Zašto je bitno poznavati terminologiju industrije sportskog klađenja?

Sasvim smo sigurni da nema sportskog kladioničara koji bar jedanput nije naišao na termin, izraz ili skraćenicu u svijetu sportskog klađenja, za koju nije znao šta predstavlja. To je sasvim normalna pojava iz razloga što se industrija sportskog klađenja svaki dan razvija i kako je samo sportsko klađenje iznimno široka disciplina, smatrali smo da je potrebno napraviti jedan detaljan i opširan rječnik termina, izraza i skraćenica, koje se najčešće koriste u svijetu sportskog klađenja, kako među kladiteljima, tako i unutar sportskih kladionica.

Rječnik Termina i Izraza

Pomoć početnicima i podsjetnik iskusnima

Ovaj rječnik termina smo napravili iz razloga kako bi pomogli početnicima da se lakše naviknu na terminologiju u sportskom klađenju. Također, da pomognemo i onim iskusnijim igračima da ostanu u korak sa savremenim skraćenicama i novim izrazima. Ti izrazi se svakodnevno pojavljuju u ovoj iznimno interesantnoj i dinamičnoj industriji. Termine smo poređali po abecednom redu, a postavili smo termine na engleskom i hrvatskom jeziku (negde i dvojezično). Ovo, kako bi vam bilo lakše da sve razumjete i savladate.

A

Accumulator, Acca ili Combo bet (kombinirani tiket) – kombinirani tiket je nešto sa čime se svaka osoba koja počne da se bavi sportskim klađenjem susreće u startu. Kombinirani tiket predstavlja tiket na kome je odigrano više od jedne selekcije. Klađenje na tikete nije toliko profitabilno kao klađenje na pojedinačne opklade.

Against The Spread (protiv hendikepa) – najčešće ćete na ovaj termin naići na kladioničarskim sajtovima koji su bazirani na američke sportove. ATS predstavlja statističku kategoriju koja pokazuje na koliko utakmica od ukupno odigranih je neka ekipa uspjela da pobjedi hendikep koji su sportske kladionice postavile protiv njih. Evo i primjera: 10-2 ATS znači da je ekipa od 12 mečeva 10 puta uspjela da “pokrije” hendikep, dok 2 puta to nije uspjela. Nemojte mješati ovaj termin sa pobjedama i porazima. Mogućno da jedna ekipa ima omjer 12 pobjeda i nula poraza, ali da je ATS ipak na 10-2 omjeru.

Ante Post – ponekad je moguće postaviti opklade na neke događaje mjesecima ili čak i godinama unapred. Na primjer, kada se na početku sezone kladite ko će osvojiti Ligu Prvaka, ili koja će momčad ispasti iz Talijanske Serie A. Sve takve oklade na duži vremenski period se nazivaju “Ante-post” opkladama. U nekim online kladionicama ante-post opklade se nazivaju future-bets ili futures.

Anytime Goalscorer (strijelac zgoditka na utakmici) – jedan od specijalnih marketa. Potrebno je pogoditi koji igrač će postići zgoditak bilo kada na jednom meču. Dakle, da bi opklada bila dobitna, potrebno je da selektirani igrač samo postigne zgoditak bilo kada u toku utakmice.

Arbitrage Betting (arbitražno klađenje) – u našim ranijim tekstovima u kojima smo govorili o različitim kladioničarskim disciplinama, pominjali smo i arbitražno klađenje. Ova kladioničarska disciplina je vrlo slična Matched Betting disciplini, sa tom razlikom što se ne koriste bonusi i promocije kladionica da bi se napravio profit, nego se traži realna razlika u kvotama koje nude različite sportske kladionice. Arbitražno klađenje je jedan od najsigurnijih načina da se napravi dugoročni profit na sportskoj kladionici.

Asian Handicap ili AH (Azijski hendikep) – specijalan tip hendikepa koji je potjekao iz Azije. Danas je jedan od najpopularnijih kladiničarskih marketa koji se mogu naći u klađenju na nogomet. Preporučujemo da pročitate naš detaljan članak o Azijskom hendikepu, koji se nalazi ovdje. Moramo napomenuti da osim Azijskog hendikepa za pobjednika meča, postoji i Azijski hendikep u kladioničarskom marketu za golove, koji se zove Asian Goal Line.


