Svetsko prvenstvo u fudbalu – Sve što treba da znate o Kataru 2022

Dusan
8 veljače, 2022
2655 Views
Katar 2022 vodič

Najprestižnije svetsko fudbalsko takmičenje će se ove godine po prvi put održati u nekoj od zemalja Bliskog istoka, a Katar će od 21. novembra do 18. decembra biti domaćin po mnogo čemu jedinstvenog Svetskog prvenstva.

Iako još uvek nisu poznati svi učesnici Mundijala, kao ni sastav grupa, niti raspored mečeva, mnogi već sada planiraju odlazak na planetarnu smotru najjačih fudbalskih reprezentacija.

Zaljubljenici u “najvažniju sporednu stvar na svetu” uz šoljicu kafe ili čašu piva sa ortacima i rođacima istražuju sve bitne stvari o ovoj atipičnoj azijskoj zemlji, te kalkulišu koliko bi ovo putešestvije moglo da košta.

Osim toga, već se unapred prave kalkulacije i potencijalne opklade, koje bi zaljubljenicima u najvažniju sporednu stvar na svetu mogle da donesu profit, jer naravno svi žele da ostvare zaradu na kladionici.

Mi ćemo u narednim paragrafima pokušati da pomognemo svima onima koji žele da budu deo Svetskog kupa, a potrudili smo se da vam na jednom mestu prikupimo što je više moguće informacija o samom takmičenju, stadionima, ulaznicama za mečeve, cenama smeštaja, avio karata i još mnogo toga.

Format takmičenja

Ovo će biti poslednji Mundijal na kojem će učestvovati 32 reprezentacije. Prvenstvo 2026. godine, koje će organizovati Sjedinjene Američke Države, Meksiko i Kanada će brojati 48 nacionalnih selekcija.

Na ovom turniru učestvovaće, pored domaćina, 13 timova iz Evrope, 5 iz Afrike, 4 ili 5 iz Azije i Južne Afrike, dok će KONKAF zona dati 3 ili 4 predstavnika.

Azija će dati četiri direktna učesnika, dve prvoplasirane ekipe iz dve kvalifikacione grupe. Trećeplasirani timovi će u plej-of, a bolji iz ovog duela će na megdan četvrtoplasiranoj reprezentaciji iz zone KONKAF.

Petoplasirana ekipa iz Južne Amerike će odigrati baraž mečeve sa najbolje plasiranom selekcijom iz Okeanije.

Svi učesnici Svetskog prvenstva biće poznati u martu, a žreb za grupnu fazu Mundijala zakazan je za 3. april.

Prodaja ulaznica

U sredu 19. januara startovala je prva faza prodaje ulaznica, koja će funkcionisati po sistemu lutrije. To znači da će svi zainteresovani navijači moći da se prijave do 8. februara, a oni koji budu imali najviše sreće biće obavešteni pre 8. marta.

Svaki navijač će moći da naruči kartu za bilo koju pojednačnu utakmicu od grupne faze do finala, a postoji i paket karata za sve utakmice jedne reprezentacije u grupnoj fazi.

Kada su cene karata u pitanju, one su dosta jeftinije nego što je to bio slučaj 2018. godine na Mundijalu u Rusiji. Početna cena je 61 euro, što je skoro 30 eura manje nego na Svetskom prvenstvu pre četiri godine.

Organizatori turnira mislili su i najsiromašnije slojeve društva, pa su samo stanovnike Katara i za one koji su učestvovali u izgradnji stadiona pripremili poseban kontigent ulaznica po veoma pristupačnoj ceni od 10 eura. To je najjeftinija pojedinačna cena ulaznice od Svetskog prvenstva u Meksiku.

Spekuliše se da će svi fudbalski fanovi koji budu hteli da prisustvuju borbi za titulu prvaka sveta morati da izdvoje 1.400 eura.

Stadioni

Utakmice Svetskog kupa biće odigrane na osam najmodernijih i najsavremenijih stadiona, a većina je izgrađena posebno za ovu priliku. Skoro svi stadioni su već “položili test” budući da je krajem 2021. godine održan FIFA Arapski kup, kao generalna proba za najveću fudbalsku smotru na svetu.

Ova fudbalska borilišta predstavljaju poslednji dodir tehnologije i arhitekture, a interesantna simoblika prati izgradnju nekoliko stadiona. Četiri se nalaze u glavnom gradu Dohi, a velelepno zdanje “Al Tumama”, na kojem može stati 40.000 gledalaca, će nakon prvenstva sveta ostati bez svih stolica, koje će biti poklonjene siromašnim zemljama.

“Stadion 974” simbolizuje pozivni broj za Katar, izgrađen je od identičnog broja brodskih kontejnera. On će ući u istoriju kao prvi montažni mundijalski stadion, koji će nakon takmičenja biti potpuno rastavljen i poklonjen nekoj afričkoj državi.

Meč za trofej na pomenutom Arapskom kupu odigran je na stadionu “Al Bajt” kapaciteta 64.000 sedećih mesta, a predstavlja šator pustinjskih nomada.

Ono što je takođe kuriozitet jeste da su apsolutno svi stadioni klimatizovani, te da je u letnjim mesecima, kada je na ulicama skoro 50 stepeni, na tribinama skoro duplo hladnije, odnosno oko 26 stepeni.

Da li je dozvoljena konzumacija alkohola?

