Kako se kladiti na nogomet – Vodič za početnike

MilosNS
26 listopada, 2018
7708 Views
Kako se kladiti na nogomet

Kako se kladiti na nogomet – Vodič za početnike

Iako smo u industriji sportskog klađenja već više od 25 godina, nikad nećemo zaboraviti koliko je teško i frustrirajuće bilo početi sve u doba kada internet nije bio toliko razvijen i kada nije bilo toliko tutorijala i web sajtova sa savjetima za ljubitelje sportskog klađenja. Uvek nas je posebno interesiralo kako se kladiti na nogomet uspešno. Sada posle više od decenije, odlučili smo da napravimo ovaj članak za vas.

Nažalost, iako mnogi misle da je dovoljno voljeti nogomet ili ga gledati u dovoljnoj mjeri, to nije sasvim točno.

Poznavanje igre i timova je svakako plus u svijetu sportskog klađenja, ali pravi profesionalci koji se klade na nogomet imaju mnogo šira znanja od samog poznavanja nogometne igre.

Kladioničarski Termini

Kladioničarskih termina ima zaista mnogo, ali evo nekoliko najvažnijih:

Ulog – Ulog predstavlja iznos novca koji stavljate na svoju opkladu. Na engleskom se zove STAKE, te ovaj termin suštinski predstavlja iznos novca koji ste spremni izgubiti.

Singl oklada – singl oklada ili SINGLE BET predstavlja opkladu gdje se kladite samo na jedan meč. Ukoliko pogodite, dobit ćete određeni iznos novca, a ukoliko ne pogodite, vi gubite svoj ulog.

Kombo tiket – Kombinirani tiket ili ACCA (COMBO) predstavlja opkladu gdje se vi kladite na više od jedne utakmice i na taj način predviđate konačan ishod više mečeva od jednom. Ovaj vid opklade je dosta riskantniji od singl opklade i ne preporučuje se za one igrače koji planiraju da zarađuju od sportskog klađenja. Razliku između singl opklada i kombiniranih tiketa možete pročitati ovdje.

Poluvrijeme / Kraj – na engleskom ovaj termin se zove HT/FT što je kratica za half time/full time. To je opklada gdje se vi kladite na rezultat koji će biti na poluvremenu, ali i na kraju. Dakle dvije opklade u jednoj. Prilično riskantan vid klađenja imajući u vidu da ima čak devet mogućnosti kako se utakmica može završiti.

Sigurica – sveti gral sportskog klađenja. Na engleskom ovaj termin se zove BANKER i predstavlja nešto što je najbliže sigurnoj opkladi. Posebno je bitno biti pažljiv kod ovakvih utakmica, pošto sigurna opklada u ovoj formi ne postoji.

0-2 i 3+ – iako se kod nas ova igra zove na ovaj način u engleskom se naprosto zove Under/Over. Ovom opkladom vi se kladite na broj golova koji će biti tijekom jedne nogometne utakmice. Ovaj vid klađenja je dosta dobar za početnike i ovaj vid klađenja vam može pomoći da uspješno krenete u vode sportskog klađenja.

DNB – u našem jeziku nema termina koji objašnjava ovu igru. Bukvalan prijevod je “neriješeno nema opklade”. Što je i istina. Kod DRAW NO BET opklade ukoliko utakmica završi neriješenim rezultatom vaš ulog se vraća.

Dupla šansa – ovo je opklada gdje vi igrate da će tim koji se odabrali pobjediti ili da će biti nerješeno. Kvote su uglavnom niže na ovakav vid opklade, ali i veća je sigurnost da ćete biti uspješni.

100% do 100 EUR Bonus Dobrodošlice
Kladite se sada

Vrste Hendikepa

Kada razmišljate kako se kladiti na nogomet uspješno sigurno je da tražite najbolje igre koje su u ponudama lokalnih i online kladionica. Po našem skromnom mišljenju online kladionice su mnogo bolje za igrače. Zašto je to tako možete pročiteti ovdje. Ima puno razloga za to, a jedan od osnovnih je i činjenica da online kladionice nude razne tipove hendikep igara na nogomet.

Postoji dva tipa hendikepa koje možete igrati:

Europski hendikep – koji se ne razlikuje mnogo od klasične 1X2 igre, samo se daje jednom timu gol prednosti.

Azijski hendikep – tip hendikepa koji omogućuje da birate koliko ćete prednosti dati nekom timu. Azijski hendikep je prilično kompliciran na početku, ali nemojte očajavati. Ovdje možete pročitati naš detaljan članak o azijskom hendikepu koji će vam u mnogome objasniti što je Azijski hendikep i kako ga koristiti na pravi način.

