Najava: UFC Fight Night 200 – Hermansson vs. Strickland

Sportske
4 veljače, 2022
496 Views

Poslije jedne sedmice odmora od UFC-a, i vikenda gdje su svoje evente održavale „manje“ borilačke organizacije popur Belatora, ONE FC, Eagle FC, na „male ekrane“ se vraća i najjača borilačka organizacija. Ovaj event će biti malo zagrijavanje za sledeći vikend kada nam dolazi borba za šampiona u srednjoj kategoriji odn. Adesanya protiv Whittakera, čin broj 2!

Ovaj Fight Night predvode takođe dva duela u srednjoj kategoriji. Borba večeri je duel između „keepera“ srednje kategorije  Jacka Hermanssona i Seana Stricklanda! Duel između šestoplasiranog i sedmoplasiranog borca srednje  kategorije, i pobjednik ovoga meča sigruno ulazi u TOP 5 boraca ove kategorije i ističe kandidaturu za novog izazivača.

Hermansson vs. Strickland

Hermansson je već nekoliko puta bio na „izazivačkim“ vratima, ali nikako da napravi taj iskorak. Najbliži mjestu izazivača je bio poslije pobjede nad Jacareom, i taj završni meč, kada su svi MMA analitičari očekivali da će lako pobjediti i dobiti priliku za napad na titulu, može se reći na domaćem terenu, on je izgubio, od Cannoniera, i to glatko. Zadnji meč je protiv Edmena Shabazyana pokazao sve njegove i vrline i mane. U prvoj rundi njegov stand up je izgledao pomalo smiješno u odnosu na Shabazyana, ali kada ga je prvi put bacio na pod, to je bio kraj borbe, i totalna dominacija u snazi, kondiciji i znanju u parteru. Što će vjerovatno biti i taktika i u ovome meču.

Strickland je borac koji je u naletu, ima 5 pobjeda u nizu, i protiv Hermanssona traži nastavak serije. Popularni Tarzan je većinu svoje kategorije proveo u welter kategoriji gdje se borio i protiv najboljeg P4P borca današnjice Usmana. Odličan je bokser, ima odličnu defanzivu, i mnogo radi na kontru, to se moglo najbolje uočiti u zadnjem meču protiv Uriaha Halla, gdje po kladionicama nije bio favorit, ali je prikazao totalnu dominaciju, čak i u hrvanju. Hermansson je totalno drugačiji borac, koji se sa njim neće nadmudrivati u stojci već tražiti klinč i parter što je prije moguće.

Ko će nametnuti svoj stil borbe? Ko će više napredovati u svom slabijem segmentu borbe? Pitanje koje se najčešće postavlja u MMA krugovima, kada dođe do sudara stilova. A odgovor dobijamo u subotu poslije ponoci.

Drugi duel u srednjoj kategoriji odnostno co-main event je duel između Punahele Soriana i Nicka Maximova, dva momka koja tek dolaze, koji su zaradili ugovore u UFC-u preko DWCS. Soriano je poznatiji, posebno publici iz regije, pošto je u svom predzadnjem meču nokautirao borca iz Srbije, Duška Todorovića. Soriano je momak za Havaja, koji trenira u jednom od najboljih MMA timova na svijetu, Xtreme Coture. Beskompromisan je borac, nema mnogo taktike, „double deck“ i široki kroše, što ga je i koštalo može se reći u zadnjoj borbi protiv iskusnijeg Brendana Allena. Ostao je bez goriva, u prvoj rundi, i onda su uslijedili problemi, koje je Allen iskoristio. Soriano je tvrd nikada ne odustaje i nisu njegove borbe dosadne. Maximov je opet skroz drugačiji tip borca  od Soriana, dosta je taktički bolji, koji u stojci čeka najbolju priliku da napadne neki „single-leg“ i prevede borbu u parter. Do sada u karijeri nije osjetio gorčinu poraza. Največi kvalitet mu je što je kondiciono vrhunski spreman svaku borbu. Ako uspije da „uštopa“ napade Soriana u prvoj rundi, i prevede borbu u parter biće u velikoj prednosti.

