Azijski Hendikep za početnike

azijski hendikep za početnike

Azijski Hendikep za početnike

Azijski Hendikep ili skraćeno AH jedan od najinteresantnijih i najvažnijih tipova sportskog klađenja danas. Ni jedan iole respektabilan kladioničar ne bi smio ne koristi ovu vrstu hendikepa, naprosto iz razloga što pruža gomilu prednosti, a mana gotovo i da nema.

U ovom članku ćemo vam objasniti što je azijski Hendikep, kako se on koristi i koje su njegove prednosti u odnosu na druge vrste igara na sportskoj kladionici.

Šta je Azijski Hendikep?

Azijski Hendikep (AH) jedna je od najzanimljivijih formi sportskog klađenja iz prostog razloga što u samom startu eliminira takozvani problem neriješenog rezultata! Kako je to moguće, sigurno se pitate. Prosto, svaka utakmica ima samo dva moguća ishoda pobjedu domaćina i pobjedu gosta (uz neke sitne detalje koje ćemo kasnije objasniti).

I budite sigurni da onog momenta kada budete razumjeli na pravi način Azijski Hendikep, uvidjet će te koliko je lakše kladiti se na ovaj način, umjesto na staromodan i konzervativan način klađenja s tri moguća ishoda.

Tipovi Azijskog Hendikepa

Azijski Hendikep je u nekim dijelovima sličan hendikepu koji se primjenjuje recimo u sportskom klađenju na košarku, te ako ste se nekad kladili na hendikepe u košarci razumijevanje Azijskog hendikep će vam ići lakše.

Ipak, da bi se ovaj vid hendikepa razumio u cijelosti potrebno je objasniti svaki tip Azijskog hendikepa ponaosob.

Azijski Hendikep 0 (AH0) – Ovaj tip hendikepa se često naziva i hendikep bez rizika ili Draw No Bet (DNB). Ako ste se kladili na domaćina, vaša oklada je dobitna ukoliko domaći tim pobjedi. Ukoliko se meč završi neriješenim rezultatom vaš ulog vam se vraća u potpunosti, dakle kao i da se niste okladili na taj meč. Zato se i zove Draw No Bet (Nerješeno Nema Oklade). Ukoliko pobjedi gostujući tim, oklada je izgubljena.

Azijski Hendikep -0.25 (-0.25AH) – Sada postaje malo komplicirano. Ali samo na prvi pogled. Kada igrate Azijski Hendikep -0.25, vi zapravo igrate dve oklade, sa pola uloga -0.5 AH i sa pola uloga 0 AH. Evo primjera:

Okladili ste se na Arsenal -0.25 AH sa kvotom 1.90 i ulogom od 100 Kuna. Ukoliko Arsenal pobjedi vaša oklada je dobitna i dobićete natrag 190 Kuna. Ukoliko bude nerješeno vi gubite pola uloga, a pola uloga vam se vraća dakle u minusu ste 50 Kuna. Ukoliko Arsenal izgubi, vaša oklada je gubitna i u minusu ste 100 Kuna.

Azijski Hendikep +0.25 (+0.25AH) – Kontra oklada od -0.25 AH. Ako vaš tim pobjedi vaša oklada je dobitna u potpunosti. Ukoliko bude nerješeno, pola uloga vam se vraća, a pola uloga je dobitno. Ako vaš tim izgubi vaša oklada je gubitna. Evo primjera:

Okladili ste se na Arsenal +0.25 AH sa kvotom 1.90 i ulogom od 100 Kuna. Ukoliko Arsenal pobjedi vaša oklada je dobitna i dobićete natrag 190 Kuna. Ukoliko bude nerješeno 50 Kuna vam se vraća, a pola uloga se množi sa kvotom 1.90. Dakle ukupno vam se vraća 145 Kuna. Ukoliko Arsenal izgubi, vaša oklada je gubitna i u minusu ste 100 Kuna.

Azijski Hendikep -0.5 (-0.5AH) – Najlakši tip Azijskog hendikepa za razumjeti ga. Ako vaš tim pobjedi, vaša oklada je dobitna. Ako bude neriješeno ili vaš tim izgubi, vaša oklada je gubitna.

Azijski Hendikep +0.5 (+0.5AH) – Ako vaš tim pobjedi ili bude nerješeno vaša oklada je dobitna. Ukoliko vaš tim izgubi oklada je gubitna.

Аzijski Hendikep -0.75 (-0.75AH) – Opet jedan od kompliciranijih hendikepa. I ovdje igrate dve oklade. Pola uloga na -0.5 AH i pola uloga na -1 AH. Evo primjera:

Okladili ste se na Arsenal -0.75 AH sa kvotom 1.90 i ulogom od 100 Kuna. Ukoliko Arsenal pobjedi sa više od jednog gola razlike (2-0, 3-1 itd.) vaša oklada je dobitna i dobićete natrag 190 Kuna. Ukoliko pobjedi sa jednim golom razlike 50 Kuna vam se vraća, a pola uloga se množi sa kvotom 1.90. Dakle ukupno vam se vraća 145 Kuna.. Ukoliko Arsenal odigra nerješeno ili izgubi, vaša oklada je gubitna i u minusu ste 100 Kuna.

Azijski Hendikep +0.75 (+0.75AH) – Kontra oklada od -0.75 AH. Ako vaš tim odigra nerješeno ili pobjedi vaša oklada je dobitna u potpunosti. Evo primjera:

Okladili ste se na Arsenal +0.75 AH sa kvotom 1.90 i ulogom od 100 Kuna. Ukoliko Arsenal odigra nerješeno ili pobjedi vaša oklada je dobitna i dobićete natrag 190 Kuna. Ukoliko Arsenal izgubi sa jednim golom razlike vi gubite pola uloga, a pola uloga vam se vraća dakle u minusu ste 50 Kuna. Ukoliko Arsenal izgubi sa više od jednog gola, vaša oklada je gubitna i u minusu ste 100 Kuna.

Azijski Hendikep -1 (-1AH) – Prilično jednostavan hendikep. Potrebno je da favorizovani tim na koji ste se okladili pobjedi sa više od jednog gola razlike da bi oklada bila dobitna. Ukoliko pobjedi sa tačno jednim golom ulog se vraća, a ako bude nerješeno ili izgubi, oklada je izgubljena.

Azijski Hendikep +1 (+1AH) – Kontra od -1 hendikepa. Ako vaš tim izgubi sa više od jednog gola oklada je gubitna. Ako izgubi sa tačno jednim golom vraća se ulog, a ako bude nerješeno ili vaš tim pobjedi oklada je dobitna.

Ostali Azijski Hendikepi

Postoji još Azijskih Hendikepa koji proporcionalno rastu za četvrtinu (-1.25, -1.5, -1.75, -2 itd.) i svi oni funkcioniraju na isti način kao i ovi osnovni hendikepi koje smo objasnili.

Postoji tržiše Azijskih Hendikepa za golove, ali o tome u drugom članku.

 

Relevant news