Formula 1 – Velika nagrada Austrije 2022

Dusan
7 srpnja, 2022
691 Views
Formula 1

Staza – Red Bull Ring

Austrijski grad Spielberg će ugostiti Formulu 1 ovog vikenda i to će biti 11. utrka u sezoni. Više od 10 godina je Austrija izbivala iz kalendara, ali vratila se 2014. godine i od tada su pobjeđivali samo Red Bull i Mercedes na ovoj stazi.

Vlasnik i osnivač Red Bulla Dieter Mateschitz je Austrijanac, pa se samim time ova utrka smatra domaćom za pomenuti tim. Aktualni svjetski prvak Max Verstappen je trijumfovao tri puta u posljednje četiri godine, a i ovaj put će biti prvi favorit.

Dužina jednog kruga u Spielbergu je 4,318 kilometra i to je čini jednom od najkraćih staza u kalendaru Formule 1. Voziće se 71 krug u nedjelju, a kornera je ukupno 11.

Iako je staza veoma kratka, utrka u Austriji ima sve što treba za jedan pravi spektakl. Dva veoma duga pravca, nekoliko zahtjevnih krivina i tri DRS zone. Prva će biti na startno-ciljnom pravcu, druga između krivina 1 i 3, a treća će se aktivirati neposredno poslije krivine tri.

Druga sprint utrka u sezoni biće na programu u subotu

Prošle godine, Formula 1 je uvela sprint utrke. Umjesto regularnog vikenda, kvalifikacije su na rasporedu petkom, sprint utrka se vozi subotom, a glavni spektakl je i dalje u nedjelju.

Tri sprint utrke su zakazane ove godine. Prva se vozila u Imoli, druga je programu ovog vikenda, a naredna je na pretposljednjoj utrci u sezoni u Brazilu.

Rezultat iz kvalifikacija se koristi kao startni poredak za sprint utrku, dok se plasmanom u subotu određuje startni poredak za utrku u nedjelju.

Pored toga, najboljih osam vozača na sprint utrci dobija poene. Prvoplasirani dobija osam poena, drugoplasirani sedam i tako dalje. Na taj način, jedan vozač može tokom jednog vikenda osvojiti maksimalno 34 poena (25 za pobjedu u utrci, 8 za pobjedu u sprint utrci i 1 poen za najbrži krug u utrci).

Carlos Sainz je stigao do prve pobjede u karijeri u Silverstonu, međutim Ferrari je uzdrman

Carlos Sainz je proteklog vikenda u Silverstonu stigao do svoje prve pobjede u karijeri. Ipak, to nije oduševilo sve navijače Ferrarija, kao ni pojedine članove tima. Prema medijskim natpisima, neki su otišli toliko daleko da nisu htjeli slikati sa timom poslije utrke.

Razlog za tako nešto je još jedna uništena utrka za Charlesa Leclerca. Prije Velike nagrade Velike Britanije, Monačanin je imao 24 boda više od Sainza i svi su očekivali da Španjolac igra za tim, a da Ferrari pomogne Leclercu da se dodatno približi Maxu Verstappenu u borbi za svjetskog šampiona. Ipak, to se nije desilo.

Zbog problema sa bolidom, Verstappen je u Silverstoneu veoma brzo ispao iz konkurencije za top5 plasman i to je dalo veliku šansu Leclercu da smanji zaostatak u šampionatu. U tom trenutku, Sainz je bio prvi u utrci, a Leclerc drugi i bilo je logično da Ferrari odmah naredi Španjolcu da propusti timskog kolegu. Oni su okolišali i tako je Leclerc izgubio dragocjeno vrijeme.

Dosta krugova kasnije, Leclerc je uspio da prestigne Sainza, međutim kada je safety car izašao na stazu 13 krugova prije kraja utrke, Ferrari je odlučio da ne uvede Monačanina na zamjenu guma.

Svi ostali vozači su to učinili što je Leclerca dovelo u jako lošu poziciju. Iako je Ferrari putem timskog radija tražio od Sainza da se odmakne od timskog kolege i dozvoli mu prednost prije restarta, on nije pristao na to.