Možda i najzanimljivija borba na ovom cardu je borba između Shavkata Rakhmonova i Carlstona Harrisa u welter kategoriji. Rakhmonov je jedan od najvećih prospekta u UFC-u, ima skor 14-0 i njegove borbe su toliko atraktivne i zanimljive da ne smiješ trepnuti ni jednog trenutka. Prototip savremenog MMA borca, koji je svoju stojku, odličan boks i Muay Thai povezao sa Sambom, i obje borbe u UFC-u je završio transformacijom iz stojke u završnicu u parteru u jednom potezu, posebno impozantna je bila borba protiv Oliveire na njegovom debiju.  Harris se takođe sjajno predstavio u UFC-u sa dvije vrlo ekspresne pobjede, na debiju protiv Aguilere je pokazao svoje omiljeno i najuboitije oružije „anaconda choke“. Oba borca su dosta „veliki“ za Welter kategoriju, pa ćemo imati osjećaj da su u oktagonu „srednjaši“, kada obojica vrate kilažu. Harris je fižički impozantan, odličan je grappler a ima i bombe u rukama,  pa če Rakhmonov morati biti mnogo oprezan.

Na main eventu se takođe nalazi bobra u poluteškoj kategoriji gdje se bori gore pominjanji Brandon Allen i Sam Alvey, koji želi da prekine možda i najduži „crni“ niz bez pobjede trenutno u UFC-u, Alvey nije pobjedio od 2018 godine, a u međuvremenu je odradio čak 7 borbi. Alvey se trebao boriti protiv Phila Hawesa, ali ta borba je otkazana pa je uletio Allen, koji je imao dovoljno vremena da se spremi, ali i ne da odradi čitav kamp.  Pa će biti pitanje kako je to Allenov tim trenera sve organizovao. I da li će Alvey konačno pobjediti?

Uvjek atraktivni dueli u „father“ kategoriji nikada ne razočaraju, ovaj put na otvaranju main carda će se boriti Julian Erosa i Steven Peterson. Erosa obožava taj ludački tempo, i baš tim tempom je u zadnjoj borbi izludio i pobjedio Charlesa Jourdaina, a Jourdain je jedan od najvećih talenata ove kategorije. Peterson sigurno neće ostati dužan, u nizu je od dvije pobjede, a svojim nastupima često i uzme UFC-eove bonuse za borbe večeri. Tako da ovaj meč ne bi trebali propustiti.

Na glavnom dijelu programa još se nalazi jedna borba srednje kategorije, gdje se bori debitant u UFC-u, Tresean Gore i Bryan Batlle koji je debitovao prije par mjeseci pobjedom u UFC-u.

Na uvodnom dijelu programa nalazi se sedam borbi, od kojih se posebno izdavajaju borba između Hakeema Dawodua i Michaela Trizana.

Svakako, zanimljiv event, sa dosta novih imena, i onih boraca koji su slabije promovisani, ovaj put u glavnim ulogama. Dovoljan motiv i za njih da se dokažu, a i da MMA fanovi, možda pronađu neke svoje nove favorite.

Main card (ESPN+)
Weight class
Middleweight Jack Hermansson vs. Sean Strickland
Middleweight Punahele Soriano vs. Nick Maximov
Welterweight Shavkat Rakhmanov vs. Carlston Harris
Light Heavyweight Sam Alvey vs. Brendan Allen
Middleweight Tresean Gore vs. Bryan Battle
Featherweight Julian Erosa vs. Steven Peterson
Preliminary card (ESPN+)
Bantamweight Miles Johns vs. John Castañeda
Featherweight Hakeem Dawodu vs. Michael Trizano
Middleweight Chidi Njokuani vs. Marc-André Barriault
Women’s Bantamweight Alexis Davis vs. Julija Stoliarenko
Light Heavyweight Jailton Almeida vs. Danilo Marques
Welterweight Jason Witt vs. Phillip Rowe
Flyweight Malcolm Gordon vs. Denys Bondar

 

Author Sportske