Katar jeste veoma interesantna zemlja za mnogobrojne turiste, ali u ovoj bliskoistočnoj državi postoje neka striktna pravila koja svi moraju da poštuju. Tako je na javnim mestima zabranjen oskudan način odevanja, a ono što sve posetioce Svetskog prvenstva najviše brine je da konzumacija alkohola nije dozvoljena svuda.

Fudbal i pivo su idealan tandem od pamtiveka, pa svi posetioci ovog planetarnog fudbalskog spektakla moraju imati na umu da se alkoholna pića toče samo u licenciranim barovima, a mogu se konzumirati po kućama i privatnim smeštajima.

No, postoje nagoveštaji da će vlasti u Kataru biti malo liberalniji tokom trajanja prvenstva, te da će biti organizovane fan-zone gde će se točiti pivo, ali će van ovih oblasti njegova konzumacija biti najstrože zabranjena.

Najbitnije cene

Zvanična valuta u Kataru je rijal, što je 0.24 eura, odnosno 0.27 dolara. Zbog veličine države, metro nike postojao do dobijanja organizacije Mundijala, a onda su lokalne vlasti u rekordnom roku izgradile podzemnu železnicu. Cena karte je dva rijala.

Cena piva od 0.33 litra kreće se između 10-15 rijala, što je oko 2.3 eura. Espreso košta oko 20 rijala, koka kola 16, a obrok u najpopularnijim restoranima brze hrane poput McDonaldsa oko 28 rijala, dok je po elitnim restoranima i hotelima dosta skuplje.

Avio karte i smeštaj

Cene avionskih karata za Dohu svakodnevno rastu, pa je potrebno rezervisati ih na vreme, jer će se taj trend nastaviti sa približavanjem Mundijala. U trenutku pisanja teksta, najjeftinija cena u jednom smeru kada je region Balkana u pitanju jeste iz Sofije i košta oko 820 eura (prevoznik Qatar Airways). Iz Zagreba je oko 890, a iz Beograda 924 eura.

Znatno povoljnija opcija za one koji sebe mogu priuštiti malo duži odmor jeste odlazak u Katar nekoliko dana pre početka Svetskog prvenstva. Primera radi, cena avio karte za 17. januar na relaciji Sofija – Doha iznosi oko 280 eura.

Noćenje sa doručkom u hotelima sa 2, 3 ili 4 zvezdice se u ovim trenucima kreće od 80, pa do 2.000 eura u najluksuznijim resortima, a treba očekivati poskupljenje kako se Svetsko prvenstvo bude približavalo.

Rentirati auto je moguće za nekih 12€ danu, a za ceo mesec je moguće iznajmiti prevozno sredstvo za oko 300€.

Gostoprimstvo na najvišem nivou

Svako ko je ikada bio u Kataru ima samo reči hvale za stanovništvo ove azijske zemlje. Ljudi su uglavnom prijateljski nastrojeni i vole da ćaskaju i druže se sa turistima. Engleski je glavni jezik tako da ne postoji nikava komunikaciona barijera.

Zbog činjenice da će na relativno malom prostoru biti prisutan ogroman broj navijača različitih reprezentacija, bezbednost je jedno od najvažnijih pitanja. Mnogi za Katar kažu da je ova zemlja besprekorno organizovana na ovom polju, te da je stopa kriminala izuzetno niska. Stoga posetioci Svetskog kupa će moći da zuje bez bilo kakvog straha, čak i noću.

Zanimljivosti

Svetsko prvenstvo u Kataru biće prvo koji će se održati u zimskom periodu na severnoj hemisferi. Svi prethodni Mundijali su se do sada odvijali leti, iako u zemljama južne hemisfere su tada zvanično zimski uslovi.

No, u Kataru to nikako nije moguće, jer temperature leti u kontinuitetu iznose oko 50 stepeni Celzijusa, pa je bilo kakva polemika o održavanju nekog takmičenja na otvorenom izlišna.

Ovo prvenstvo sveta biće najskuplje u istoriji. Procenjeno je da je potrošeno oko 200 milijardi dolara na izgradnju fudbalske i prateće infrastrukture. Sedam od osam stadiona na kojima će se igrati utakmice su izgrađeni specijalno za ovu priliku, a uložena je ogromna količina novca na izgradnju hotela, auto-puteva, metroa.

Mundijalu u Kataru biće drugi po najmanjem broju stadiona na kojem će se odigrati mečevi, još od 1978. godine, kada se u Argentini igralo na svega šest. Budući da je reč o jako malo zemlji, dva najudaljenija stadiona nalaze se na svega 96 kilometara, tako da će navijači prilično lako moći da se prebace sa jednog na drugo borilišite, što je potpuno druga krajnost u odnosu na prethodno prvenstvo u Rusiji.

Nema sumnje da će ovo Svetsko prvenstvo ostati zapamćeno kao unikat. Oni koji sebi mogu priuštiti put do Bliskog istoka bar na nekoliko dana prisustvovaće ispisivanju najmodernijih stranica mundijalske istorije.

Ukoliko i vi jedva čekate ovo Svetsko prvenstvo, a niste u mogućnosti da idete i gledate uživo, trebali bi se pripremiti i registrovati u nekoj od top online kladionica, koje će sasvim sigurno nuditi svojim registrovanim korisnicima mogućnost gledanja live stream prenosa.

100% do 100 EUR Bonus Dobrodošlice
Kladite se sada
100% do 122 EUR Bonus Dobrodošlice
Kladite se sada
Author Dusan