Švedska – Slovenija: Analiza utakmice

tipovi i analize

Jedan od derbija 2. kola Evropskog prvenstva u rukometu igraju Švedska i Slovenija. Zajedno sa Austrijom i Norveškom, Švedska je domaćin ovogodišnje smotre najboljih evropskih selekcija, a završnica turnira (polufinale i finale) će se igrati u Štokholmu, tako da će Šveđani imati prednost domaćeg terena dok god budu na turniru, za razliku od Norveške koja tu prednost ima samo u prvoj fazi, a Austrija bi imala i u drugoj fazi jer će domaćin dve grupe u narednoj fazi biti Beč i Malme.

U prvom kolu grupe F, Švedska je deklasirala Švajcarsku 34:21 i tako opravdala ulogu favorita. Od dolaska Kristjana Andresona na klupu ove selekcije 2016. godine, oni konstantno beleže dobre rezultate na najvećim turnirima. Kruna je svakako bila finale Evropskog prvenstva pre dve godine kada su poraženi od Španije nakon velikog preokreta. 2017. godine na Svetskom prvenstvu su ispali u četvrtfinalu od Francuske koja je kasnije osvojila turnir, a malo su razočarali prošle godine kada su posle perfektne prve faze izgubili od Danske i Norveške i tako ostali kratki za plasman u polufinale. Ipak, kontinuitet postoji i oni konstantno završavaju velike turnire kao jedna od šest najboljih selekcija. Švedska na svaki veliki turnir dolazi sa ambicijom da osvoji medalju, a na ovom Evropskom prvenstvu se sigurno nadaju najjsjajnijem odličju s obzirom da se igra pred njihovim navijačima.

Kada je u pitanju Slovenija, oni su bili u centru pažnje par meseci pre početka samog turnira s obzirom da je smenjen dugogodišnji selektor Veselin Vujović nakon velikog skandala koji se desio na utakmici Zagreb-Celje kada je Vujović ružno izvređao slovenačkog rukometaša Aleksa Vlaha. Taj incident je dospeo u sve medije, pa je Rukometni savez Slovenije odlučio da smeni iskusnog Vujovića i na njegovo mesto postavi Ljubomira Vranješa. Novi selektor nije imao puno vremena da posloži kockice, tako da je cilj Slovenije na ovom turniru prevashodno da izbore kvalifikacije za Olimpijske igre, a za tako nešto će im biti dovoljan plasman u narednu fazu i eventualno još jedna pobeda u tom delu takmičenja. U prvom kolu, Slovenija se dosta mučila protiv slabašne Poljske, pa je realno očekivati da u direktnom duelu protiv Švajcarske u 3. kolu odluče o putniku u narednu fazu.

Očekivani sastavi

S obzirom da su domaćini Evropskog prvenstva, Šveđani su se potrudili da okupe najjači mogući sastav. Ipak, povreda ramena je onemogućila Matijasa Zakrisona da bude spreman, ali Šveđani se nadaju da to neće previše poremetiti njihove planove iako je Zakrison bio jedan od najboljih igrača ranijih godina. Protiv Švajcarske su se najviše istakli Andreas Nilson, Džeri Tolbring i Kim Ekdal sa po 6 pogodaka. Što se tiče Slovenije, najbolji utisak u prvom kolu su ostavili Blaž Blagotinšek i Borut Mačkovšek.

Raniji rezultati i trendovi

Samo u periodu između januara 2015. godine i avgusta 2016. godine, Slovenija i Švedska su odigrali čak pet zvaničnih utakmica. Tri puta su pobedili Šveđani, jednom Slovenci, a jednom je bilo nerešeno. Od tada nisu niti jednom ukrstili koplja. Švedska kao domaćin turnira nije morala igrati kvalifikacije, dok Slovenija nije imala problema da prođe grupu u kojoj su još bili Holandija, Letonija i Estonija. Već je pomenuto da su u prvom kolu i jedni i drugi slavili pobede, pa će tako ovo biti najverovatnije i direktan duel za prvo mesto u grupi.

Predlozi za klađenje

Predlog za ovu utakmicu je Švedska -1.5 (pobeda Švedske sa 2 ili više razlike), a kladionica Bet365 nudi kvotu 1.78 za ovu igru. Za one koji vole nešto sigurnije opklade, na pobedu Švedske kvota je 1,55. Šveđani imaju bolji sastav od Slovenije, igraju pred domaćom publikom, a ostavili su i neuporedivo bolji utisak pre dva dana u prvom kolu. Sve to govori da u ovaj susret ulaze kao veliki favoriti. S obzirom da se očekuje da obe ove selekcije prođu u narednu fazu, ako se to desi, pobednik ovog meča će preneti 2 boda, tako da bi poraz i jedne i druge već sada odaljio od plasmana u polufinale. Kao što je navedeno u analizi reprezentacija, ciljevi jednih i drugih su potpuno različiti na ovom turniru, pa je jasno da će Šveđani imati i veći motiv u ovom susretu jer ukoliko ne bi preneli dva boda dalje, bili bi u jakom teškoj poziciji da izbore toliko željeno polufinale koje bi donelo borbu za medalju.

Relevant news