Money Management

MilosNS
10 rujna, 2018
3300 Views
money management

Money Management

Money Management ili kako na najbolji način voditi svoju banku, jedno je od najvažnijih vještina koje svaki uspješan kladioničar mora imati. Mnogi kladioničari zanemaruju ovu važnu stvar i vjeruju da je dovoljno biti samo talentiran za predviđanje sportskih rezultata. Naravno, talent i mogućnost predviđanja su bitni, ali nisu dovoljni. Bez pravog menadžmenta resursa, svaki pa i najbolji kladioničar će prije ili kasnije završiti na nuli ili u minusu. Naprosto, nema zarade od klađenja bez pametnog ulaganja.


Uvod – šta je zapravo money management?

Radni dan svakog kladioničara počinje na manje više identičan način. Otvara ponudu utakmica koje se igraju tog dana (ili sljedećeg dana ako voli igrati early market) i počinje tražiti utakmice koje vrijedi igrati.

To je jedan mukotrpan proces koji zahtijeva vrijeme, pažnju i fokusiranost. Nakon što se kladioničar odluči koje utakmice vrijedi igrati, imajući u vidu sve relevantne podatke kao što su: vijesti o ozljedama i suspenzijama, vremeske prilike, taktike i statistike, data trendove, kao i povijest međusobnih duela, kreće se na posljednji korak, a to je odigravanje oklade u kladionici koja ima najbolje kvote.

U tom momentu na scenu stupa znanje o money managementu ili kako smo već rekli vještina vođenja svoje kladioničarske banke. Na money management je najbolje gledati kao na vođenje financija u svojoj kompaniji, jer sportsko klađenje je neka vrsta biznisa koji vi vodite. Investirate vaše znanje, vrijeme i novac kako bi u doglednom vremenskom periodu bili profitabilni.


Formiranje banke (budžeta) i sustavi klađenja

Osnovna stvar kod svakog dobrog money managementa je odrediti koliki vam je početni kapital za sportsko klađenje. Naša preporuka je da to bude novac koji ste u mogućnosti izgubiti, bez da opterećuje vaš obiteljski svakodnevni proračun. Dakle, nikada nemoje se kladiti s više novca nego što se spremni izgubiti, jer je sportsko klađenje jedan visoko rizičan posao.

Postoji nekoliko teorija koji je najbolji način money managementa, a mi ćemo vam u ovom članku pomenuti svaku od njih pomalo. Bitno je odlučiti se da li ćete koristiti isti ulog za svaku pojedinačnu okladu (flat system) ili ćete imati drugačije uloge ovisno o tome koliko ste sigurni u neku okladu (unit system). Iz našeg iskustva flat sistem se pokazao kao učinkovitiji. Evo u čemu se razlikuju ova dva sistema:

Flat system – kod ovog sustava koristi se isti ulog za svaku okladu koju igrate. Nema veze da li se radi o maloj kvoti (1.20) ili o velikoj (4.50). Svaka pojedinačna oklada se uzima uvijek s istom količinom novca. Ovaj način je najbolji da se pokaže koliko ste zapravo uspješni i koliki je vaš postotak pogodaka, kao i koliki je povrat investicije (ROI – return of investment). Također, ovim sustavom je prilično teško sebe dovesti u neugodnu situaciju da bankrotirate, jer je ovo konzervativan način sportskog klađenja koji nema velikih fluktuacija banke.

Unit system – kod ovog sustava je poenta da se koristi različiti ulog za svaku pojedinačnu okladu u odnosu na to koliki value vidite u istoj. Skala se kreće od 1 do 10 unita. Lično, ne smatramo da je ovo dobar sustav, posebno ne za početnike u sportskom klađenju. Naime, često kada vide da je neki tipster postavio 10/10 okladu smartaju da je ista oklada 100% sigurna i ulažu velike svote novca. Ovakvim sustavom klađenja se mnogo lakše dođe do bankrota.