B

Banker (sigurica) – “sveti gral” sportskog klađenja, te ne postoji rječnik termina koji nema objašnjenje bankera u sebi. Sigurni smo da ukoliko ste ikada kročili nogom u neku od lokalnih sportskih kladionica, da ste čuli za ovaj izraz. U kladioničarskom žargonu ipak, banker predstavlja okladu koja ima velike šanse da bude dobitna. Dakle, morate biti svijesni da sigurnih oklada NEMA u svijetu sportskog klađenja. Ako je neka utakmica “namještena”, mala je vjerovatnoća da tu informaciju ima samo Josip iz vaše lokalne kladionice. Banker se koristi za oklade koje imaju jaku pozadinu u informacijama vezano za sastave timova, ili situaciju unutar istih, ili naprosto kvota predstavlja preveliki value da bi bila ne odigrana.

Bet (opklada) – svaki put kada uložite svoj novac na neki sportski događaj, vi postavljate opkladu (bet).

Betting Exchange (kladioničarska burza) – za razliku od klasičnih sportskih kladionica gdje je igračima dozvoljeno isključivo da postavljaju opklade, kladioničarske burze su mjesta gdje igrači mogu da postavljaju svoje opklade, ali i da prihvataju opklade od strane drugih igrača. Pionir u svijetu sportskog klađenja, a vezano za kladioničarske burze je svakako poznati brend iz Velike Britanije, BetFair.

Bonus – bonusi predstavljaju novac koji vam kladionica daje kao poklon što ste se registrirali, ili što ste redoviti član njihovih sajtova. Bonus u vidu novca se može potrošiti u toj kladionici i gotovo nikada se ne može podići prije nego se ispune specifični uslovi i pravila koja idu uz davanje istog. Postoji nekoliko standardnih vidova bonusa, kao što su bonus dobrodošlice, bonus na depozit, reload bonus, kao i bez depozitni bonus. Ukoliko želite da znate više o tipovima i vrstama bonusa, predlažemo vam da pročitate naš posebni članak ovdje.

Bookmaker ili Sportsbook (sportska kladionica) – legalna i licencirana kompanija koja se bavi pružanjem usluga sportskog klađenja. Iznimno je bitno kada se počnete baviti sportskim klađenjem, odabrati legalnu, licenciranu i respektabilnu kompaniju, koja će vam omogućiti fer uslove za bavljenje sportskim klađenjem. Samo tako klađenje može biti zabavno. Više o tome možete pročitati u našem članku, kako odabrati pravu sportsku kladionicu.

BTTS ili Both Teams To Score (oba tima postižu zgoditak) – kladioničarski market koji se nalazi u sekciji za golove. Cilj ove opklade je pogoditi da li će oba tima na meču postići zgoditak ili neće. Ako ste igrali opciju da hoće, potrebno je da oba tima postignu zgoditak. Ukoliko ste igrali da neće, onda je bitno da jedan tim (nije bitno koji) ne postigne zgoditak.


C

Canadian – tip kladioničarskog sistema koji igrač može igrati ako želi da na tiketu ima više od jedne selekcije. Drugi naziv za ovaj sistem je Super Yankee. U ovom konkretnom slučaju potrebno je imati pet selekcija. Kladioničar uplatom Canadian sistema zapravo igra 25 pojedinačnih opklada (10 dubl opklada, 10 triple opklada, pet 4-fold opklada i jednu 5-fold opkladu). Da bi sistem bio dobitan, potrebno je pogoditi minimum dvije utakmice.

Cash Out (ranija isplata) – termin cash out se polako i ustalio među kladioničarima u regionu, iz prostog razloga što i regionalne sportske kladionice u nedostatku adekvatnog prevoda koriste ovaj anglicizam. Cash out opcija predstavlja dodatnu funkciju kojom kladionica omogućava igračima da u toku utakmica, odnosno prije njenog kraja naplate svoje dobitke (naravno umanjene za određeni %). Ovo je dobra opcija za one koji vole da igraju na sigurno.

Chalk – u izravnom prijevodu kreda, ali to je terminologija kladioničara sa Severno Američkog kontinenta. Ista označava klađenje na favorita. Pandan izrazu chalk, među europskim kladioničarima je izraz, backing the favorite.

