Intro

UFC FN Vegas: Parovi i prognoza

UFC Fight Night Vegas

Calvin Kattar vs Giga Chikadze

Meč večeri je borba između Kattara i Chikadze. Meč na 5 rundi, u manjem oktagonu nego inače, pa borci koji vole da kontrolišu distancu mogu imati problema. Dobar primjer važnosti „malog“ oktagona je poslednji event u prošloj godini i borba između Wonderboy Thompsona i Bellala Muhammada, kada Thompson nije imao dovoljno prostora u oktagonu da iskontroliše Muhammadovo rvanje.

Kattar se vraća u oktagon nakon tačno godinu dana i teškog poraza od Maxa Holloway-a. Iako je izdominiran, pokazao je ogromnu izdržljivost, pored teškog loma nosa već u prvoj rundi, i odradio je meč do kraja, nije predao. Što je za maksimalni respekt. Kattar je klasični udarač, posebno koristi čisti boks, tako i završava svoje protivnike, bokserskim kombinacijama, koje odrađuju posao u MMA. To se najviše odnosi kombinaciju 1-2, sa direktima, i ima vrlo eksplozivan aperkat. Ne ide često na rušenja, iako ima vrlo agresivan GNP, vjeruje mnogo u svoj boks. Rušenja i pritisak u ovoj borbi bi mu mogla mnogo pomoći.

Ne odgovaraju mu brzi borci, koji se mnogo kreću, jer njega ne krasi neka brzina. Snažan je ima bombe u rukama, ali je Holloway baš pokazao sve njegove nedostatke.

Chikadze je jedan od najboljih kickboxera u UFC-u, takođe je neporažen u najboljoj MMA organizaciji. Trebalo mu je malo vremena da se privikne na prelaz sa kickboxa na MMA, pa neke borbe sa početka u UFC-u, nisu bile toliko dominante kao poslednje tri. Tri nokauta, tri dominacije i tri bonusa za borbu večeri. Chikadze je zadnji meč radio protiv Edsona Barbose, koji je većinu karijere proveo u kategoriji više, ali je protiv Chikadze izgledao „mali“, što dosta govori o fizičkim karakteristikama, čvrsti Gruzijac. Njegov Kyokushin stil koji koristi omogućuje mu da dosta efektivno koristi middle kickove, koje vrlo lako prebacuje na high kick, i tako je završio Simmonsa i Swansona.

Kada ih uporedimo, dosta su slični borci. Obojica su udarači, samo što Kattar više koristi ruke, pa je frekvencija njegovih udaraca koje baca u minuti viša nego Chikadzeova. Kattar ima 5.07 udaraca u minuti a Chikadze 3.76, ali Giga je precizniji i njegovi udarci prave veću štetu. Chikadze se mnogo kreće, što Kattaru ne odgovara, brži je. Kattar ima jače ručne udarce, ali bi trebao ići i na rušenja da i na taj način pokuša steći dominaciju i odvesti Chikadzea u neke nepoznate i duboke vode, ali male su šanse, jer Giga ima vrhunski sprawl. Tehnika, čvrstina, kao i reach je na strani Chikadzea, u sjajnoj je seriji pobjeda, dok Kattar dolaze posle pauze od godinu dana, i teške povrede. Vodeće svetske kladionice ovde prednost daju borcu koji je manje pauzirao.

H2H

Kattar 22-5-0  visina 180cm, reach 183cm, 33 godine.

Chikadze 14-2-0 visina 183cm, reach 190cm, 33 godine.

Prognoza:

Pobjeda Chikadze.

Dakota Bush vs Viacheslav Borshchev

Iako je trebala biti prva borba na prelimsima, na kraju ovaj duel je upao na main card. Duel različitih stilova. Momci koji se žele dokazati. Slava je podigao veliki pozornost na sebe, sjajnom priredbom i noakutom u DWC-u.

