Wimbledon 2022 – Analiza žreba, tipovi i prognoze

Dusan
25 lipnja, 2022
470 Views
wimbledon

Teniska sezona na travi traje skoro tri sedmice, a ovaj period takmičarske godine kulminiraće u narednih 14 dana, jer predstojećeg ponedeljka startuje Wimbledon, najvažniji i najprestižniji turnir na ovoj vrsti podloge.

Turniri u Hertogenbošu, Štutgartu, Haleu, Londonu, Istburnu i na Majorci poslužili su kao uvertira za treći gren slem u sezoni, uoči kojeg se postavlja glavno pitanje: da li Novak Đoković može da osvoji četvrti uzastopni trofej u prestonici Engleske?

Pogledajte i kvote za ovaj event ovde.

U narednim paragrafima potrudili smo se da odgovorimo na ovo i još neka pitanja, a odradili smo i temeljnu analizu svake četvrtine žreba za muškarce. Tu si i tipovi za ljubitelje sportskog klađenja, a izneli smo i prognoze ko će se naći u samoj završnici turnira.

Prva četvftina: Može li ko da se suprotstavi Novaku?

Prva četvrtina žreba je ona u kojoj se nalazi branilac trofeja Novak Đoković. Srpski as odbranu trona kreće od korejskog tenisera Soon Woo Kwona, koji je trenutno 75. na svetskoj rang listi. Oni su se sastali jednom, a Srbin je u svom Beogradu lako trijumfovao sa 2:0 prošle godine.

On ne bi trebalo da ima većih problema sa Korejcem, a njegov naredni protivnik trebalo bi da bude Thanasi Kokkinakis, koji je odigrao samo jedan meč na travi ove sezone i to na čelendžeru u Surbitonu.

Projektovani Đokovićev rival u trećem kolu bi trebalo da bude neko od sunarodnika – Laslo Đere ili Miomir Kecmanović. Prvopomenuti je igrao dobro na turniru na Majorci i zaista je nezahvalno prognozirati ko bi mogao da se suprotstavi Novaku u trećem kolu.

Najviše šansi u osmini finala da se pojavi na megdan aktuelnom prvaku ima Amerikanac Reilly Opelka, koji igra dobro na tvrdoj podlozi, ali ove sezone nema pobedu na travi. Potencijalna mina američkom igraču do četvrtog kola je Gruzijac Nikoloz Basilashvili.

Ako sve prođe po planu, prvo veliko iskušenje za Đokovića biće Carlos Alcaraz, šesti nosilac. Talentovani Španac je naterao tenisku javnost da pomahnita prethodnih nekoliko meseci. Nakon eliminacije u četvrtfinalu Roland Garrosa, popularni Carlitos je odlučio da ne učestvuje ni na jednom turniru do Wimbledona, pa ostaje da se vidi da li je to pametna odluka.

Alcarazov rival u osmini finala će najverovatnije biti Jannik Sinner, mladi i talentovani Italijan, koji će u trećem kolu verovatno izaći na dvoboj Andyiju Murrayu. Britanski teniser je odlično startovao sezonu na travi, igrao je finale u Štutgartu, ali je ga je povreda u velikoj meri sputavala. Videćemo da li će mezimac engleske publike biti spreman za nastup na Wimbledonu.

Sve u svemu, Novak je veliki favorit da iz ovog dela žreba izađe kao pobednik, a mi verujemo da će taj epitet opravdati.

Druga četvrtina: Poljak vreba novo polufinale

Predvodnik ovog dela kostura je norveški teniser Carlos Ruud, koji je projektovan za trećeg nosioca. Norvežanin je bio sjajan na Roland Garrosu, igrao je finale protiv Rafaela Nadala, ali ne uživa da igra na travi. Odigrao je samo jedan meč na ovoj vrsti podloge, a na startu turnira u Queen’s Clubu pobedio ga je Britanac Ryan Peniston.

Ruud svoje londonsko putešestvije kreće od iskusnog Španca Alberta Ramosa-Vinolasa, a već u drugoj rundi ga čekaju potencijalni problemi protiv Francuza Uga Humberta. Ovaj francuski igrač je u prošlosti imao dobre bljeskove na travi, trofej u Haleu 2021. godine je dovoljan dokaz.

U trećoj rundi će verovatno na Baeza ili Goffina. Belgijanac je u prošlosti igrao četvrtfinale u glavnom gradu Engleske i dva puta četvrto kolo, pa je pitanje da li u njegovom istrošenom rezervoaru ima i dalje goriva.

Pod pretpostavkom da uspešno preskoči prve tri prepreke, u četvrtoj će mu rival biti Tiafoe ili Carreno Busta, mada ne treba otpisivati Bublika i Fucsovicsa – na jednog od njih dvojice će Španac u drugom kolu.

Glavna uzdanica britanske teniske javnosti Cameron Norrie se takođe nalazi u ovoj četvrtini žreba. Britanac je prethodne godine prilično namučio Federera u trećoj rundi i poražen je nakon četiri tesna seta, a 2021. godine je igrao i finale Queen’s Cluba.

Njegov protivnik u trećem kolu će verovatno biti Grigor Dimitrov, koji je nepredividiv kroz čitavu karijeru, ali sigurno nije protivnik kojeg biste voleli da vidite sa druge strane mreže u ranoj fazi turnira.

Glavni favorit u ovom delu žreba je ipak Hubert Hurkacz, sedmi nosilac i osvajač ovogodišnjeg turnira na travi u nemačkom Haleu. Poljski teniser je najkompletniji od svih izazivača na ovoj vrsti podloge i verujemo da je bliži plasmanu u polufinale i od Norriea i od Ruuda.