Clean Sheet (ne primiti gol) – jedna od specifičnijih opklada na marketu za golove. Kada igrate Clean Sheet, vi se zapravo kladite da tim na koji ste igrali neće primiti gol.

Closing Line – još jedan izraz koji nema pravi prevod na naš jezik. Closing line predstavlja liniju hendikepa ili kvotu koja je bila poslednja pre početka utakmice. Ove linije se često koriste za analizu kretanja tržišta i krajnjih rezultata. Napredna strategija prilikom klađenja, kao i statistički indikator koliko je neki tipster uspješan protiv marketa dugoročno.

Correct Score (točan rezultat) – još jedna opklada iz marketa golovi. U ovoj opkladi vi se kladite na tačan rezultat određenog meča. Ovu opkladu je teško pogoditi, iz objektivnih razloga, ali su i kvote na ovom marketu prilično primamljive. Ipak, mi ne preporučujemo da stavljate veće količine novca na ovaj tip oklade. Ista ima nizak povrat, često ćete gubiti, a dobici nisu srazmerni gubicima.

Bwin Kladionica

4.1/5
100% do 25 EUR Bonus dobrodošlice

D

Dog (autsajder) – skraćenica od termina Underdogali oba ova termina predstavljaju isto, tim ili igrača koji je autsajder na meču.

Dime – stari kockarski žargon. Dime predstavlja opkladu u vrednosti od 1,000 u nekoj valuti. Dakle, ako kažete da ste odigrali neku utakmicu sa tri dime-a, znači da ste postavili 3,000 EUR.

Dollar – još jedan žargonski naziv za visinu opklade. Ukoliko kažete da ste uložili Dollar,  to u kockarkom žargonu znači 100 EUR.

Double (dubl) – ako ste do sada pažljivo čitali naš rječnik termina, onda se sigurni primjetili da kada smo pričali o Canadian sistemu da smo spominjali dubl opklade. Svaka opklada koja nije singl, ima svoje posebno ime. Opklada sa dve selekcije se zove u kladioničarskom žargonu Double. Da bi vaš double bio dobitan, potrebno je pogoditi tačno obe selekcije.

Double Chance (dupla šansa, dvoznak) – jedna od najosnovnijih opklada. Dvoznak predstavlja igru na konačan rezultat, gdje se vi umjesto da igrati izravno na pobjednika meča, kladite da će jedan tim pobjediti ili da će biti neodlučeno, ili u drugom slučaju se kladite da će bilo koji tim pobjediti, a da neće biti neodlučeno. Dupla šansa predstavlja opkladu smanjenog rizika, ali iz tog razloga i kvote su prilično niske na ovom marketu.

Draw No Bet (neodlučeno nema opklade) – zanimljiv market, koji je redovit u svim europskim, ali i regionalnim sportskim kladionicama. Ovaj market je identičan opkladi Azijskog hendikepa sa linijom nula, te ukoliko se utakmica završi neodlučeno, kladionica vam vraća vaš ulog. Odličan market, pogotovo na utakmicama gdje nema izrazitog favorita, ili želite da igrate na ekipu koja je autsajder.

Drift (klizanje, pomeranje) – termin koji označava pomjeranje kvote prije početka utakmice. Sinonim za ovaj termin je Line movement koji se mnogo češće koristi. Inače, kvote se pomeraju u jednom pravcu, kada puno uplata bude na taj ishod, te kladionice moraju da koriguju tržiše ne bi li natjerali igrače da igraju i drugu opciju.

Dutching – ime, odnosno naziv za jedan od naprednijih kladioničarskih sistema koji se specifično koristi u klađenju na konjske utrke i ponekad na klađenju na golf ili na utrke pasa. Cijela teorija oko ovog sistema je podjeliti ulog na nekoliko odvojenih opklada koje pokrivaju više mogućih scenarija. Potrebno je precizno preračunati kvote i potencijalne uloge, kako bi se napravila pametna opklada. Dutching može biti vrlo profitabilan jednom kada ga savladate u potpunosti.


E

Edge (prednost) – skraćeni termin od termina “Advantage”, koji predstavlja imaginarnu prednost koju kladioničar percipira u odnosu na kladionicu. Ovo se dešava kada igrač smatra da kvota ili linija nisu pravilno postavljene i smatra da ta oklada ima veliku vrijednost. Klađenje na edge se smatra pametnim klađenjem.