Na novijim i mekšim gumama, Sainz je odmah prestigao Leclerca i na kraju došao do prve pobjede u karijeri. Ubrzo nakon njega, Leclerca su prestigli Sergio Perez i Lewis Hamilton, te je završio utrku na jako skromnom četvrtom mjestu, te ni iz bliza nije materijalizovao slab rezultat Verstappena.

Kako će sve ovo uticati na utrku u Austriji?

Za razliku od Red Bulla gdje je svima jasno da je Verstappen vozač broj jedan, a Perez vozač broj dva, Ferrari nema takvu podjelu. Leclerc i Sainz se mogu nadmetati jedan protiv drugog i to se sigurno neće promijeniti.

Sainz je pun samopouzdanja nakon pobjede u Silverstonu i sigurno će pokušati da ponovi to u Austriji. Ferrari se malo približio Red Bullu, a ukoliko jedan od njihovih vozača pobijedi ovog vikenda, to će učiniti šampionat još zanimljivijim.

Mercedes je u Velikoj Britaniji imao najbolji tempo ove sezone i ostaje da se vidi mogu li prenijeti tu formu u Austriju. Ako bi uspjeli u tome, bili bi sigurno konkurentni u borbi sa Red Bullom i Ferrarijem za najveće pozicije.

Fernando Alonso i Lando Norris su u najboljoj formi od ostatka grida i oni će u Austriji probati da ostvare još jedan top 8 plasman. Mick Schumacher je prošlog vikenda stigao do prvih bodova u karijeri, dok je Daniel Ricciardo još jednom bio katastrofalan.

Prijedlog za klađenje

Tip: Max Verstappen pobjeđuje u utrci – NE
Kvota: 1.85
Kladionica: 22Bet

Nakon užasnog vikenda u Silverstonu, Verstappen će uraditi sve što može da pobijedi na Red Bullovom terenu u Spielbergu. Još jedan neuspjeh bi dodatno približio Ferrari u šampionatu, što znači da će Nizozemac biti pod određenim pritiskom.

U dosadašnjem dijelu sezone, Leclerc je bio jedini pravi konkurent Verstappenu, ali sada je i Sainz pokazao snagu. Mercedes je takođe konkurentniji i sve to govori da ćemo ovaj put imati i više od dva kandidata za pobjedu.

Savjeti za klađenje

Tip: Carlos Sainz u top 3 u utrci – DA
Kvota: 1.90
Kladionica: 22Bet

Sainz je jedan od najboljih vozača na gridu, ali djelovalo je da mu ove sezone nedostaje samopouzdanje. Sada kada je prvi put pobijedio u karijeri, ta barijera bi morala biti oklonjena te će u Spielbergu imati veliku šansu da se ponovo plasira na podijum.

Tip: Najbolji vozač Haasa u utrci će biti bolje plasiran od najboljeg vozača Williamsa – DA
Kvota: 1.73
Kladionica: 22Bet

Staza u Spielbergu ima tri veoma duga pravca, te će jačina motora doći do izražaja. Ferrari ove godine ima bolji motor i Haas će sigurno napraviti prednost u odnosu na Williams koji koristi Mercedesov motor.

Raspored programa Velike nagrade Austrije

Petak

Prvi slobodni trening: 13:00-14:30
Kvalifikacije: 17:00-18:00

Subota

Drugi slobodni trening: 12:30-13:30
Sprint utrka: 16:30-17:30

Nedjelja

Utrka: 15:00-17:00

Ukoliko nemate račun na 22bet kladionici, preuzmite nevjerovatni BONUS DOBRODOŠLICE za sve čitatelje „Sportske-kladionice“ portala od 100% na iznos uplate do 122 €.

22bet Kladionica

4.9/5
  • Odličan 22bet Live stream
  • Velika pokrivenost sportova i marketa
  • Niske margine i odlični tečaji
  • Neverojatan broj depozitnih i isplatnih metoda
  • Odlična i responzivna mobilna aplikacija
  • Profesionalna korisnička podrška
  • Sajt ponekad sporo reagira
  • Limitiranje profitabilnih igrača
100% do 122 EUR Bonus Dobrodošlice
Kladite se sada
Author Dusan