Azijski Hendikep za početnike

MilosNS
13 rujna, 2018
6389 Views
Azijski Hendikep

Azijski Hendikep ili skraćeno AH jedan od najinteresantnijih i najvažnijih kladioničarskih marketa danas. Ni jedan iole respektabilan kladioničar ne bi smio ne koristi ovu vrstu hendikepa. Ovo iz razloga što pruža gomilu prednosti, a mana gotovo i da nema. Sve najbolje kladionice Hrvatska da bi ostale na vrhu, moraju ovaj market imati u svojoj ponudi.

U ovom članku ćemo vam objasniti šta je Azijski hendikep, kako se koristi i koje su njegove prednosti u odnosu na druge vrste marketa i druge vrste hendikepa koje možete naći u ponudi najboljih online kladionica.


Šta je Azijski Hendikep?

Azijski Hendikep (AH) jedan je od najzanimljivijih marketa sportskog klađenja. Prvo jer igrač u samom startu eliminira takozvani problem neriješenog rezultata! Logično je zapitati se, kako je to uopće moguće, ali na marketu ovog hendikepa svaka utakmica ima samo dva moguća ishoda pobjedu domaćina i pobjedu gosta (uz neka specifična pravila koja ćemo kasnije detaljno objasniti). Dakle, umjesto 33% šanse na klasičnom 1X2 marketu, vi imate 50% šanse za dobitkom.

Budite sigurni da onog momenta kada budete razumjeli na pravi način šta je i kako funkcionira Azijski hendikep, uvidjet će te sve prijednosti ovog načina sportskog klađenja, u odnosu na staromodan i konzervativan način klađenja s tri moguća ishoda. Isto, uvidećete koliko je lako ostvariti zaradu na sportskim kladionicama igrajući ovaj market.


Tipovi Azijskog Hendikepa

Azijski Hendikep je u nekim svojim dijelovima sličan hendikepu koji se primjenjuje recimo u sportskom klađenju na košarku. Ako ste se nekad kladili na hendikepe u košarci razumijevanje ove vrste hendikepa će vam ići lakše.

Nema Bonusa Dobrodošlice
Kladite se sada

Ipak, da bi se ovaj vid hendikepa razumio u cijelosti potrebno je objasniti svaku liniju Azijskog hendikepa ponaosob.

Hendikep 0

Azijski Hendikep 0 (AH0) – Ovaj tip hendikepa se često naziva i hendikep bez rizika ili Draw No Bet (DNB). Ako ste se kladili na domaćina, vaša opklada je dobitna ukoliko domaći tim pobjedi. Ukoliko se meč završi neriješenim rezultatom vaš ulog vam se vraća u potpunosti, dakle kao i da se niste opkladili na taj meč. Zato se i zove Draw No Bet (Nerješeno Nema Opklade). Ukoliko pobjedi gostujući tim, opklada je izgubljena.

Hendikep +/-0.25

Azijski Hendikep -0.25 (-0.25AH) – Sada postaje malo komplicirano. Ali samo na prvi pogled. Kada igrate Azijski Hendikep -0.25, vi zapravo igrate dve opklade, sa pola uloga -0.5 AH i sa pola uloga 0 AH. Evo primjera:

Opkladili ste se na Arsenal -0.25 AH sa kvotom 1.90 i ulogom od 100 Kuna. Ukoliko Arsenal pobjedi vaša opklada je dobitna i dobićete natrag 190 Kuna. Ukoliko bude nerješeno vi gubite pola uloga, a pola uloga vam se vraća dakle u minusu ste 50 Kuna. Ukoliko Arsenal izgubi, vaša opklada je gubitna i u minusu ste 100 Kuna.

Azijski Hendikep +0.25 (+0.25AH) – Kontra opklada od -0.25 AH. Ako vaš tim pobjedi vaša opklada je dobitna u potpunosti. Ukoliko bude nerješeno, pola uloga vam se vraća, a pola uloga je dobitno. Ako vaš tim izgubi vaša opklada je gubitna. Evo primjera:

Opkladili ste se na Arsenal +0.25 AH sa kvotom 1.90 i ulogom od 100 Kuna. Ukoliko Arsenal pobjedi vaša opklada je dobitna i dobićete natrag 190 Kuna. Ukoliko bude nerješeno 50 Kuna vam se vraća, a pola uloga se množi sa kvotom 1.90. Dakle ukupno vam se vraća 145 Kuna. Ukoliko Arsenal izgubi, vaša opklada je gubitna i u minusu ste 100 Kuna.