100% do 100 EUR Bonus dobrodošlice
Kladite se sada

Pravi način za korišćenje money management

Kako je vaš budžet za sportsko klađenje ono što vas određuje da li ste uspešni ili ne u sportskom klađenju, potrebno je da budete izrazito disciplinovani. Svaka oklada koju postavljate mora biti u granicama dobrog money managementa. Nije bitno da li igrate u sportskoj kladionici ili online casinu, dobra kontrola banke je najvažnija.

Generalno mišljenje (sa kojim se i mi slažemo) je da se ulaže od 1% do 5% od vaše banke. 1% je prilično konzervativno, ali vam daje prostora da istražujete sportsko klađenje bez velike bojazni da bankrotirate. 5% se smatra izrazito progresivnim i ne preporučuje se za početnike u sportskom klađenju. Ako budete igrali disciplinovano po ovom modelu, postoji mogućnost da ostvarite zaradu na kladionici.

Naša preporuka je da se držite zlatne sredine. 2-3% po okladi je savršen način da vodite računa o svojoj banci i najisplativiji način money managementa. Dakle ako vam je banka 1000 Kuna, svaka pojedinačna oklada bi trebala biti 20 ili 30 Kuna.

Kada savladate veštinom korišćenja money managementa uvidećete odmah da je vaša banka ako ne veća, onda mnogo balansiranija. Na kraju svakog meseca, napravite presek stanja i ako je potrebno preračunajte svoj ulog i svoje procente. Takođe, registrujte su u nekoj od preporučenih sportskih kladionica, jer je iznimno bitno igrati u sigurnim i licenciranim kladionicama.


Podelite naš sadržaj na društvenim mrežama:


FAQ

 • Koji su najbolji bonusi kladionice?

  Bez ikakve sumnje najbolji su bez depozitni bonusi, odnosno bonusi koji se dobijaju nakon same registracije, bez potrebe da se izvrši depozit. Ipak, ovi bonusi su prilično retki, pa osim njih treba uvjek tražiti i dobre bonuse dobrodošlice koji osim novca daju igračima i besplatne spinove.

 • Koja online kladionica Hrvatska ima najbolje uslove za igrače?

  U zavisnosti od toga šta preferirate, među kladionicama koje su dostupne igračima iz Hrvatske možete naći dosta kvalitetnih operatera. Na primer, Rizk HR je vrlo kvalitetan operater, mada ništa manje nije loša ni Germanija. Ipak, moramo da napomenemo da su europski brendovi još uvjek dosta kvalitetniji od regionalnih u gotovo svakom segmentu.

 • Da li postoji Hrvatska kladionica koja daje bonus bez depozita?

  U ovom momentu, niti jedna Hrvatska kladionica u svojoj ponudi nema bez depozitni bonus za nove igrače, ali ta situacija može da se promeni svakog momenta. Stoga, naša je preporuka da redovito posećujete promotivne stranice kladionica u Hrvatskoj i da pratite njihovu aktuelnu ponudu.

 • Koji su najbolji tipovi za klađenje?

  Najbolje tipove za kladjenje možete pronaći na našoj stranici. Mi svakog dana našim čitocima dajemo besplatne prognoze utakmica. Ti top pikovi dolaze iz fudbalskih liga, košarkaških takmičenja, kao i ostalih sportova koji su pogodni za kladjenje.

 • Koja je najbolja online kladionica Hrvatska?

  Na ovo pitanje nema pravog odgovora, pošto svaki igrač ima posebne preferencije kada su sportske kladionice u pitanu. Mi smatramo da je potrebno birati kladionice koje daju bonuse bez depozita, ali takve su kompanije retke. Stoga, birajte one kladionice koje su legalne i licencirane pre svega.

Author MilosNS

Čovek koji je napisao prvi tip na stranici Sportske kladionice i koji je još uvek tu. Veteran sportskog klađenja, koji osim tipovanja sa uspehom piše edukativne članke na našoj stranici. Kada nije za tastaturom, svoje slobodno vreme provodi u prirodi zajedno sa svojom porodicom i prijateljima. Intersantno je i to da govori čak pet jezika i da ne postoji sport čija pravila ne zna.