Najava: UFC 272 – Colby Covington vs Jorge Masvidal

Dusan
3 ožujka, 2022
761 Views

Ovaj vikend nas očekuje istinski „bad blood“ meč, poslije kojeg vjerovatno neće doći do zagrljaja i pruženih ruku, barem je takav utisak kada govorimo o čitavoj priči između bivših najboljih prijatelja, a sada velikih suparnika koji se ne štede, riječ je o Colby Covingtonu i Jorgeu Masvidalu.

Covington & Masvidal

Colby Covington vs Jorge Masvidal

Colby i Jorge imaju zanimljive svoje pojedinačne priče iz prošlosti, posebno Masvidal. Masvidal je rodjen i odrastao na Floridi u Miamiu, i to u onim najopasnijim djelovima Miamia. Bio je član Latino bandi, a poznat je po tome što se borio kao klinac u uličnim tučama, koje je svjetski proslavio Kimbo Slice.

Baš ga je ta čuvena ulična tuča na kojoj je bio i Kimbo proslavila. Pokazao je sjajnu srčanost i boks, što ga je i nagnalo da ozbiljnije počne misliti o svojoj borilačkoj karijeri. Izabrao je ATT, i istorija je počela.

Sa druge strane, Colby je klasični „All American“ lik, koji je diplomirao sociologiju, i svoju narav je kanalisao kroz hrvanje, gdje je ostvarivao odlične rezultate. Uglavnom, svoj haos kako mu je i nadimak, nije ipak uvjek mogao kanalisati, bio je kažnjen zbog učestovanja u pucnjavama i tučama.

Svoje sjajno hrvanje i fizičku spremnost je odlučio da premosti u MMA. Odabrao je ATT, gdje je već bio Jorge Masvidal.

Njihovo ludilo ih je zbližilo, bili su cimeri, trenirali zajedno, družili se, bili nerazdvojni. Ali takvi karakteri koji su dijametralno suportni teško ostanu u odličnim odnosima, posebno borci koji imaju ego kao Kilimandzaro.

Nešto je puklo između njih, tako jako da su na treninzima, imali mečeve, treneri i kolege su ih morali smirivati i razdvajati. Tako da je Colby napustio ATT, i počeo trenirati u MMA Mastersu.

Njihove prozivke, uvrede traju već godinama, pa je UFC odlučio da ih upari konačno, i to će biti ovaj vikend. Vatren vikend nas očekuje, od vaganja, pa do same borbe, a vjerovatno i poslije borbe.

Dos Anjos vs. Moicano

Meč između dva Rafaela izgleda da nije bio suđen. Fiziev je opet otpao, zbog problema sa vizom, pa je Dos Anjos opet ostao bez protivnika u fight weeku. Kao zamjena je upao Renato Moicano, koji je prije dvadesetak dana imao meč i pobjedio Alexa Hernandeza.

Najglasniji kao zamjena za Fizieva se nudio Islam Makhachev, koji je prošli vikend imao meč. U prepiskama na Twiteru, Dos Anjos nije pristao na tri kila više nego što je pristao na meč sa Moicanom. Izabrao je protivnika koji je van TOP15, a ne borca koji je bolje rangiran od njega, i koji je imao meč prije 7 dana, Čudno, ali Dos Anjosov izbor, ova pobjeda ne bi bila korak naprijed, a poraz je strmoglav pad za njega.

Moicano nasuport toga ništa ne gubi, a može samo dobiti, kako finansijski, što je i sigurno zbog prihvatanja short notica, sa pobjedom protiv bivšeg šampiona ući će u sami vrh nikad jače lake kategorije. Slični su borci, sličnog stila borbe, tako da se može očekivati i nadmudrivanje u parteru.

Barboza vs. Mitchel

UFC nikada ne razočara sa svojim uparinjima boraca, ovaj put je upario možda dva najatraktivnija borca, koji imaju totalno drugačiji borilački background. Svakako da će sportske kladionice u ovom meču imati najteži posao da postave prave kvote.

Naime, riječ je o borbi u fatherweight kategoriji između jednog od najboljih udarača i vlasnika možda i najboljeg nokauta u istoriji UFC, Edsona Barboze, koji je se spustio kategoriju niže, i vrlo vjerovatno najboljeg BJJ borca, trenutno u UFC-u, Bryce Mitchela. Barboza se borio sa svima koji vrijede u lakoj kategoriji, mnogi ratovi su iza njega, ali i iskustvo.

