Intro

Koeficijenti u kladionicama

koeficijenti u kladionicama

Koje sve kvote postoje u kladionicama?

Kada se ulazi u svet klađenja kao početnik, postoji mnogo nepoznanica koje mogu zbune igrače i učine im sam proces klađenja vrlo komplikovanim. Jedna od stvari koja zna da buni početnike u sportskom klađenju su i koeficijenti u kladionicama iz prostog razloga što postoji nekoliko različitih vrsta koeficijenata koji se koriste u različitim delovima sveta. Ukoliko želite da ostvarujete redovnu zaradu na kladionici, onda nastavite da čitate ovaj članak.

Šta su koeficijenti i što oni predstavljaju? Koje sve vrste koeficijenata postoje? Koliko novca možete osvojiti? Sve su to pitanja koja na prvi pogled mogu zvučati vrlo komplikovano, ali u stvarnosti to i nije toliko kompleksno. U ovom članku probaćemo da na jednostavan način objasniti šta su to koeficijenti u kladionicama i koje vrste istih postoje, te kako ih konvertovati iz jednog tipa u drugi.

Što su koeficijenti?

Koeficijent predstavlja nivo verovatnoće da će se nešto dogoditi ili da se nešto neće dogoditi. Na jednostavnom primeru zamislite da bacate novčić. Postoje dve mogućnosti, da bude pismo ili da bude glava. Dakle, postoji 50% šanse da će se desiti ono što predviđamo da će se dogoditi.

Ono što koeficijenti u kladionicama pokazuju, je kolika je verovatnoća da će se isto to desiti, ali ne u procentima, nego u koeficijentima.

Evo i primera:

Koeficijent 10.00 predstavlja 10% šanse da će se nešto dogoditi,

Koeficijent 5.00 predstavlja 20% šanse da će se nešto dogoditi, dok

Koeficijent 1.20 predstavlja 83.33% šanse da će se nešto dogoditi.

Kako izračunati potencijalnu zaradu u odnosu na koeficijente?

Sada kada smo objasnili koliku verovatnoću iznose koeficijenti u kladionicama, objasnićemo i koliku zaradu možete ostvariti u odnosu na koeficijente.

Koristit ćemo iste primere kao i malo pre:

Sa koeficijentom 10.00 na svaki € koju se opkladite, dobijate €9 čistog profita,

Sa koeficijentom 5.00 na svaki € koju se opkladite, dobijate €4 čistog profita,

Sa koeficijentom 1.20 na svaki € koju se opkladite, dobijate €0.20 čistog profita,

Formula za izračunavanje profita u odnosu na koeficijent je dakle jednostavna:

(ulog * kvota) – ulog = profit

Vrste i tipovi koeficijenata

Postoji tri vrste najpopularnijih koeficijenata u kladionicama sa kojima se možete sresti kada krenete da se bavite sportskim klađenjem, kao i nekoliko lokalnih tipova koeficijenata.

To su:

Decimalni koeficijenti – ovaj tip koeficijenata u kladionicama smo već donekle objasnili u ovom članku. Oni se kreću od 1.01, pa do teoretski beskonačno. Planetarno su popularni, ali se još nazivaju i evropski, digitalin ili continenatalni koeficijenti, jer se najviše koriste u Evropi. Osim Evrope popularni su takođe u Australiji, Novom Zelandu i Kanadi. Decimalna kvota predstavlja bruto iznos novca koji igrač osvaja sa ulogom od €1. Dakle, ne čist profit, nego bruto dobitak.

Frakcionalni koeficijenti – ovi koeficijenti u kladionicama se koriste uglavnom u Velikoj Britaniji i mogu biti prilično zbunjujući igračima koji nisu navikli na njih. Ovaj format koeficijenata se prvotno koristio u klađenju na konjske utrke. To je svakako i najstariji oblik koeficijenata na kladionici koji postoji.

Kalkulacija ovog tipa koeficijenata je prilično laka. Uzmimo na primer frakcionalni koeficijent 15/10. Drugi broj (10) prestavlja vaš ulog (€10), a prvi broj (15) predstavlja koliko će te osvojiti ako pogodite okladu (€15). Ponekad može doći do problema ukoliko želite da preračunate frakcionalne koeficijente u decimalne, ali ako dođe do takve situacije postoje na internetu besplatni konvertori koji će vam na jedan klik preračunati koeficijente u kladionicama bez ikakvog problema.

Američki koeficijenti – oni se takođe zovu i moneyline koeficijenti. Oni se isključivo koriste na tržištu Severne Amerike. Ovi koeficijenti su napravljeni tako da predstavljaju iznos koji kladioničar mora uložiti kako bi dobio €100. Postoje plus (+) i minus (-) koeficijenti na kladionicama.

Na primer:

+350 koeficijent znači da na €100 uloga osvajate €350 čistog profita, dok -135 koeficijent znači da morate uložiti €135 da bi ostvarili €100 profita.

I ovako objašnjeni koeficijenti na kladionicama znaju nekad biti zbunjujući. Dobra stvar je to što sve online kladionice imaju opciju da možete birati koji tip koeficijenata ćete koristiti, te se odlučite za onaj koji najbolje razumijete. Razlike, prednosti i mane između online i lokalnih kladionica možete pročitati ovdje.

 

Ostale vijesti