Even Money – kada imamo utakmicu u kojoj nema izrazitog favorita, odnosno kada kladionice smatraju da je podjednaka šansa na obje strane, onda se za takvu utakmicu kaže da je Even Money (50-50 šanse).

Evens (jednako) – ovaj izraz se koristi među kladioničarima kada je 50/50 situacija između ekipa i kada nema izrazitog favorita. Ukoliko vidite ovaj termin, onda znači da su kladionice postavile jednake kvote na oba tima.

1Xbet Kladionica

4.2/5
100% do 130 EUR bonus na prvi depozit

F

Favorite (favorit) – ovaj izraz označava igrača ili tim za koje se smatra od strane kladionice da bi trebali dobiti utakmicu ili meč. Favorita ćete najlakše prepoznati po ponuđenoj kvoti koja se kreće od 1.99 za blagog favorita, do 1.01. za apsolutnog favorita. Klađenje na favorite ne mora uvjek biti profitabilno.

First Goalscorer (prvi strelac) – market koji je vrlo sličan market “Anytime goalscorer.” U ovoj okladi potrebno da pogodite koji će biti strelac prvog zgoditka na meču.

Fixed (namješteno) – termin koji označava utakmicu ili meč na kojem je konačan ishod unaprijed dogovoren. Iako ne sporimo da u svijetu sporta postoje utakmice koje su namještene, moramo na ovom mjestu da vam napomenemo da budete iznimno oprezni kada vam neko bude delio informacije o Fixed utakmicama. U 99% slučajeva, takve informacije su neprovjerene i završavaju se sa gubitkom novca.

Fold – već smo pisali o tome kako svaka oklada koja ima određeni broj selekcija ima svoje posebno ime. Tako je jedna selekcija nazvana single, dve selekcije double,  tri selekcije ni tiketu triple, a svaka oklada sa četiri ili više selekcija sa naziva fold (isped reči fold se stavlja broj selekcija). Dakle, tiket sa sedam utakmcia se naziva 7-fold, na primjer.


G

GamCare – Britanska kompanija koja se bavi industrijom sportskog klađenja i monitoringom sportskih kladionica. Uglavnom su više uključeni u rad online casina. Brinu se o tome da li igrači dobijaju fer tretman od strane top online casina i da li su igre zaista sa neovisnim rezultatima na koje nitko ne ujteče.

Gamblers Anonymous ili GA (anonimni kockari) – nevladina organizacija koja se bavi preventivom i lečenjem ljudi koji boluju od bolesti zavisnosti od kockanja.

Goal Line (linija za golove u Azijskom hendikepu) – kada smo objašnjavali što je to Azijski hendikep i kako on funkcionira, spomenuli smo da postoji poseban kladioničarski market Azijskog hendikepa koji je predviđen isključivo za klađenje na golove. Razlika između klasičnih marketa za klađenje na golove i Azijskog marketa je u tome što Azijski market daje mnogo više opcija igračima. Ukoliko vas zanima kako funkcionira Azijski hendikep na market golova, onda pročitajte naš članak o tome, koji se nalazi ovdje. Smatramo da je klađenje na AH pametno klađenje.

Goliath (Golijat) – još jedan od naprijednih sistema klađenja, koji se sastoji od osam različitih selekcija na jednom tiketu. Kada se odlučite da igrate Golijat sistem, vi igrate ukupno 246 oklada na jednom tiketu (28 dublova, 56 treblova, 70 4-fold oklada, 56 5-fold oklada, 28 6-fold oklada, sedam 7-fold oklada i jednu 8-fold okladu). Da biste dobili bilo kakav povrat novca, morate pogoditi minimum dve selekcije na tiketu.

Bet At Home Kladionica

4.2/5
100% do 200 EUR Bonus Dobrodošlice

H

Half Time Bet (oklada na prvo poluvreme) – kladioničarski market u kom se vi kladite na neki ishod koji će se dogoditi u tijeku prvog poluvremena. Half Time Bet se može odnositi na pobjednika prvog poluvremena, broj golova ili neki drugi događaj.

