Intro

Azijski Hendikep za početnike

azijski hendikep za početnike

Azijski Hendikep ili skraćeno AH jedan od najinteresantnijih i najvažnijih kladioničarskih marketa danas. Ni jedan iole respektabilan kladioničar ne bi smio ne koristi ovu vrstu hendikepa, naprosto iz razloga što pruža gomilu prednosti, a mana gotovo i da nema.

U ovom članku ćemo vam objasniti šta je Azijski hendikep, kako se koristi i koje su njegove prednosti u odnosu na druge vrste marketa i druge vrste hendikepa koje možete naći u ponudi online kladionica.

Šta je Azijski Hendikep?

Azijski Hendikep (AH) jedna je od najzanimljivijih marketa sportskog klađenja, naprosto jer igrač u samom startu eliminira takozvani problem neriješenog rezultata! Logično je zapitatei se, kako je to uopće moguće, ali na market Azijskog hendikepa svaka utakmica ima samo dva moguća ishoda pobjedu domaćina i pobjedu gosta (uz neka specifična pravila koja ćemo kasnije detaljno objasniti).

Budite sigurni da onog momenta kada budete razumjeli na pravi način šta je Azijski Hendikep i kako on funkcionira, uvidjet će te sve prijednosti ovog načina sportskog klađenja, u odnosu na staromodan i konzervativan način klađenja s tri moguća ishoda.

Tipovi Azijskog Hendikepa

Azijski Hendikep je u nekim dijelovima sličan hendikepu koji se primjenjuje recimo u sportskom klađenju na košarku, te ako ste se nekad kladili na hendikepe u košarci razumijevanje Azijskog hendikep će vam ići lakše.

Ipak, da bi se ovaj vid hendikepa razumio u cijelosti potrebno je objasniti svaku liniju Azijskog hendikepa ponaosob.

Azijski Hendikep 0 (AH0) – Ovaj tip hendikepa se često naziva i hendikep bez rizika ili Draw No Bet (DNB). Ako ste se kladili na domaćina, vaša oklada je dobitna ukoliko domaći tim pobjedi. Ukoliko se meč završi neriješenim rezultatom vaš ulog vam se vraća u potpunosti, dakle kao i da se niste okladili na taj meč. Zato se i zove Draw No Bet (Nerješeno Nema Oklade). Ukoliko pobjedi gostujući tim, oklada je izgubljena.

Azijski Hendikep -0.25 (-0.25AH) – Sada postaje malo komplicirano. Ali samo na prvi pogled. Kada igrate Azijski Hendikep -0.25, vi zapravo igrate dve oklade, sa pola uloga -0.5 AH i sa pola uloga 0 AH. Evo primjera:

Okladili ste se na Arsenal -0.25 AH sa kvotom 1.90 i ulogom od 100 Kuna. Ukoliko Arsenal pobjedi vaša oklada je dobitna i dobićete natrag 190 Kuna. Ukoliko bude nerješeno vi gubite pola uloga, a pola uloga vam se vraća dakle u minusu ste 50 Kuna. Ukoliko Arsenal izgubi, vaša oklada je gubitna i u minusu ste 100 Kuna.

Azijski Hendikep +0.25 (+0.25AH) – Kontra oklada od -0.25 AH. Ako vaš tim pobjedi vaša oklada je dobitna u potpunosti. Ukoliko bude nerješeno, pola uloga vam se vraća, a pola uloga je dobitno. Ako vaš tim izgubi vaša oklada je gubitna. Evo primjera:

Okladili ste se na Arsenal +0.25 AH sa kvotom 1.90 i ulogom od 100 Kuna. Ukoliko Arsenal pobjedi vaša oklada je dobitna i dobićete natrag 190 Kuna. Ukoliko bude nerješeno 50 Kuna vam se vraća, a pola uloga se množi sa kvotom 1.90. Dakle ukupno vam se vraća 145 Kuna. Ukoliko Arsenal izgubi, vaša oklada je gubitna i u minusu ste 100 Kuna.

Azijski Hendikep -0.5 (-0.5AH) – Najlakši tip Azijskog hendikepa za razumjeti ga. Ako vaš tim pobjedi, vaša oklada je dobitna. Ako bude neriješeno ili vaš tim izgubi, vaša oklada je gubitna.

Azijski Hendikep +0.5 (+0.5AH) – Ako vaš tim pobjedi ili bude nerješeno vaša oklada je dobitna. Ukoliko vaš tim izgubi oklada je gubitna.

