Pregled transfera Premier League – 29.06.2022.

Dusan
29 lipnja, 2022
716 Views
Premier league

U našem prvom pregledu transfer dešavanja proći ćemo sve ono što se desilo na tržištu od kraja prošle sezone, pa evo skoro do kraja juna. Bilo je tu brdo interesantnih transfera. U nekim timovima bilo je i po nekoliko potpisa, dok pojedini još uvek „spavaju“ i nisu predstavili nijedno pojačanje.

Samo jedan klub u Premier League ulazi u novu sezonu sa novim menadžerom na klupi. Znate o kome je reč – velikom Manchester Unitedu. Pa hajdemo krenuti sa njima.

Ukoliko ste zainteresovani da pročitate naš članak o Fantasy Premier League, možete to uraditi ovde.

Top 6 – Aktivno u Severnom Londonu; Chelsea i Man Utd spavaju

Kakva je bila prošla sezona nismo baš sigurni da im posle nje priliči ovo „veliki“, ali se navijači nadaju da će sa Erikom ten Hagom to biti znatno bolje. Manchester United je još uvek neaktivan na pijaci.

Čeka se prvi potpis i fanovi se nadaju da će to biti vezista Barcelone – Frenkie De Jong. Ten Hag je veliki poštovalac lika i dela holandskog veziste jer su zajedno sarađivali u Ajaxu, a Barceloni su potrebne pare, tako da Man Utd želi da iskoristi tu situaciju.

Brojni novinari prenose da će posao biti završen, možda nekim čudom i do kraja juna, ostaje samo da klubovi pokušaju da se dogovore oko obeštećenja. Teatar snova su ranije napustili Nemanja Matić, Edinson Cavani, Paul Pogba, Jesse Lingard i Juan Mata.

Svima su istekli ugovori. Dva igrača koja bi takođe mogla da napuste United u narednih par dana su rezervni golman Dean Henderson, koji je na pragu prelaska u Nottingham Forest, i Andreas Pereira u vezi kog se raspituje Fulham.

Od svih „top 6“ klubova najaktivniji za sada je Tottenham. Antonio Conte i Fabio Paratici ne sede skrštenih ruku već rade punom parom. Pevci su za sada predstavili tri pojačanja: Ivana Parišića, Fraser Forstera (obojica došli bez obeštećenja) i vezistu Yves Bissoumu iz Brightona za 26 miliona funti.

Iz Severnog Londona otišao je golman Pierluigi Gollini, tačnije vratio se u matičnu Atalantu nakon što mu je istekla pozajmica. Poslednjih dana je mirno na White Hart Lane-u. Pominje se Richarlison kao potencijalno pojačanje, a bitnijih odlazaka nema i pored toga što bar 7-8 igrača stoji na izlaznim vratima i čeka kupca.

Arsenal bi mogao imati veoma dobro leto posle toliko loših. Večiti rival Spursa za sada je predstavio takođe tri pojačanja kao i njegov komšija. Iz MLS lige stigao je golman Matt Turner (28) koji je branio za New England.

Potpisan je mladi brazilski krilni fudbaler Marquinhos (19) iz Sao Paula i najveće pojačanje dosadašnjeg prelaznog roka je potpis ofanzivnog veziste Porta Fabia Vieire (22) za 30 miliona funti.

Vieira je prošle sezone bio najbolji asistent portugalske Primeira lige sa 14 asistencija i jedan je od najvećih potencijala portugalskog fudbala. Prava bomba za navijače Arsenala uslediće ovih dana kada bude ozvaničen transfer brazilskog napadač Gabriela Jesusa.

Dolaskom Erlinga Haalanda jasno je postalo da će Jesus imati malo prostora za igru kod Pepa i jedino logično rešenje bio je odlazak sa Etihada. Arsenal će uplatiti 45 miliona funti Građanima i sa Brazilcem potpisati petogodišnji ugovor.

Borili su se prošle sezone za titulu, a boriće se, verovatno, i u sezoni pred nama. Liverpool i Manchester City dobrano su se isprsili i pojačali, već dovoljno jaku ofanzivu.

Svakako jedna od transfer vesti ovog leta u Engleskoj je odlazak Sadio Manea u Bayern Munich posle šest sezona na Anfieldu za oko 30 miliona funti. Crveni su znali šta im se sprema te su na vreme pronašli zamenu.

Za ogromnih 70 miliona funti (koje mogu biti još veće sa bonusima) iz Benfice je doveden urugvajski napadač Darwin Nunez. 23-godišnji napadač imao je odličnu prošlu sezonu koju je završio sa 26 golova i tri asistencije u portugalskom prvenstvu.