Handicap (hendikep) – ovaj termin predstavlja od kladionice postavljenu prijednost jednoj ekipi prije početka utakmice. Ukoliko je jedna ekipa favorit, kladionica autsajderu dodeljuje plus poene ili golove koje favorit mora da “pokrije.” Hendikepa ima nekoliko vrsta, u fudbalu na primjer imamo europski i azijski hendikep, dok u ostalim sportovima kao što je košarka, odbojka, američki sportovi imamo hendikepe na broj poena.

High Roller – ovo je više kockarski termini za kazina, kojim se označava igrač koji igra sa visokim sumama novca. Napominjemo da klađenje sa velikim sumama nije za svakoga.

Heinz (Hajnc) – ime za jedan od sistema koji se sastoji od šest različitih utakmica. Kada igrate Hajnc sistem, vi zapravo postavljate 15 dubl oklada, 20 treble oklada, 15 4-fold oklada, šest 5-fold oklada i jedan kombinirani tiket od 6 utakmica. Morate pogoditi minimum dve od šest utakmica da bi dobili bilo kakav povrat novca.


I

IBAS – ovo je skraćenica za nezavisnu arbitražu za sportsko klađenje (Independent Arbitration Betting Service). Ovo tijelo je napravljeno kako bi rešavala nesuglasice između igrača i sportskih kladionica, a sve u cilju fer i korektnog odnosa sportskih kladionica prema igračima.


L

Last Goalscorer – specijalna oklada na kojoj pogađate tko će biti poslednji strijelac zgoditka na utakmici.

Lay – naš rječnik termina je već spominjao ovaj termin, koji zapravo predstavlja kompletno suprotan termin od termina back. Ukoliko se odlučite za lay okladu, vi zapravo se kladite da se nešto neće desiti i preuzimate ulogu kladionice, dok drugi igrači igraju protiv vas. Lay oklade se koriste uglavnom u naprijednim strategijama klađenja kao što su Matched Betting, Arbitrage Betting i slično.

Line (linija) – termin koji predstavlja liniju hendikepa koju je postavila kladionica prije početka meča.

Limit – maksimalni iznos novca koji je kladionica dozvolila na jednoj okladi.

Lock – selekcija koja je u očima kladioničara najbliža nečemu što zovemo sigunom pobjedom.

William Hill Kladionica

4/5
Uložite 10 GBP da dobijete 30 GBP u Besplatnim Opkladama

M

Match Betting (klađenje na rezultat) – najosnovniji market u sportskom klađenju. Klađenje na rezultat predstavlja klađenje sa tri moguća ishoda, gdje kladioničar bira jednu od tri opcije. Drugi naziv za ovaj market je 1X2 market.

Matched Betting – naprijedna kladioničarska strategija kojom kladioničari iskorišćavaju bonuse i promocije (besplatne oklade) koje im kladionica daje. Oni prave sigurne oklade kladeći se na sve moguće ishode jednog meča.

Margin – termin margina predstavlja procenat koji kladionica uzima od igrača nevezano za konačan ishod oklade. Standardna visina margine je oko 5%, ali ima mnogo sportskih kladionica pogotovo u regionu koje imaju mnogo više margine od toga (čak do 10%). Sa druge strane respektabilne svetske kladionice, poput kladionice Pinnacle, imaju iznimno niske margine (oko 2-4%). Svakako da je klađenje na manje margine profitabilnije.

Monkey (majmun) – kladioničarski termin za okladu u visini 500 EUR. Sinonim za ovaj termin je i Nickel.

Money Line (ML) – oklada koju da biste dobili vaš tim naprosto mora da pobjedi. Oklada bez ikakvog hendikepa. Najrasprostranjenija u košarci i tenisu.


N

No Action (bez akcije) – termin koji se koristi u klađenju na trke konja i označava opkladu na kojoj nije bilo ni profita, ni gubitka.

No Deposit Bonus (bez depozitni bonus) – vrsta bonusa kojeg daju kladionice (dosta retko). Ono što je specifično kod ovog tipa bonusa je činjenica da je dovoljno samo se registrirati, bez potrebe da vršite depozit, a kladionica vam daje besplatan novac. Naravno, ovakvi bonusi su obično niski, uz prilično stroge uslove i pravila korišćenja.