Аzijski Hendikep -0.75 (-0.75AH) – Opet jedan od kompliciranijih hendikepa. I ovdje igrate dve oklade. Pola uloga na -0.5 AH i pola uloga na -1 AH. Evo primjera:

Okladili ste se na Arsenal -0.75 AH sa kvotom 1.90 i ulogom od 100 Kuna. Ukoliko Arsenal pobjedi sa više od jednog gola razlike (2-0, 3-1 itd.) vaša oklada je dobitna i dobićete natrag 190 Kuna. Ukoliko pobjedi sa jednim golom razlike 50 Kuna vam se vraća, a pola uloga se množi sa kvotom 1.90. Dakle ukupno vam se vraća 145 Kuna.. Ukoliko Arsenal odigra nerješeno ili izgubi, vaša oklada je gubitna i u minusu ste 100 Kuna.

Azijski Hendikep +0.75 (+0.75AH) – Kontra oklada od -0.75 AH. Ako vaš tim odigra nerješeno ili pobjedi vaša oklada je dobitna u potpunosti. Evo primjera:

Okladili ste se na Arsenal +0.75 AH sa kvotom 1.90 i ulogom od 100 Kuna. Ukoliko Arsenal odigra nerješeno ili pobjedi vaša oklada je dobitna i dobićete natrag 190 Kuna. Ukoliko Arsenal izgubi sa jednim golom razlike vi gubite pola uloga, a pola uloga vam se vraća dakle u minusu ste 50 Kuna. Ukoliko Arsenal izgubi sa više od jednog gola, vaša oklada je gubitna i u minusu ste 100 Kuna.

Azijski Hendikep -1 (-1AH) – Prilično jednostavan hendikep. Potrebno je da favorizovani tim na koji ste se okladili pobjedi sa više od jednog gola razlike da bi oklada bila dobitna. Ukoliko pobjedi sa tačno jednim golom ulog se vraća, a ako bude nerješeno ili izgubi, oklada je izgubljena.

Azijski Hendikep +1 (+1AH) – Kontra od -1 hendikepa. Ako vaš tim izgubi sa više od jednog gola oklada je gubitna. Ako izgubi sa tačno jednim golom vraća se ulog, a ako bude nerješeno ili vaš tim pobjedi oklada je dobitna.

Postoji još Azijskih Hendikepa koji proporcionalno rastu za četvrtinu (-1.25, -1.5, -1.75, -2 itd.) i svi oni funkcioniraju na isti način kao i ovi osnovni hendikepi koje smo objasnili.

Azijski Hendikep na marketu za golove

Osim klasičnog Azijskog hendikepa na market za konačan ishod utakmice ili konačan ishod prvog poluvremena. Postoji još jedan market i u ovom članku ćemo vam objasniti što je Azijski Hendikep na goal Marketu, odnosno kako ga efektivno koristiti i koje su njegove prednosti u odnosu na druge vrste igara na golove u sportskoj kladionici.

Šta je Azijski Hendikep na Goal Marketu?

Iako je Azijski Hendikep možda i najpoznatiji za one koji preferiraju da igraju na konačan rezultat, ovaj vid hendikepa se može igrati i na nekim drugim marketima, kao što su Goal Line Market, Korner Market, pa čak i ponekad na Marketu koji je za broj žutih i crvenih kartona na utakmici.

Već smo na početku ovog članka o Azijskom Hendikepu objašnjavali koje su prednosti ovog vida hendikepa, pogotovo u situacijama kada konačan ishod se završi neodlučeno, pa nema gubitnog tiketa, nego se vraća ulog onom ko se kladio ovim vrstom hendikepa. Poput Azijskog Hendikepa na konačni ishod i u marketu na golove imamo nekih specifičnosti koje treba objasniti korak po korak, kako bi vam bilo lakše da se snađete i potencijalno iskoristite prijednosti ove vrste igre u vašem kladioničarskom portfoliu. Takođe, postoje prijednosti u odnosu na standardnu igru na golove, koje se ogledaju u većem broju linija koje možete odigrati.

Kod standardne igre na golove (koševe, poene itd.) sportska kladionica vam nudi dvije opcije. Radi lakšeg razumevanja objašnjavaćemo sve na primjeru fudbala. Dakle, na fudbalskoj utakmici u redovnom goal marketu kladionica vam nudi dvije opcije: Manje od 2.5 golova (0-2 golova na meču) i Više od 2.5 golova (3 ili više golova na meču). Kada se odlučite igrati Azijski Hendikep na golove imate mnogo više opcija. Evo koje su te opcije:

Over/Under 2.5 Goals – Ovaj tip hendikepa je identičan kao i obična igra na golove te je nećemo posebno objašnjavati. Dakle Over 2.5 je identično kao igra 3 gola i više, dok je Under 2.5 goals identično igri 0-2 gola na utakmici. Nakon ovoga stvari postaju malo kompliciranije.