Sa njim došli su i talentovani portugalac Fabio Carvalho (19) iz Fulhama za 5 miliona funti i talentovani škotski desni bek Calvin Ramsey (18) iz Aberdeena za oko četiri miliona funti. Pored Manea, Liverpool su napustili Marko Grujić, Divock Origi i Loris Karius.

Redove šampiona Engleske napustio je jedan i pojačao jedan fudbaler. Iskusni brazilski vezista Fernandinho kao slobodan igrač se vratio u Brazil i pojačao Athletico Paranaense. Kao i na Anfildu i na Etihadu je „pukla“ bomba.

Još pred kraj prethodnog prvenstva Man City je aktivirao klauzulu i iz Borussie Dortmund doveo Erlinga Haalanda (21) za 75 miliona funti. U plavom delu Manchestera očekuje se dosta prometa. Rahim Sterling je interesantan Chelseau, Gabriel Jesus je na korak od Arsenala, a udvarače ima i ukrajinski levi bek Oleksandr Zinchenko.

Nije Manchester United jedini tim iz samog vrha koji nije potpisao nijedno pojačanja. Društvo mu pravi Chelsea. Na Stamford Bridgu je u centru pažnje bila kupovina kluba i promena svih ljudi u upravi.

Nema više Marine Granovskaie i nema više Petr Cecha. Biće to neki novi Chelsea. Pojačanja nedostaju, ali odlasci ne. Otišao je Antoni Rudiger u Real Madrid, kao i Andreas Christensen, dok se Saul Niguez vratio u Atletico Madrid posle ne toliko uspešne epizode tokom koje je odigrao samo 10 premijerligaških utakmica.

Čekamo rasplet oko Rahima Sterlinga, Ousmana Dembelea, Romelua Lukakua i još nekih igrača i znatno aktivniji Chelsea na tržištu u narednom periodu.

Ostatak – Vila na vreme završila; Newcasle pametno kupuje; Leeds ne želi novu borbu za opstanak

Steven Gerrard jer prvo rešio nekoliko važnih poslova i dobro posložio svoj tim, pa je onda otišao na odmor da napuni baterije pred novu sezonu. Aston Villa je samo nekoliko dana po završetku prethodne sezone ozvaničila nekoliko veoma interesantnih potpisa.

Prvo je ozvaničena kupovina Philippea Coutinha iz Barcelone nakon polusezonske pozajmice. Brazilac (30) je potpisan za 20 miliona funti. Za njim su došli izuzetno talentovani francuski vezista Boubacar Kamara (22) iz Marseillea kao slobodan igrač. Bio je jedan od lidera francuskog kluba i zbog odlične prošle sezone dobio je poziv u reprezentaciju tokom juna.

Ima potencijala da bude jedno od najboljih pojačanja naredne sezone. Novo iznenađenje za sve navijače bio je transfer brazilskog štopera Diega Carlosa is Seville (29) za oko 25 miliona funti.

Defanzivac je bio na meti mnogo jačih klubova, a u januaru je Newcastle pokušao da ga potpiše. Iz Rome je potpisan švedski golman Robin Olsen. Na Villa Parku bilo je i odlazaka. Sa Villom rastali su se Matt Target, Conor Hourihane i Ashley Young.

Na jugu Engleske Brigton je predstavio dvojicu igrača. Mladi paragvajski napadač Julio Enciso (18) došao je iz Libertada za 10 miliona funti, dok je Simon Adingra (20) potpisan iz danskog Nordsjaellanda za oko 5 miliona.

Pomenuti Yves Bissouma je otišao u Tottenham i Galebovi su na njegovom transferu inkasirali oko 25 miliona funti. Patrick Vieira je potpisao mladog i talentovanog fudbalera Derby Countya Malcoma Ebioweia (18) i to je jedina transfer aktivnost na Selhurst Parku.

Palace će u narednoj sezoni bitni znatno oslabljen u veznom redu jer se Conor Gallagher vratio u Chelsea nakon jednogodišnje pozajmice.

Prošle godine su jedva opstali i po svemu sudeći ne žele ništa da prepuste slučaju naredne. Već tokom juna Leeds United je ozvaničio tri nova pojačanja.

Dva iz redova austrijskog Salzburga. Američki vezista Brenden Aaronson (21) (prošle sezone četiri gola i četiri asistencije) potpisan je za 25 miliona funti, kao i danski desni bek Rasmus Kristensen (24) čije je obeštećenje iznosilo 10 miliona.

Španski vezista Marc Roca koje odigrao 15 bundesligaških utakmica za Bayern u protekle dve sezone nakon transfera iz Espanyola 2020. godine, pojačao je Leeds za 8 miliona funti.