O

Odds (kvote) – kvote najjednostavnije rečeno predstavljaju vrijednost kojom kladionica predviđa da će neki tim pobjediti ili izgubiti. Kvote služe također da igrači znaju koliki povrat novca mogu očekivati ako eventualno pogode svoju okladu. Postoji tri vrste kvota u svijetu koje se koriste. Kod nas u regionu i u većem dijelu Europe su zastupljene decimalne kvote (1.80, 1.25, 4.35). U Velikoj Britaniji su zastupljene frakcionalne kvote (2/1, 3/9, 5/11), dok su u Sjevernoj Americi zastupljene Američke kvote (+110, -100). Ukoliko biste voleli da saznate više o vrstama kvota i kako preračunati jedan tip u drugi, predlažemo vam da pročitate naš članak o vrstama i tipovima kvota.

Outsider (autsajder) – suprotan termin od termina favorit. Za autsajdera se smatra tim ili igrač za koga se pretpostavlja da je slabiji i da će izgubiti. Kladionice kvotama označavaju autsajdera, te u zavisnosti od toga koliki je neki tim autsajder kvote mogu biti u rasponu od 2.10 do 101.00.

Over (više, preko) – klasična igra na kladioničarskom marketu za golove i ne postoji riječni termina bez objašnjenja ovog termina.  Over igrom vi pogađate da će biti više zgoditaka ili poena nego što je postavljena linija za to. Osim na više golova, postoje marketi u kojima pogađate više kornera, žutih kartona, slobodnih udaraca i tako dalje.


P

Parlay – termin koji potiče iz Sjeverne Amerike i u europi se retko korisiti. Sinonim za kombinirani tiket.

Point spread (poen hendikep) – ova vrsta hendikepa predstavlja predviđanje sportske kladionice sa kolikom razlikom će favorizovani tim da pobedi na meču. Vaša opklada je dobitna ukoliko favorizovani tim pobedi sa više poena nego što je hendikep postavljen.

Price (cijena) – sinonim za kvotu u sportskoj kladionici. Uglavnom ga koriste igrači iz Sjedinjenih država.

Punter (kladioničar, kladilac) – osoba koja se kladi u sportskoj kladionici i postavlja javno svoje oklade.

Push – u situaciji kada se utakmica završi na način da je kladionica postavila savršeno okrugli hendikep, onda je vaša oklada Push odnosno kladionica vam vraća novac.


R

Reasonable Gambling – u slobodnom prevodu ovaj termin znači odgovorno kockanje. Pokret odgovornog kockanja je vrlo aktivan poslednjih godina, te se vodi posebna briga o igračima koji imaju problema sa bolešću zavisnosti od kockanja.

Runner (trkač) – termin koji predstavlja osobu koja postavlja okladu za nekog drugog. Stari termin još iz vremena kada se moralo trčati do lokalne kladionice da bi se postavila oklada.

Reload Bonus (bonus na ponovne uplate) – ponekad kladionice daju igračima određeni procenat od izgubljenog novca u vidu ovog bonusa. Ovo iz razloga da bi naterali igrače da ostanu kod njih i da nastave da se klade.


S

Sharp (oštar) – sraćenica od Sharp Bettor što predstavlja izverziranog kladioničara koji se kladi sa velikim količinama novca i odlično poznaje materiju.

Sharp Money (oštar novac) – termin koji predstavlja novac koji se postavlja vrlo rano prije početka utakmice i koji obično tera kladionice da pomeraju svoje kvote i linije.

Shark (ajkula) – još jedan termin koji predstavlja profesionalnog sportskog kladioničara.

Single (singl) – najednostavnija opklada od svih opklada. Ovaj termin predstavlja situaciju kada kladioničar odigra samo jednu utakmicu i samo jedan ishod. Singl opklade su pametno klađenje.

Spread Betting – ovaj termin se koristi u Sjevernoj Americi i predstavlja generalan naziv za hendikep.


T

Tipster – termin koji predstavlja osobu koja se profesionalno bavi predviđanjem utakmica za sebe i druge.

Treble (tripl) – ovaj termin predstavlja tri utakmice na listiću koji ste odigrali. Da bi vaš tiket bio dobitan potrebno je pogoditi sve tri utakmice.  