Više ili Manje

Već smo napomenuli da se igra na golove u našim krajevima i od strane lokalnih kladionica zove 0-2 i 3+, ali morali smo ovaj dio nazvati ovako iz prostog razloga što u online kladionicama imate mogućnost igranja igre Under/Over na svaki mogući broj golova.

Ne samo to, u online kladionicama je moguće igrati Under/Over igru ​​i na broj kornera, broj žutih i crvenih kartona, slobodnih udaraca, udaraca na gol itd. Također, postoji i market sa azijskim linijama za golove, ali o tome nekom drugom prilikom.

100% do 25 EUR Bonus dobrodošlice
Kladite se sada

Zaključak

Kao što smo već napomenuli, davanje savjeta kako se kladiti na nogomet uspješno može biti vrlo nezahvalno. Ovo iz razloga jer je sportsko klađenje jedan vrlo sofisticiran i nadasve zahtjevan posao. Ipak, evo vam još nekoliko kratkih savjeta koji će vam sigurno pomoći pri sportskom klađenju:

Birajte svoje kladionice pažljivo – Velika je ponuda kladionica i svaka od tih kladionica ima svoje prijednosti i mane. Generalno birajte kladionice koje imaju niže margine, koje su se u prošlosti pokazale kao fer prema igračima i koje imaju dobre bonuse i promocije. Na našoj stranici možete naći opise svih respektabilnih kladionica. Svaki od preporučenih brendova je legalan, licenciran i poznat po tome da svoje igrače nikada ne pokušava prevariti. Osim toga, veliki broj ovih brendova na istim stranicama, osim sportske kladionice, nude i odlična online kazina.

Birajte pažljivo svoje oklade – Nije pametno kladiti se srcem. Nemojte se kladiti na timove za koje navijate. Ovo je jedan od najvažnijih savjeta koje vam bilo ko može dati kada pričamo o temi kako se kladiti na nogomet.

Sportsko klađenje nije sprint – Sportsko klađenje je maraton. Tako da ne očekujete da se obogatite za kratko vrijeme. Strpljenje je jedna od najboljih osobina koje svatko ko se uspješno kladi na nogomet može imati.

Ne ulažite više nego što ste sprijemni izgubit – Sportsko klađenje lako može iz zabave prerasti u zavisnost. Pazite da ne ulažete više nego što možete sebi da priuštite. Ukoliko imate problema sa klađenjem potražite pomoć.

FAQ

 • Šta je to Azijski hendikep?

  Azijski hendikep je najpopularniji kladioničarski market na svetu trenutačno. Prijednosti igranja ovog hendikepa su mnogostruke, od boljih koeficijenata, preko nižih margina koje kladionice postavljaju. Na našoj stranici možete pronaći dosta tekstova koji objašnjavaju ovaj tip hendikepa.

 • Kako se igra kladionica?

  Uspješno igranje kladionice nije nimalo lako. Potrebno je biti discipliniran, a osim toga potrebno je posedovati znanja o načinima ulaganja, strategijama i tehnikama klađenja, kao i imati osjećaj za sportsko klađenje. Ukoliko niste sigurni kako da počnete sa sportskim klađenjem, predlažemo vam da pročitate članke na našoj stranici.

 • Da li su online kladionice bolje od lokalnih?

  Po našem skromnom mišljenju, odgovor je potvrdan. Online sportske kladioncie svojim korisnicima nude mnogo više opcija za igranje od tradicionalnih kladionica. Osim toga samo u online kladionicama možete da dobijete bonuse i promocije što je veliki plus.

 • Koja je najbolje online kladionica Hrvatska?

  U zavisnosti od toga da li preferirate lokalne ili online kladionice odgovor na ovo pitanje može biti različit. Po našem mišljenju je bolje igrati u online kladionicama, a najbolje su svakako kompanije bet365, 22bet, 20bet i Rabona.

 • Kako se odvići od kladionice?

  Sportsko klađenje bit uvek trebalo da bude zabava. Ukoliko prestane da bude zabava, znači da imate problem. Odvikavanje od klađenja može da bude jednako teško kao i odvikavanje od alkohola ili droga. Potražite stručnu pomoć ukoliko ne možete da ga rešite sami.

Author MilosNS

Čovek koji je napisao prvi tip na stranici Sportske kladionice i koji je još uvek tu. Veteran sportskog klađenja, koji osim tipovanja sa uspehom piše edukativne članke na našoj stranici. Kada nije za tastaturom, svoje slobodno vreme provodi u prirodi zajedno sa svojom porodicom i prijateljima. Intersantno je i to da govori čak pet jezika i da ne postoji sport čija pravila ne zna.