Hendikep +/-0.5

Azijski Hendikep -0.5 (-0.5AH) – Najlakši tip Azijskog hendikepa za razumjeti ga. Ako vaš tim pobjedi, vaša opklada je dobitna. Ako bude neriješeno ili vaš tim izgubi, vaša opklada je gubitna.

Azijski Hendikep +0.5 (+0.5AH) – Ako vaš tim pobjedi ili bude nerješeno vaša opklada je dobitna. Ukoliko vaš tim izgubi opklada je gubitna.

Hendikep +/-0.75

Аzijski Hendikep -0.75 (-0.75AH) – Opet jedan od kompliciranijih hendikepa. I ovdje igrate dve opklade. Pola uloga na -0.5 AH i pola uloga na -1 AH. Evo primjera:

Opkladili ste se na Arsenal -0.75 AH sa kvotom 1.90 i ulogom od 100 Kuna. Ukoliko Arsenal pobjedi sa više od jednog gola razlike (2-0, 3-1 itd.) vaša opklada je dobitna i dobićete natrag 190 Kuna. Ukoliko pobjedi sa jednim golom razlike 50 Kuna vam se vraća, a pola uloga se množi sa kvotom 1.90. Dakle ukupno vam se vraća 145 Kuna. Ukoliko Arsenal odigra nerješeno ili izgubi, vaša opklada je gubitna i u minusu ste 100 Kuna.

Azijski Hendikep +0.75 (+0.75AH) – Kontra opklada od -0.75 AH. Ako vaš tim odigra nerješeno ili pobjedi vaša opklada je dobitna u potpunosti. Evo primjera:

Opkladili ste se na Arsenal +0.75 AH sa kvotom 1.90 i ulogom od 100 Kuna. Ukoliko Arsenal odigra nerješeno ili pobjedi vaša opklada je dobitna i dobićete natrag 190 Kuna. Ukoliko Arsenal izgubi sa jednim golom razlike vi gubite pola uloga, a pola uloga vam se vraća dakle u minusu ste 50 Kuna. Ukoliko Arsenal izgubi sa više od jednog gola, vaša opklada je gubitna i u minusu ste 100 Kuna.

Hendikep +/-1

Azijski Hendikep -1 (-1AH) – Prilično jednostavan hendikep. Potrebno je da favorizovani tim na koji ste se opkladili pobjedi sa više od jednog gola razlike da bi opklada bila dobitna. Ukoliko pobjedi sa tačno jednim golom ulog se vraća, a ako bude nerješeno ili izgubi, opklada je izgubljena.

Azijski Hendikep +1 (+1AH) – Kontra od -1 hendikepa. Ako vaš tim izgubi sa više od jednog gola opklada je gubitna. Ako izgubi sa tačno jednim golom vraća se ulog, a ako bude nerješeno ili vaš tim pobjedi opklada je dobitna.

Postoji još Azijskih Hendikepa koji proporcionalno rastu za četvrtinu (-1.25, -1.5, -1.75, -2 itd.) i svi oni funkcioniraju na isti način kao i ovi osnovni hendikepi koje smo objasnili.

100% do 25 EUR Bonus dobrodošlice
Kladite se sada

Azijski Hendikep na marketu za golove

Osim klasičnog Azijskog hendikepa na market za konačan ishod utakmice ili konačan ishod prvog poluvremena. Postoji još jedan market i u ovom članku ćemo vam objasniti što je Azijski Hendikep na goal marketu. Ovaj i druge vidove hendikepa možete igrati u velikom broju kvalitetnih sportskih kladionica, čije iskrene recenzije možete pronaći na našoj stranici.


Šta je Azijski Hendikep na Goal Marketu?

Iako je Azijski Hendikep možda i najpoznatiji za one koji preferiraju da igraju na konačan rezultat, ovaj vid hendikepa se može igrati i na nekim drugim marketima, kao što su Goal Line Market, Korner Market, pa čak i ponekad na marketu za broj žutih i crvenih kartona na utakmici.

Već smo na početku ovog članka o Azijskom Hendikepu objašnjavali koje su prednosti ovog vida hendikepa, pogotovo u situacijama kada konačan ishod se završi neodlučeno, pa nema gubitnog tiketa, nego se vraća ulog onom ko se kladio ovim vrstom hendikepa. Poput Azijskog Hendikepa na konačni ishod i u marketu na golove imamo nekih specifičnosti koje treba objasniti korak po korak. Ovo kako bi vam bilo lakše da se snađete i potencijalno iskoristite prijednosti ove vrste igre u vašem kladioničarskom portfoliju. Takođe, postoje prijednosti u odnosu na standardnu igru na golove, koje se ogledaju u većem broju linija koje možete odigrati.