Učesnik UEFA Conference League naredne sezone West Ham otkupio je golmana Alphonsea Areolu iz PSG-a i potpisao marokanskog štopera Nayefa Aguerda (26) za 30 miliona funti. Aguerd dolazi iz francuskog Stade Rennaisa gde je bio jedan od standardnijih fudbalera protekle sezone.

London Stadium napustili su Mark Noble, Ryan Fredericks, Andriy Yarmolenko i golman David Martin. Na Molineuxu ozvaničen je jedino transfer korejskog napadača Hee-chan Hwanga, koji je posle uspešne pozajmice iz RB Leipziga, otkupljen za 14 miliona funti.

Svi od Newcastlea očekujemo neku veliku transfer bombu, ali je za sada nema. Reklo bi se da Svrake pametno kupuju. Posle odlično odrađenog januarskog roka koji im je doneo lak opstanak, Newcastle je otkupio levog beka Matta Targetta (26) iz Aston Ville za 15 miliona funti, kao i „jedinicu“ Burnleya Nicka Popea za 10 miliona.

Ovih dana, moguće već danas, očekuje se potvrda najvećeg pojačanja iz Lillea – defanzivca Svena Botmana, čiji će transfer iznositi 35 miliona funtin. On je već doputovao u Englesku.

Na St. Mary’s stadionu jača se bedem ispred gola. Iz Southamptona je otišao Fraser Forster u Tottenham, ali su došla dva golmana. Mladi i supertalentovani Gavin Bazunu (20), momak koji je došao iz Manchester Cityja, oduševio je u prethodne dve sezone na pozajmicama u League One u Rochdaleu i Portsmouthu.

Pored njega potpisan je poljski golman Mateusz Lis iz Altaya kao slobodan igrač. Odbrana je pojačanja mladim štoperom Armelom Bella-Kotchapom (20) iz Bochuma za 8 miliona funti.

Novajlije za sada mirne

Bournemouth dva, Nottingham Forest jedno, Fulam nijedno pojačanje. To je učinak timova koji su prošle sezone izborili promociju iz Championshipa.

Tim sa juga AFC Bournemouth potpisao je vezistu Joea Rothwella (27) iz Blackburn Roversa kao slobodnog agenta. Rothwell je bio jedan od važnijih igrača na Ewood Parku sa 10 asistencija prošle sezone. Pored njega potpisan je desni bek Ryan Fredericks (29) koji dolazi iz West Hama, takođe bez obeštećenja.

Gary Cahill je napustio tim nakon što je pomogao ekipi da se vrati u elitu. Nottingham je ostao bez dva važna spoljna igrača. Max Lowe i Djed Spence vratili su se u svoje matične klubove Sheffield United, odnosno Middlesbrough.

Kako je Spence igrao prošle sezone svakako je ogroman gubitak za Stivea Coopera. Prekinuti su ugovori sa Tobias Figueiredom, Carlom Jenkinsonom i Gaetanom Bongom. Jedino pojačanje dovedeno je u napadu.

Iz redova nemačkog Union Berlina, za malo manje od 20 miliona funti, potpisan je nigerijski napadač Taiwo Awoniyi (24). On je prošle sezone bio najbolji strelac nemačkog tima sa 15 golova u Bundesligi.

Na Craven Cottage – ništa. Otišli Andre Zambo Anguissa, kog je otkupio Napoli, prodat je Fabio Carvalho Liverpoolu i prekinuti su ugovori sa Cyrus Christie, Fabri, Michael Hector, Alfie Mawson i Jean Michael Seri. Fulham se dovodi u vezu sa velikim brojem fudbalera ovih dana i jedan posao bi mogao biti završen možda i do kraja nedelje.

Navodno je portugalski vezista Joao Palhinha blizu transfera. Sporting je prihvatio ponudu Fulhama od 20 miliona funti.

Gde još uvek nema pojačanja?

U Leicesteru, Brentfordu i Evertonu.

Brentford pokušava na sve načine da zadrži Christiana Eriksena. Leicester isto to radi sa Youri Tielemansom, dok Everton nema ništa protiv da proda Richarlisona Tottenhamu, ali po pravoj ceni od 60 miliona. Everton bi mogao i da pazari u Tottenhamu, s obzirom da su zainteresovani za Harrya Winksa i klubovi su u pregovorima.

To bi bilo to u ovom preseku. Prvi mesec je doneo neke interesantna transfere, ali tek sada u julu očekujemo da će sve da se zakuva na pijaci i da će svi biti daleko aktivniji.

Čitamo se za mesec dana sa novim presekom transfer dešavanja u nama dragoj Premier League. Do tada uživajte u odmoru, punite baterije i spremajte se polako za narednu sezonu.

Author Dusan