i našeg naslijeđa lovaca-sakupljača, gdje bi fizički jači muškarci morali odlučivati o vjerojatnosti ulova za večeru, a žene bi imale ulogu njegovatelja i odgajatelja djece.

Uspješno klađenje zahtijeva razumijevanje temeljne matematike i vjerojatnosti, kao i procjene rizika. Ovo obično privlači muškarce koji dominiraju u poljima poput matematike, programiranja i inženjerstva, ali ovakve karijere sve su zanimljivije i ženama, što dovodi do toga da sve više žena ozbiljno shvaća klađenje.

Klađenje muškarci i žene

Društveni faktori i znanstveno klađenje

Klađenje je u povijesti bilo povezano s bogatim pojedincima, posebno u slučaju casina ili konjskih utrka. U jednom trenutku u povijesti ženama je bilo zabranjeno posjećivati takve ustanove ili su se u svakom slučaju tamo rijetko pojavljivale.

73% muškaraca bira sportsko klađenje kao svoju preferiranu aktivnost, u usporedbi sa samo 40% ženskih igrača.

Stigma povezana s kockanjem koja još uvijek postoji mogla bi utjecati na to da kocka manje žena nego muškaraca, jer se žene možda boje neodobravanja ako priznaju da uživaju u klađenju. Bingo je zanimljiv primjer jer je njegov format društveno prihvatljiviji kao igra i večernja zabava, što je dovelo do njegove popularnosti među ženama i velikog broja bingo stranica fokusiranih na ženski dio publike.

Što se tiče modernog klađenja, mnoge će žene, budući da su manje sklone riziku, vidjeti mogućnosti klađenja kao potencijalnu investiciju, a ne kao čistu zabavu. Zapravo, istraživanja su pokazala da 20% žena često kupuje alate za analizu podataka kako bi poboljšale svoje oklade, dok to čini 15% muškaraca. Kao što pokazuju manji depoziti, žene su također sklonije testirati sisteme i u početku smanjiti rizik, održavajući tako više discipline u vezi budžeta nego muškarci.

Gledajući najpopularnije stranice za arbitražno klađenje i matched betting, čini se da je u raznim sportskim grupama i forumima čiji sam član puno veći broj ženskih članica, što ima smisla s obzirom na gore navedene razloge.  I matched betting i arbitražno klađenje pouzdaniji su način za siguran profit i stabilan prihod te zahtijevaju analitičko razmišljanje pa su igrači u tom slučaju manje skloni impulzivnim okladama.

Znamo i da muškarci češće prate sportske događaje (iako se i ovdje nesrazmjer smanjuje) pa je vjerojatnije da će biti emotivno uključeni u proces klađenja.

Zaključak

Ono što se čini jasnim iz gore navedenog jest da se, općenito govoreći, žene klade pametnije od muškaraca, barem na rekreativnoj razini. Zapravo, žene imaju tendenciju ove stvari raditi bolje:

 • Početi s malim ulozima kako bi testirale strategiju
 • Učinkovito upravljati svojim novcem
 • Izbjegavati gubitke
 • Uložiti vrijeme i sredstva u analitiku podataka
 • Iskoristiti ponude niskog rizika i bonuse za registraciju
 • Kladiti se bez emocija
 • Tretirati klađenje kao investiciju

Primijetit ćete da su to ključne osnove za svakog uspješnog kladioničara. Ništa ne sprječava muškarce (ili pojedince bilo kojeg drugog spola kojim se identificiraju) da učine isto!

Author Sportske