Kod standardne igre na golove (koševe, poene itd.) sportska kladionica vam nudi dvije opcije. Radi lakšeg razumevanja objašnjavaćemo sve na primjeru nogometa. Dakle, na nogometnoj utakmici u redovnom goal marketu kladionica vam nudi dvije opcije: Manje od 2.5 golova (0-2 golova na meču) i Više od 2.5 golova (3 ili više golova na meču). Kada se odlučite igrati Azijski Hendikep na golove imate mnogo više opcija. Evo koje su te opcije:

Linija Hendikepa O2.5

Over/Under 2.5 Goals – Ovaj tip hendikepa je identičan kao i obična igra na golove te je nećemo posebno objašnjavati. Dakle Over 2.5 je identično kao igra 3 gola i više, dok je Under 2.5 goals identično igri 0-2 gola na utakmici.

Nakon ovoga stvari postaju malo kompliciranije.

Linija Hendikepa O2.25

Over/Under 2.25 Goals – Kao što rekosmo, sada postaje malo komplicirano. Ali samo na prvi pogled. Kada igrate Over/Under 2.25 Goals, vi zapravo igrate dve opklade, sa pola uloga Over/Under 2 Goals i sa pola uloga Over/Under 2.5 Goals. Evo primjera:

Opkladili ste se na utakmici  Arsenal – Chelsea da ce biti Over 2.25 Goals nakon završetka, sa kvotom 1.90 i ulogom od 100 Kuna. Ukoliko se utakmica završi sa tri ili više golova, vaša opklada je dobitna i dobićete natrag 190 Kuna. Ukoliko se utakmica završi sa tačno dva gola, onda vi gubite pola uloga, a pola uloga vam se vraća dakle u minusu ste 50 Kuna. Ukoliko bude nula ili jedan gol, vaša opklada je gubitna i u minusu ste 100 Kuna. Ukoliko ste na istoj utakmici odigrali Under 2.25 Goals, ako bude nula ili jedan zgoditak vaša opklada je dobitna i dobićete natrag 190 Kuna, ukoliko bude tačno dva zgoditka onda vam se pola uloga vraća, a na pola uloga dobivate 1.90 * 50, dakle 45 Kuna, što vam daje dobitak u ukupnom iznosu od 145 Kuna, a ako bude tri ili više zgoditaka vaša opklada je gubitna.

100% do 150 EUR Bonus dobrodošlice
Kladite se sada

Linija Hendikepa O2.75

Over/Under 2.75 Goals – Kontra opklada od Over/Under 2.25 Goals. Evo primjera:

Opkladili ste se na utakmici  Arsenal – Chelsea da ce biti Over 2.75 Goals nakon završetka, sa kvotom 1.90 i ulogom od 100 Kuna. Ukoliko se utakmica završi sa četiri ili više zgoditaka, vaša opklada je dobitna i dobićete natrag 190 Kuna. Ukoliko se utakmica završi sa tačno tri gola, onda vam se pola uloga vraća, a na pola uloga dobivate 1.90 * 50, dakle 45 Kuna, što vam daje dobitak u ukupnom iznosu od 145 Kuna. Ukoliko bude dva zgoditka ili manje, vaša opklada je gubitna i u minusu ste 100 Kuna. Ukoliko ste na istoj utakmici odigrali Under 2.75 Goals, ukoliko bude tačno tri zgoditka onda vi gubite pola uloga, a pola uloga vam se vraća dakle u minusu ste 50 Kuna. Ako bude nula, jedan ili dva zgoditka vaša opklada je dobitna i dobićete natrag 190 Kuna, ukoliko bude tačno četiri ili više zgoditaka vaša opklada je gubitna.

Linija Hendikepa O3

Over/Under 3 Goals – najbolji deo tek sada dolazi. Ovo je odličan hendikep i ista su pravila nebitno kolika je linija (Over/Under 1, 2, 3 ili možda 4). Naime, kada igrate ovaj “okrugli” hendikep onda su pravila vrlo jasna. Pokazaćemo to na primjeru Over/Under 3 Goals linije.

Opkladili ste se na utakmici  Arsenal – Chelsea da ce biti Over 3 Goals nakon završetka, sa kvotom 1.90 i ulogom od 100 Kuna. Ukoliko se utakmica završi sa dva zgoditka ili manje, onda je vaša opklada izgubljena. Ako se utakmica završi sa četiri ili više zgoditaka onda je vaša opklada dobitna. Ako se pak utakmica završi sa TAČNO tri zgoditka onda je vaša opklada takozvani PUSH i vraća vam se ulog u cijelosti nazad.