Dok je Mitchel, mladi lav, koji je još bez poraza u oktagonu. Ovaj duel ne smijete propustiti.

Holand vs. Oliveira

Kevin Holand se vraća u UFC oktagon, poslije niza neuspjeha, pokušaće ponovo da se vrati u vrh samih izazivača. Zadnji meč protiv Daukausa i onaj sudar glavama, svi ljubitelji slobodne borbe žele što prije da zaborave.

Protivnik mu je idealan, za povratak, Oliveira, koji je u lošoj formi u zadnje vrijeme. Holand je odličan i u kickboxu i BJJ-u, dok ni Oliveira ne zaostaje. Kickbox mu nije na Holandovom nivou, ali u parteru zna da napravi ozbiljne probleme svima.

Spivak vs. Hardy

Glavni dio programa će otvoriti meč teške kategorije između Moldavca Spivaka, i bivše NFL zvijezde Grega Hardya.Vjerovatno jedan od mečeva zbog koga će publika platiti pay-per-view. Hardy je mnogo sa svojim mečevima donio UFC-u, iako nije sada tehnički dobar, šta više možda i jedan od najlošije potkovanih boraca, a i nije ni čudo zbog njegovog backgrounda.

Ali to nadoknadi sa svojom ekspolzivnosti, i super jakim udarcima, u zadnje vrijeme je dosta pročitan, i gubi, prije svega zbog lošeg kardija i loše odbrane. Spivak je dobar borac, na granici TOP15 boraca teške kategorije.

Dobar je u parteru i kontroli klinča uz žicu. Sve poraze ima protiv tih contendera teške kategorije. Uzeo je skalp Tuivasi, koji je sada u TOP5 boraca teške kategorije. Ako ne obuzda napade Hardya u prvoj rundi, može se naći u problemu, a ako meč odvede u duboke vode, Hardy se ne piše dobro.

Ovaj UFC 272 ima mnogo jak i uvodni dio programa. Prelimse predvode  Jalin Turner i Jamile Mullarkey, dok najzanimljivija borba ovog dijela programa je borba poluteške kategorije između Kennedy Nzechukwua i Nicolae Negumereanua. Vjerovatno će komantatori i analitičari ovog meča lomiti jezike na prezimena ova dva borca ali smo sigurni da će oni vratiti sa dobrom borbom.

Na early prelimsima treba izdvojiti borbe Umara Nurmagomedova i Kellehara, kao i borbu u poluteškoj kategoriji na otvaranju eventa između Oleksiejczuka i Dustina Jacobya. Malo nejasno što su ove dvije borbe postavljene ovako rano na cardu. Da su bile održane prošle sedmice vrlo vjerovatno bi bile u glavnom dijelu programa. Ovaj podatak govori dosta o kvalitetu samog UFC 272.

Event počinje, oko 1 čas poslije ponoći po srednje-evropskom vremenu, a prenos će biti na Sport Klubu Fight. Takođe, na našoj stranici možete očeklivati nekoliko besplatnih tipova sa ovog UFC eventa.

Main card
Weight class Method Round Time Notes
Welterweight Colby Covington vs. Jorge Masvidal
Catchweight (160 lb) Rafael dos Anjos vs. Renato Moicano
Featherweight Edson Barboza vs. Bryce Mitchell
Welterweight Kevin Holland vs. Alex Oliveira
Heavyweight Sergey Spivak vs. Greg Hardy
Preliminary card (ESPN / ESPN+)
Lightweight Jalin Turner vs. Jamie Mullarkey
Women’s Strawweight Marina Rodriguez vs. Yan Xiaonan
Light Heavyweight Nicolae Negumereanu vs. Kennedy Nzechukwu
Women’s Flyweight Maryna Moroz vs. Mariya Agapova
Early preliminary card (ESPN+ / UFC Fight Pass)
Featherweight Brian Kelleher vs. Umar Nurmagomedov
Flyweight Tim Elliott vs. Tagir Ulanbekov
Lightweight Devonte Smith vs. Ľudovít Klein
Light Heavyweight Michał Oleksiejczuk vs. Dustin Jacoby

 

100% do 100 EUR Bonus Dobrodošlice
Kladite se sada
100% do 122 EUR Bonus Dobrodošlice
Kladite se sada
Author Dusan