Dakota Bush je većinu svoje karijere proveo u LFA i pokazao se kao jedan od najboljih boraca u lakoj kategoriji što ga je preporučilo za UFC. Odličan je rvač, ali interesantno je da ne napada mnogo rušenja prosječno 1.00 na 15 minuta, što je premalo za borca koji većinu borbu završava Rear Naked Choke, što mu je specijalka. Njegov zadnji i za sada jedini meč u UFC-u je izgubio od Austina Hubard-a. Hubard je taj meč bacio 181 udarac a pogodio je čak 126. Odbrana Busha, kada borac dobro kontroliše distancu nije sjajna. Ali oktagon će biti manji, pa će i Slavi biti teže da je kontroliše. Zbog same te činjenice Bush će morati više od ovih 1.00/15min tražiti rušenje ili parter, inače će biti u problemu.

„Slava Klaus“ je harizmatičan lik, i sve ono što treba UFC-u. On je klasični kickboxer, koji sjajno kontroliše distancu, ima opasnu „prednju“ ruku, i direkte jako precizne kao i kroše kojim je brutalno ugasio Chrisa Duncana. Mnogo precizno baca svoje udarce, tako je protiv Duncana pogodio čak 30 čistih udaraca u glavu, od kojih je jedan završio borbu. Problem Slavi je što je loš u parteru, a ni sprawl mu nije baš istajmiran sjajno. Biće u problemu ako borba ode dole, pošto je Dakota tu odličan, posebno mu malo treba da spakuje sa leđa.

Slava mnogo više baca udaraca 7.5/po minuti sa 67% preciznosti, dok Bush ima samo 2.73/minuti, uz 39% preciznosti. Ko nametne svoj stil borbe, stojka ili parter, biće pobjednik. Iako smatramo da će ovaj meč dobiti onaj koji bude imao više sreće i da je pitanje gde će se zaustaviti loptica ruleta na ovom meču.

H2H

Bush 8-3-0, visina 178cm, reach 179cm, 27 godina.

Boroshchev 5-1-0, visina 181cm, reach 187cm, 30 godina.

Prognoza:

Slava Boroshchev

Jake Collier vs Chase Sherman

Ovaj jedini meč teškaša sa početka main carda, je pomjeren da bude co-main event večeri. Duel između dva borca koji se bore za opstanak u UFC-u.

Jake Collier je većinu svoje karijere proveo u poluteškoj kategoriji, ali je često znao da ima problema sa skidanjem kilograma, pa je odlučio da se prebaci u tešku kategoriju gdje ima odrađena 3 meča, i skor 1-2. Pobjedio je samo borca koji je jako sličan njemu i koji je već odavno u krizi rezultata Giana Vilantea. Zadnji meč je izgubio na odluku Carlosa Felipe-a. Što se tiče Colliera, počeo je da se bavi BJJ tek u 20toj godini života, da bi izgubio kilograme, i to ga je dovelo do UFC-a. Voli da radi svoje borbe u stojci, da kontroliše uz žicu. Nije ni eksplozivan udarač, niti je tehnički perfektan, ali je jako izdržljiv, može primiti dosta udaraca, i većina njegovih borbi ide na bodove. Ne ide na rušenja često, samo 0.48/3 runde, protiv Shermana bi trebao to i povećati.

Chase Sherman je od početka svoje karijere u teškoj kategoriji, radio je borbe protiv dosta poznatih i opasnih boraca, istina sve ih je izgubio, ali ostavio je utisak da je neustrašiv i čvrst borac. I on je stand up borac, ide pravolinijski, bez nekih kalkulacija, što mu svaki tehnički potkovaniji borac iskoristi, i pobjedi ga na kontru. Zadnja dva meča je izgubio na odluku sudija, što nije baš karakteristično za njega, ali primjetilo se da je imao drugačiju taktiku, nije išao na sve ili ništa. Od 15 pobjeda u karijeri 14 ima nokautom. Baca mnogo udaraca za teškaša i to 6.24/minuti, ali ni Collier u tom segmetnu nije loš 5.52/minuti. Istina ti udarci nisu baš razorni, posebno u 2-3 rundi, ali donose bodove na konačnim sudijiskim listama.

Collier bi treba tražiti parter, ali koliko će to dozvoliti Sherman pitanje je? Ima odličnu odbranu od rušenja i zaustavi 82% pokušaja bacanja.

Jake Collier 12-6-0      visina 191cm, reach 199cm, kilaža 120kg, 33 godine.

Chase Sherman 15-8-0, visina 193cm, reach 198cm, kilaža 116 kg, 32 godine.

Prognoza:

Više od 1.5 runde.

 

 

Ostale vijesti