Over/Under 2.25 Goals – Kao što rekosmo, sada postaje malo komplicirano. Ali samo na prvi pogled. Kada igrate Over/Under 2.25 Goals, vi zapravo igrate dve oklade, sa pola uloga Over/Under 2 Goals i sa pola uloga Over/Under 2.5 Goals. Evo primjera:

Okladili ste se na utakmici  Arsenal – Chelsea da ce biti Over 2.25 Goals nakon završetka, sa kvotom 1.90 i ulogom od 100 Kuna. Ukoliko se utakmica završi sa tri ili više golova, vaša oklada je dobitna i dobićete natrag 190 Kuna. Ukoliko se utakmica završi sa tačno dva gola, onda vi gubite pola uloga, a pola uloga vam se vraća dakle u minusu ste 50 Kuna. Ukoliko bude nula ili jedan gol, vaša oklada je gubitna i u minusu ste 100 Kuna. Ukoliko ste na istoj utakmici odigrali Under 2.25 Goals, ako bude nula ili jedan zgoditak vaša oklada je dobitna i dobićete natrag 190 Kuna, ukoliko bude tačno dva zgoditka onda vam se pola uloga vraća, a na pola uloga dobivate 1.90 * 50, dakle 45 Kuna, što vam daje dobitak u ukupnom iznosu od 145 Kuna, a ako bude tri ili više zgoditaka avaša oklada je gubitna.

Over/Under 2.75 Goals – Kontra oklada od Over/Under 2.25 Goals. Evo primjera:

Okladili ste se na utakmici  Arsenal – Chelsea da ce biti Over 2.75 Goals nakon završetka, sa kvotom 1.90 i ulogom od 100 Kuna. Ukoliko se utakmica završi sa četiri ili više zgoditaka, vaša oklada je dobitna i dobićete natrag 190 Kuna. Ukoliko se utakmica završi sa tačno tri gola, onda vam se pola uloga vraća, a na pola uloga dobivate 1.90 * 50, dakle 45 Kuna, što vam daje dobitak u ukupnom iznosu od 145 Kuna. Ukoliko bude dva zgoditka ili manje, vaša oklada je gubitna i u minusu ste 100 Kuna. Ukoliko ste na istoj utakmici odigrali Under 2.75 Goals, ukoliko bude tačno tri zgoditka onda vi gubite pola uloga, a pola uloga vam se vraća dakle u minusu ste 50 Kuna. Ako bude nula, jedan ili dva zgoditka vaša oklada je dobitna i dobićete natrag 190 Kuna, ukoliko bude tačno četiri ili više zgoditaka vaša oklada je gubitna.

Over/Under 3 Goals – najbolji deo tek sada dolazi. Ovo je odličan hendikep i ista su pravila nebitno kolika je linija (Over/Under 1, 2, 3 ili možda 4). Naime, kada igrate ovaj “okrugli” hendikep onda su pravila vrlo jasna. Pokazaćemo to na primjeru Over/Under 3 Goals linije.

Okladili ste se na utakmici  Arsenal – Chelsea da ce biti Over 3 Goals nakon završetka, sa kvotom 1.90 i ulogom od 100 Kuna. Ukoliko se utakmica završi sa dva zgoditka ili manje, onda je vaša oklada izgubljena. Ako se utakmica završi sa četiri ili više zgoditaka onda je vaša oklada dobitna. Ako se pak utakmica završi sa TAČNO tri zgoditka onda je vaša oklada takozvani PUSH i vraća vam se ulog u cijelosti nazad.

Ista pravila važe i za okladu Under 3 Goals, samo suprotno. Dakle, ispod tri zgoditka dobitna oklada, iznad tri zgoditak gubitna oklada, a točno tri zgoditka je PUSH i vraća se ulog.

Ostali Azijski Hendikepi

Kao što rekosmo postoje ove linije za golove od Under 0.5 goals, pa sve do Over 6.5 Goals, i svaki put linija se povećava za 0.25 frakciju sa identičnim pravilima kao što smo gore u tekstu objasnili. Osim Goal marketa za konačan ishod, postoji i Goal market za broj golova na poluvrijemenu, sa identičnim pravilima, kao i za full time rezultat.

Zaključak

Naprosto se rečima ne može objasniti koliko je bitno razumeti, znati na pravilan način koristiti kako običan Azijski Hendikep, tako i Azijski Hendikep na Goals Marketu. Naposto ovaj vid hendikepa daje kladioničarima velike mogućnosti i pruža im “safe zone” u slučaju tačnog broja zgoditaka, te je naša topla preporuka da se uvjek ako ste u mogućnosti radije opredelite za Azijski Hendikep, nego za običnu igru na golove. Iz tog razloga mi uvjek toplo preporučujemo tzv. Azijske kladionice, ili kladionice koje imaju u svojoj ponudi Azijski hendikep. U region nažalost malo brendova ima ovaj tip hendikepa u ponudi, ali igrači iz regiona mogu igrati u stranim kvalitetnim kladionicama, poput 1XBet ili Bet365 kladionica.

 

Ostale vijesti