Njegovi rivali na startu turnira su Španac Davidovich Fokina i Amerikanac Paul. Američki teniser je interesantan igrač, sa dobrim partijama ranijih nedelja, ali nedovoljnog gren slema iskustva.

Hurkacz je prošle sezone plasmanom u polufinale Wimbledona ostvario najbolji rezultat u svojoj karijeri, a verujemo da su velike šanse da isti rezultat ponovi i ove godine.

Treća četvrtina: Osinjak

Na prvi pogled, ovo bi mogla biti najzanimljivija četvrtina žreba, koja se može okarakterisati kao pravi osinjak. Stefanos Tsitsipas je prema rankingu predvodnik ovog kvartala. On je postavljen za četvrtog nosioca i pred Grkom je trnovit put do polufinala.

Nakon nešto lakšeg posla u prva dva kola, već u trećem ga čeka ili Nick Kyrgios ili Filip Krajinović, a obojica su prikazala dobra izdanja na travi u tekućoj sezoni, tako da će grčki teniser već u prvoj nedelji biti na ozbiljnim mukama.

Kao rivali u četvrtom kolu se nameću Denis Shapovalov ili Roberto Bautista-Agut. Temperamentni Kanađnin igra katastrofalno u poslednjih mesec dana, pa je Španac najbliži četvrtom kolu.

Iako je Tsitsipas prema poziciji na ATP listi prvi favorit za plasman u polufinale, za nas je to Matteo Berrettini. Prošlogodišnji finalista Wimbledona je osvojio oba turnira na travi na kojima je učestvovao ove sezone (Štutgart i Queen’s Club) i još jednom potvrdio koliko je opasan na ovoj vrsti podloge.

Podsetimo, on je pre starta sezone na travi pravio pauzu od tri meseca zbog povrede ruke, ali je po povratku na terenu odmah krenuo da briljira.

U njegovom delu žreba nema opasnijih protivnika do četvrtfinala. U tu grupu se mogu svrstati jedino Amerikanac Brooksby i Australijanac De Minaur, ali ruku na srce, jedino australijski teniser može naškoditi Italijanu u njegovom pohodu na mesto među osam najboljih.

Berrettini je za nas favorit i u četvrtfinalnom dvoboju sa Tsitsipasom, jer je u poslednjih mesec dana pokazao veliku dozu fokusa, smirenosti i konstantnosti, što ne može da se kaže za grčkog tenisera.

Četvrta četvrtina: Rafa ili neko drugi?

Poslednji kvartal je onaj u kome se nalazi drugi nosilac Rafael Nadal. Jedni osvajač gren slem turnira u 2022. godini nikada nije osvojio tri uzastopna major takmičenja, pa sa dosta optimizma dolazi na Wimbledon.

I dalje je nepoznanica u kakvom je stanju njegovo stopalo, koje je bilo omiljena tema u teniskim krugovima od Roland Garrosa, ali najave iz tabora španskog asa je da Rafa ide na titulu u Londonu.

Njegov prvi rival biće Francisco Cerundolo, igrač koji kao i svaki Južnoamerikanac više voli da igra na šljaci. U drugom kolu ga verovatno čeka iskusni Sam Querrey, specijalista za travu, ali koji je u poznim igračkim godinama i upitno je da li i u kojoj meri može da parira Nadalu.

Projektovani rival u trećem kolu je interesantni Italijan Lorenzo Sonego, a prvi pravi ispit Rafu čeka u četvrtom kolu. Marin Čilić, ovogodišnji polufinalista Roland Garrosa, je finalista Wimbledona iz 2017, a tri puta je stizao do četvrtfinala. Biće to nezgodan izazov za Španca.

U projektovanom četvrtfinalu, protivnik Rafaela Nadala bi trebalo da bude Felix Auger-Aliassime, koji ga je ozbiljno namučio u četvrtom kolu Roland Garrosa. Kanađanin je sposoban da igra na visokom nivou na svakoj vrsti podloge, pa mnogi očekuje njegove nove dobre performanse i na Wimbledonu.

Ali Auger-Aliassime već na startu turnira igra protiv Amerikanca Maximea Cressya, koji je veoma opasan na travi. U trenutku pisanja ovih redova ovaj sjajni servis&volej igrač se plasirao u finale Istburna, a pružio je žestok otpor Hurkaczu u Haleu.

U ovom delu kostura je još i Danac Holger Rune, četvrtfinalista Roland Garrosa, koji je partijama na travi pokazao da je put do igračkog sazrevanja dugačak. On je eliminsan već na startu turnira u Haleu i Istburnu, pa se ne može svrstati među kandidate za visok plasman na Wimbledonu.

Taylor Fritz je još jedno interesantno ime, ali ovaj Amerikanac još uvek nije ostvario neki zapaženiji rezultat na gren slemovima, iako poseduje kvalitet za najveća dela.

Ukoliko ne bude imao većih problema sa stopalom, Nadal bi trebalo da izađe iz ove četvrtine kao pobednik, mada će na putu do polufinala morati da se dobro preznoji, i to nekoliko puta.

Zaključak

Da zaključimo, Novak Đoković je osvajao trofej na tri uzastopna Wimbledona, a on je i sada glavni favorit da se popne tron. Mi verujemo da će uspeti da osvoji svoju sedmu titulu na ovom turniru i tako dođe do svog 21. gren slema u karijeri.

22bet Kladionica

4.9/5
  • Odličan 22bet Live stream
  • Velika pokrivenost sportova i marketa
  • Niske margine i odlični tečaji
  • Neverojatan broj depozitnih i isplatnih metoda
  • Odlična i responzivna mobilna aplikacija
  • Profesionalna korisnička podrška
  • Sajt ponekad sporo reagira
  • Limitiranje profitabilnih igrača
100% do 122 EUR Bonus Dobrodošlice
Kladite se sada

 

Author Dusan