Real Madrid – Barcelona: Analiza utakmice

MilosNS
13 lipnja, 2021
699 Views
real barcelona

Možda pomalo i iznenađujuće, Real Madrid je uspio u polufinalu Endesa lige da nadigra Valenciju bez nekoliko jako bitnih igrača i da na kraju izbori plasman u finale nacionalnog šampionata. Iako će rezultatski ovo da bude najslabija sezona Pabla Lasa na kormilu „Kraljevskog kluba“, ako se uzme u obzir ono sa čime je raspolagao, može se reći da je španski stručnjak ponovo napravio odličan posao i sa pravom opravdao novi ugovor koji je dobio prije par mjeseci. Facundo Campazzo i Gabriel Deck su u toku sezone napustili tim i otisnuli se u NBA ligu, a kada se tu doda i rani kraj takmičarske godine za Anthonya Randolpha zbog kidanja Ahilove tetive, uz nekolicinu drugih povreda, može se reći da je sama činjenica da su igrali pet utakmica protiv Anadolu Efesa u četvrtfinalu Eurolige senzacija, a veliki uspjeh plasman u finalnu seriju Endesa lige. Laso je priliku dao nekolicini mladih igrača, a ovi su mu na najbolji način vratili.

Za razliku od Real Madrida kome je ovo tranziciona sezona i može se slobodno reći kraj jedne generacije, Barcelona je sastavila tim za koji je sve osim euroligaške titule veliki neuspjeh. Katalonci su uspjeli da stignu do finala, ali tamo ih je porazio Anadolu Efes, te će izabranici Šarunasa Jasikevičiusa svoju šansu morati da potraže naredne sezone. Za utjehu im ostaje osvojen Kup Kralja, a ako bi se desilo da izgube u finalnoj seriji od Real Madrida, to bi bio preozbiljan udarac za Blaugranu. Na papiru, kada se pogleda petorka koji čine Nick Calathes, Cory Higgins, Alex Abrines, Nikola Mirotić i Pau Gasol, to je izvjesno najboljih startnih pet u čitavoj Europi. Uz Brandona Daviesa, Kylea Kurica i još par izvanrednih košarkaša… Barcelona u ovo finale ulazi kao apsolutni favorit na osnovu svega prikazanog u zadnjih 8 mjeseci i sa željom da se opere za neosvajanje Eurolige.

Očekivani sastavi

Pored odavno povrijeđenog Randolpha, Pablo Laso kroz čitavu polufinalnu seriju protiv Valencije nije imao Nicolasa Laprovittolu, Treya Thompkinsa i Felipea Reyesa. Sergio Llull je takođe propustio prva dva meča i odigrao je samo posljednji, što dovoljno govori kakvih kadrovskih problema imaju Madriđani. Sa druge strane, Barcelona kompletna ulazi u ovaj El Classico.

Raniji rezultati i trendovi

Šest puta su ove sezone međusobno igrali Real Madrid i Barcelona, a Katalonci vode 4-2. Ovi timovi su u Španjolskoj odigrali već dva finala, jedno u Superkupu koje je dobio Real Madrid, a drugo u Kupu Kralja koje je pripalo Barceloni. U Endesa ligi su u regularnom dijelu sezone klubovi podijelili trijumfe.

Prijedlozi za tipovanje

Prijedlog za ovu utakmicu je Barcelona -1.5 (pobjeda Barcelone sa dva ili više poena razlike), a kladionica Bet365 daje kvotu 1.71 za ovu igru.

Da je kompletan, Real Madrid bi i dalje bio autsajder u ovoj finalnoj seriji. Bez nekolicine bitnih igrača, teško je vjerovati da mogu ugroziti Barcelonu koja će biti silno motivisana. Koliko su Katalonci kvalitetniji, vidjelo se najbolje u finalu Kupa Kralja kada je bilo zaista bitno. Ova finalna serija se igra na dva dobijena meča, što znači da prilike za popravni nema previše, te će od starta obje ekipe igrati na maksimalnom broju obrtaja, a tada obično kvalitet dođe do izražaja.

Author MilosNS

Čovek koji je napisao prvi tip na stranici Sportske kladionice i koji je još uvek tu. Veteran sportskog klađenja, koji osim tipovanja sa uspehom piše edukativne članke na našoj stranici. Kada nije za tastaturom, svoje slobodno vreme provodi u prirodi zajedno sa svojom porodicom i prijateljima. Intersantno je i to da govori čak pet jezika i da ne postoji sport čija pravila ne zna.