Trixie (triksi) – vrsta malog sistema koji se igra kada imate tri selekcije koje želite da odigrate. Igrajući ovaj sistem na kladionici vi zapravo igrate četiri različite oklade, tri dubl oklade i jednu triple okladu. Potrebno je da pogodite najmanje dve utakmice na tiketu, da bi triksi sistem bio dobitan.


U

Under (manje, ispod) – termin koji je suprotan od termina Over i predstavlja selekciju na koju se kladite da će biti manje golova ili poena na utakmici nego što je to predvidela kladionica svojom linijom.

22bet Kladionica

5/5
100% do 122 EUR Bonus Dobrodošlice

  V

  Value Bet (oklada koja ima vrednost) – kada kladioničar nađe utakmicu, odnosno kvotu koja je po njegovom skromnom mišljenju viša nego što bi trebala da bude, onda je to Value Bet. Dakle, razlika u mišljenju između kladionice i kladiničara, za kladioničara predstavlja vrednost koju on može i želi da iskoristi protiv kladionice.

  Vig – sjeverno američki termin za marginu koju kladionice uzimaju prilikom postavljanja kvota.


  W

  Welcome Bonus (bonus dobrodošlice) – jedan od najčešćih bonusa koje kladionice daju svojim novim igračima. Svaki rječnik termina mora imati objašnjenje ovog bonusa, jer je ovo jedan od najomiljenijih bonusa koje kladioničari vole da dobiju. Bonus dobrodošlice se uglavnom ogleda u tome da vam kladionica daje 100% dodatnog bonus novca na vaš prvi depozit. Na ovaj način kladioničari dobijaju solidnu količinu novca sa kojom mogu da krenu u avanturu sportskog klađenja.

  Wise guy (pametnjaković) – još jedan termin koji predstavlja profesionalnog i vrlo dobro informisanog kladioničara.


  Y

  Yankee (jenki) – vrsta sistema koji se sastoji od 11 različitih opklada na četiri različite utakmice. Igrajući Yankee sistem vi igrate zapravo 6 dubl oklada, 4 treble oklade i jedan kombinovani tiket od četiri selekcije. Potrebno je pogoditi najmanje dve utakmice da bi vaš tiket bio dobitan.

  Bet365 Kladionica

  4.6/5
  100% do 25 EUR Bonus dobrodošlice

  Zaključak

  Praviti ovako detaljan rječnik termina i izraza je bio iznimno težak zadatak. Ovo iz prostog razloga što nismo želeli da se koristimo stranim riječnicima, nego smo pokušavali danima da sastavimo svoju listu termina i izraza. Sigurni smo da smo ponešto i zaboravili, te vas molimo da ukoliko ima neki termin, ili skraćenica koju smo izostavili, da nam ukažete na to. Svoje sugestije pišite u komentarima.


  Podelite naš sadržaj na društvenim mrežama:


  FAQ

  • Zašto je ovaj rječnik termina bitan?

   Rječnik termina je iznimno bitan iz razloga što svaki igrač prije nego se počne kladiti na sportske događaje treba imati makar osnovna znanja o industriji i opcijama igranja koje su mu dostupne.

  • Da li se može ostvariti zarada od sportskog klađenja?

   Naravno da može, ali nasuprot uvreženom mišljenju da se to može uraditi lako i bez mnogo problema, sportsko klađenje je jedan spor proces koji zahtjeva mnogo discipline i umeća. Stoga, naša je preporuka da uvjek ulažete onoliko novca koliko ste spremni izgubiti.

  • Da li je bezbedno kladiti se u online kladionicama?

   Naravno da jeste. Kladionice koje mi preporučujemo su sve legalne i propisno licencirane od strane regulatornih tijela i sve nude svojim korisnicima bezbedno okruženje.

  • Kako se kladiti sa kripto valutama?

   U poslednje vrijeme sve više kladionica koje imaju Curacao licencu omogućavaju svojim igračima da vrše uplate putem kripto valuta. Klađenje na ovaj način je jednostavno i ne razlikuje se mnogo od klasičnog klađenja sa eurima ili dolarima.

  • Kako se odvići od kladionice?

   Ukoliko osjetite da imate problema sa svojim kladioničarskim navikama, onda je vrijeme da potražite pomoć. Klađenje može da postane ozbiljna bolest ovisnosti, te vam preporučujemo da potražite stručnu pomoć.