Ista pravila važe i za opkladu Under 3 Goals, samo suprotno. Dakle, ispod tri zgoditka dobitna opklada, iznad tri zgoditak gubitna opklada, a točno tri zgoditka je PUSH i vraća se ulog.


Ostali Azijski Hendikepi

Kao što rekosmo postoje ove linije za golove od Under 0.5 goals, pa sve do Over 6.5 Goals, i svaki put linija se povećava za 0.25 frakciju sa identičnim pravilima kao što smo gore u tekstu objasnili. Osim Goal marketa za konačan ishod, postoji i Goal market za broj golova na poluvrijemenu, sa identičnim pravilima, kao i za full time rezultat. Kao što možete vidjeti postoji veliki broj različitih marketa za Azijskih hendikep, ali na svim tim kladioničarskim marketima pravila su identična. Stoga, ukoliko vam se sviđa ovaj vid klađenja, potrebno je da pronađete kvalitetnu offshore sportsku kladionicu, koja nudi ovaj vid igre.


Zaključak

Naprosto se rečima ne može objasniti koliko je bitno razumeti, znati na pravilan način koristiti kako običan Azijski Hendikep, tako i Azijski Hendikep na Goals Marketu. Naposto ovaj vid hendikepa daje kladioničarima velike mogućnosti i pruža im “safe zone” u slučaju tačnog broja zgoditaka, te je naša topla preporuka da se uvjek ako ste u mogućnosti radije opredelite za Azijski Hendikep, nego za običnu igru na golove. Iz tog razloga mi uvjek toplo preporučujemo tzv. Azijske kladionice, ili kladionice koje imaju u svojoj ponudi Azijski hendikep. U region nažalost malo brendova ima ovaj tip hendikepa u ponudi, ali igrači iz regiona mogu igrati u stranim kvalitetnim kladionicama, poput 1XBet ili Bet365 kladionica.


Podelite naš sadržaj na društvenim mrežama:


FAQ

 • Koje su najbolje sportske kladionice koje nude Azijski hendikep?

  Veliki broj svijetski poznatih sportskih kladionica nudi ovaj vid igre svojim korisnicima. Danas, gotovo da nema respektabilne sportske kladionice koja u svojoj ponudi nema ovu vrstu igre. Također, postoje i specijalizovane takozvane AH kladionice, koje nude samo ovaj vid igre svojim korisnicima.

 • Da li igranjem Azijskog hendikepa mogu ostvariti zaradu na kladionici?

  Da. Igranje Azijskog hendikepa vam svakako daje procentualno veće šanse za dobitkom od igranja klasičnih marketa sa tri moguća ishoda, jer na svakom meču imate tačno 50% šanse da budete uspješni. Iz tog razloga smatramo da je iznimno mudro igrati na ovom kladioničarskom marketu.

 • Da li je klađenje na Azijski hendikep sigurno klađenje?

  U svijetu sportskog klađenja je malo stvari koje su sigurne, ali klađenje na Azijski hendikep je pametno klađenje. Vi igrajući Azijski hendikep u mnogome povećavate svoje šanse za zaradom na kladionici i smanjujete marginu kladionice. Nije ni čudo da je ovo najpopularniji kladioničarski market na svijetu trenutačno.

 • Ko su najbolji kladioničari na svetu?

  Teško je odgovoriti na ovo pitanje na kvalitetan način, ali svakako vam predlažemo da pažljivo pratite rad svakog kladioničara koga planirate da pratite, pa na taj način odredite da li je vredan vašeg vremena. Na našoj stranici možete pronaći veliki broj besplatnih tipova od strane naših ekpserata.

 • Koji su najbolji bonusi dobrodošlice u kladionicama?

  Bez ikakve sumnje, najbolji su bonusi bez depozite, ali oni su vrlo retki u sportskim kladionicama i mnogo se češće mogu pronaći u online casinima. Ovaj tip bonusa bukvalno znači besplatan novac koji vam kladionica daje nakon registracije, bez ikakve potrebe da izvršite depozit.

Author MilosNS

Čovek koji je napisao prvi tip na stranici Sportske kladionice i koji je još uvek tu. Veteran sportskog klađenja, koji osim tipovanja sa uspehom piše edukativne članke na našoj stranici. Kada nije za tastaturom, svoje slobodno vreme provodi u prirodi zajedno sa svojom porodicom i prijateljima. Intersantno je i to da govori čak pet jezika i da ne postoji sport čija pravila ne zna.