Intro

Money Management

money management

Money Management

Money Management ili kako na najbolji način voditi svoju banku, jedno je od najvažnijih vještina koje svaki uspješan kladioničar mora imati. Mnogi početnici u sportskom klađenju zanemaruju ovu važnu stvar i vjeruju da je dovoljno biti samo talentiran za predviđanje sportskih rezultata. Naravno, talent i mogućnost predviđanja su bitni, ali nisu dovoljni. Bez pravog money managementa ili menadžmenta resursa, svaki pa i najbolji kladioničar će prije ili kasnije završiti na nuli ili u minusu.

Uvod – šta je zapravo money management?

Radni dan svakog kladioničara počinje na manje više identičan način. Otvara ponudu utakmica koje se igraju tog dana (ili sljedećeg dana ako voli igrati early market) i počinje tražiti utakmice koje vrijedi igrati.

To je jedan mukotrpan proces koji zahtijeva vrijeme, pažnju i fokusiranost. Nakon što se kladioničar odluči koje utakmice vrijedi igrati, imajući u vidu sve relevantne podatke kao što su: vijesti o ozljedama i suspenzijama, vremeske prilike, taktike i statistike, data trendove, kao i povijest međusobnih duela, kreće se na posljednji korak, a to je odigravanje oklade u kladionici koja ima najbolje kvote.

U tom momentu na scenu stupa znanje o money managementu ili kako smo već rekli vještina vođenja svoje kladioničarske banke. Na money management je najbolje gledati kao na vođenje financija u svojoj kompaniji, jer sportsko klađenje je neka vrsta biznisa koji vi vodite. Investirate vaše znanje, vrijeme i novac kako bi u doglednom vremenskom periodu bili profitabilni.

Formiranje banke (budžeta) i sustavi klađenja

Prva i osnovna stvar kod svakog dobrog money managementa je odrediti koliki vam je početni kapital koji ste spremni uložiti u sportsko klađenje. Naša preporuka je da to bude novac koji ste u mogućnosti izgubiti, bez da opterećuje vaš obiteljski svakodnevni proračun. Dakle, nikada nemoje se kladiti s više novca nego što se spremni izgubiti, jer je sportsko klađenje jedan visoko rizičan posao.

Postoji nekoliko teorija koji je najbolji način money managementa, a mi ćemo vam u ovom članku govoriti o svakom od njih pomalo. Bitno je odlučiti se da li ćete koristiti isti ulog za svaku pojedinačnu okladu (flat system) ili ćete imati drugačije uloge ovisno o tome koliko ste sigurni u neku okladu (unit system). Iz našeg iskustva flat system se pokazao kao učinkovitiji. Evo u čemu se razlikuju ova dva sistema:

Flat system – kod ovog sustava koristi se isti ulog za svaku okladu koju igrate. Nema veze da li se radi o maloj kvoti (1.20) ili o velikoj (4.50). Svaka pojedinačna oklada se uzima uvijek s istom količinom novca. Ovaj način je najbolji da se pokaže koliko ste zapravo uspješni i koliki je vaš postotak pogodaka, kao i koliki je povrat investicije (ROI – return of investment). Također, ovim sustavom je prilično teško sebe dovesti u neugodnu situaciju da bankrotirate, jer je ovo konzervativan način sportskog klađenja koji nema velikih fluktuacija banke.

Unit system – kod ovog sustava je poenta da se koristi različiti ulog za svaku pojedinačnu okladu u odnosu na to koliki value vidite u istoj. Skala se kreće od 1 do 10 unita. Lično, ne smatramo da je ovo dobar sustav, posebno ne za početnike u sportskom klađenju. Naime, često kada vide da je neki tipster postavio 10/10 okladu smartaju da je ista oklada 100% sigurna i ulažu velike svote novca. Ovakvim sustavom klađenja se mnogo lakše dođe do bankrota.

Pravi način za korišćenje money management

Kako je vaš budžet za sportsko klađenje ono što vas određuje da li ste uspešni ili ne u sportskom klađenju, potrebno je da budete izrazito disciplinovani. Svaka oklada koju postavljate mora biti u granicama dobrog money managementa.

Generalno mišljenje (sa kojim se i mi slažemo) je da se ulaže od 1% do 5% od vaše banke. 1% je prilično konzervativno, ali vam daje prostora da istražujete sportsko klađenje bez velike bojazni da bankrotirate. 5% se smatra izrazito progresivnim i ne preporučuje se za početnike u sportskom klađenju.

Naša preporuka je da se držite zlatne sredine. 2-3% po okladi je savršen način da vodite računa o svojoj banci i najisplativiji način money managementa. Dakle ako vam je banka 1000 Kuna, svaka pojedinačna oklada bi trebala biti 20 ili 30 Kuna.

Kada savladate veštinom korišćenja money managementa uvidećete odmah da je vaša banka ako ne veća, onda mnogo balansiranija. Na kraju svakog meseca, napravite presek stanja i ako je potrebno preračunajte svoj ulog i svoje procente.

 

Ostale vijesti