Koji je bolji sistem za klađenje – Flat sistem ili Unit sistem?

Sportske
24 travnja, 2019
3720 Views
sistem za klađenje

Nastavljamo u ovom članku da pišemo o nedoumicama vezano za sisteme uloga koje treba, ili ne treba koristiti u sportskom klađenju. Već smo u ranijim artiklima pričali o tome koliko su opasni i riskantni takozvani sistemi negativne progresije, a danas ćemo se pozabaviti sa dva vrlo popularna sistema ulaganja među kladioničarima, Flat (ravnom) sistemu i Unit sistemu.

Baš kao i o sistemima negativne progresije, na internetu možete pronaći veliki broj članaka vezano za ova dva sistema uloga, ali po našem skromnom mišljenju ni jedan od ovih članaka ne pogađa u srž „problema“ nego se bavi teoretisanjem. Ni mi nećemo moći da izbegnemo pomalo pisanja o teoriji u ovom artiklu, ali ćemo se mnogo više pozabaviti realnim životom i kako oba ova sistema utiču na vašu kladioničarku banku i vaše kladioničarsko samopouzdanje, te dati svoj sud koji od ova dva sistema je bolji.

Izabrati pravi sistem ulaganja je jedna od najvažnijih stvari koju svatki sportski kladiničar mora uraditi kada počne sa sportskim klađenjem, zajedno sa odabirom prave kladionice, postavljanja svoje kladioničarske banke i odabira prave strategije sportskog klađenja.

Što je Flat Staking Sistem?

U mnogim gore pomenutim člancima ćete moći pročitati da većina profesionalnih sportskih kladioničara koristi Unit sistem i da ga preferiraju više nego Flat staking sistem, što zapravo nije istina. Veliki sindikati i kladioničari koji se klade na ogromne svote novca zapravo preferiraju da igraju Flat staking sistem. Evo i razloga zašto je to tako.

Flat staking sistem predstavlja strategiju ulaganja gde vi na svaku pojedinačnu okladu stavljate identičan iznos novca nebitno kolika je kvota i koliko ste sigurni u ishod tog meča. Naravno, sve je ovo pod pretpostavkom da je utakmica ili dovoljno dobra da vi stavite novac na nju ili nije dovoljno dobra te ćete vi odlučiti da preskočite klađenje na istu. Teorija da se stavlja manje novca ako niste dovoljno sigurni, ili ako je kvota veća, naprosto u našim očima nemože da opstane, ili je nešto vredno igranja, ili nije.

Kod flat staking sistema, prvo je potrebno odlučiti koliki će biti vaš standardni ulog. Postoji nekoliko pravaca koji zastupaju više ili manje agresivne metode ulaganja, ali generalno ljudi se slažu da je idealno postaviti tu granicu u regionu od 2% do 5% po okladi.

Mi smatramo da je 2% savršen procenat na kom se treba zadržati, jer je sve preko toga čista kocka.

Evo kako to deluje na primjeru:

STARTNA BANKA ZA KLAĐENJE: 1.000 Eura

ULOG PO POJEDINAČNOJ OKLADI (2%): 20 Eura

Dakle, na svaku pojedinačnu okladu vi ćete stavljati izos od 20 Eura nebitno da li se radi o kvoti 1.20, ili o kvoti 5.00.

Na ovaj način vi pažljivo čuvate vašu kladioničarsku banku, jer se prostom matematikom može izračunati da je potrebno 50 uzastopnih gubitničkih oklada da bi ste vi bankrotirali, pto je iznimno teško da će se ikada desiti.

Flat Sistem sa Korekcijom

Ovo je identičan sistem kao i obični flat sistem, sa jednom izmjenom. Naime, na kraju perioda (mjesec, tromesečje, godina) vi ćete izračunati ponovo svoju banku i na osnovu iste napraviti izmjenu uloga.

Evo i primjera:

1.Ako ste bili uspješni u svom klađenju i nakon mjesec dana vaša banka se uvećala na 1.200 Eura, vaš ulog u sledećem mjesecu će biti 24 Eura po okladi.

2.Ukoliko niste bili uspješni i imali ste gubitnički mjesec, te je vaša banka sada 800 Eura, vaši ulozi u sledećem mjesecu će biti 16 Eura po okladi.

Ovaj flat sistem sa korekcijom je po našem skromnom mišljenju NAJBOLJI sistem ulaganja za početnike u sportskom klađenju, ali i za one iskusnije, jer je dovoljno konzervativan da vam štiti banku, a sa druge strane možete povećavati svoje uloge kako vaša banka raste. Pisac ovih redova je u periodu od dve godine uspjeo da svoj ulog poveća sve do 40 Eura po okladi što je iznimno dobar rezultat, jer je banka porasla sa početnih 250 Eura na 2.000 Eura.

Šta je Unit Staking Sistem?

Unit staking sistem je sistem gdje vi kod svake pojedinačne oklade računate koliki ima value ta oklada te shodno tome određujete koliko ćete unita uloga staviti na tu okladu. Uniti id od 1/10 do 10/10 obično i 1/10 predstavlja okladu sa najmanjim mogućim valueom, dok se utakmica 10/10 smatra čistom value okladom.

Evo primjera:

STARTNA BANKA ZA KLAĐENJE: 1.000 Eura

ULOG NA 1/10: 10 Eura (1% od banke)

ULOGA NA 10/10: 55 Eura (5.5% od banke)

Dakle, sa svakim povećanjem unita, povećava se ulog za 0.5% vaše banke.

Ovaj staking sistem može biti prilično zbunjujuć za početnike, jer se često događa da netko objavi da igra utakmicu sa sigurnošću 10/10 i mnogi ondak pomisle da je to takozvana “sigurica” ili možda utakmica koja je “namještena” što u velikom broju slučajeva (gotovo 99%) nije ni blizu istini.

Iz tog razloga ovaj staking sistem može biti vrlo poguban za manje iskusne kladioničare, te bi ga trebalo izbegavati po našem mišljenju. Ukoliko pak smatrate da je ovo pravi način sporstko klađenja i ulaganja nemojte da vas ovaj tekst obeshrabri. Unit staking je savršeno dobar za one koji znaju da igraju disciplinirano i zaista mogu da odrede koliki je neka oklada value. Ukoliko pak niste toliko izverzirani u određivanju value oklade, onda je mnogo bolje da se držite flat staking sistema.

Zaključak

Nadamo se da smo vam malo približili ova dva sistema ulaganja. Oba sistema su dobra, ali i oba sistema imaju svoje mane. Najveća mana flat sistema je ta da profit dolazi polako, ali sa druge strane i gubici se ne osjećaju jako, nego je sve nekako uravnoteženo. Kod unit sistema, profit može da dođe mnogo brže, ali isto tako i gubici mogu biti iznimno viši.

Author Sportske