Srbija: Gruzija: Analiza utakmice

tipovi i analize

U drugom kolu kvalifikacija za plasman na Evropsko prvenstvo u košarci 2021. godine, snage će odmeriti Srbija i Gruzija u Beogradu. Srbija je u prvom kolu deklasirala Finsku na gostovanju, u meču gde se očekivalo da Srbija ima dosta problema, međutim Igor Kokoškov je debitovao na klupi sa ubedljivim trijumfom, pa „Orlovi“ dočekuju Gruziju kao apsolutni favoriti. U duelu protiv Finaca, dominirao je Miroslav Raduljica, košarkaš sa najdužim stažom od svih igrača koje je selektor Kokoškov pozvao za ove kvalifikacione duele. Srbija izvesno neće imati nikakvih problema u ovim kvalifikacijama, ali to ne znači da će biti bilo kakvog opuštanja, pogotovo večeras kada Kokoškov bude vodio svoj prvi meč kao selektor nacionalnog tima pred domaćim navijačima.

Gruzija je jedan od četiri organizatora predstojećeg Eurobasketa, tako da oni ove kvalifikacije igraju samo formalno. Bez obzira koji rezultat ostvare, oni će igrati na Eurobasketu, pa će im ove kvalifikacije poslužiti isključivo za uigravanje. U prvom kolu kvalifikacija, iako su bili ubedljivi favoriti, Gruzijci su tek nakon produžetka pobedili slabašnu Švajcarsku. S obzirom da nemaju rezultatski imperativ, teško je motivisati igrače da pruže svoj maksimum ili da eventualno rizikuju neku povredu koja bi ih odvojila od parketa na duži period.

Očekivani sastavi

Pored pomenutog Miroslava Raduljice, od iskusnih igrača u Srbiji, tu su još Novica Veličković i Marko Simonović. Pored Veličkovića, u reprezentaciji su još tri igrača iz Partizana: Ognjen Jaramaz, Rade Zagorac i Uroš Trifunović, a tu je još nekoliko košarkaša koji nastupaju u ABA ligi poput Alekse Radanova i Dalibora Ilića. Ostatak reprezentacije Srbije čine Aleksa Avramović, Dejan Kravić, Dejan Todorović i Nikola Rebić.

Lider reprezentacije Gruzije u ovom kvalifikacionom ciklusu je iskusni Giorgi Šermadini, a tu su još i veteran George Cincadze, naturalizovani Amerikanac Tadus Mekfejden, kao i jedan od najboljih igrača Duda Sanadze. Vredan pomena je svakako i Beka Buržanaze, košarkaš Gran Kanarije. Ostatak tima čine uglavnom igrači koji nastupaju u nacionalnoj ligi Gruzije.

Raniji rezultati i trendovi

Jedina dva međusobna duela, Srbija i Gruzija su odigrali u prethodnim kvalifikacijama za Svetsko prvenstvu u Kini. Oba duela je dobila Srbija bez ikakvih problema, a posebno su bili ubedljivi u meču koji je odigran u Gruziji. Taj duel, Srbija je dobila rezultatom 87:50. Treba pomenuti da je Srbija oba meča igrala bez svojih najboljih pojedinaca kao što je to slučaj i sada. Razlog tome je identičan kao i u prethodnim kvalifikacijama, pa selektori ne mogu računati na igrače koji igraju u Evroligi ili NBA. Tako je i Gruzija lišena usluga svog jedinog NBA igrača Goge Bitadzea.

Predlozi za tipovanje

Predlog za ovu utakmicu je Srbija -15,5 (pobeda Srbije sa 16 ili više poena razlike), a kladionica 1xBet nudi kvotu 1,74 za ovu igru. Razlika u kvaliteti je ogromna, Srbija i pored silnih izostanaka ima reprezentaciju koja je bolja za minimalno 20 poena od Gruzije. Selekcija Finske poseduje veći kvalitet od Gruzije, pa je svejedno na svom terenu pretrpela ubedljiv poraz od Srbije. Pored većeg kvaliteta, Srbija će imati i veću motivaciju. Osim navedene činjenice da Gruzija već ima obezbeđen plasman na Eurobasket, sigurno je da Srbija i selektor Kokoškov žele da se predstave beogradskoj publici na najbolji način i da sa jednom ubedljivom pobedom najave velika dela u narednom periodu koja imaju za cilj.

Relevant news