La Lakers – Denver Nuggets: Analiza utakmice

Sportske
26 rujna, 2020
458 Views
nba tipovi

Večeras je na rasporedu peta utakmica finala zapada između Los Angeles Lakersa i Denver Nuggetsa. Los Angeles Lakersi u ovu utakmicu ulaze sa prednosti od 3-1 i još jedna ih pobjeda dijeli od plasmana u finale playoff-a. Denver Nuggets su veliko iznenađenje zapadne konferencije u kojoj je bilo očekivano da se u finalu susretnu veoma favorizovani Los Angeles Clippersi i Los Angeles Lakersi. Oni su u play offu bili bolji od Utah Jazza te Los Angeles Clippersa. U obje serije su stizali 3-1 i pokazali nevjerovatnu želju za pobjedom u tim susretima, te su tako napravili velike preokrete i iznenađenja ovogodišnje završnice NBA sezone. Los Angeles Lakers su na putu do finala zapadne konferencije igrali sa ekipama Portland Trail Blazzers i Houston Rockets u prvom, odnosno drugom kolu. U obje serije Lakersi su izgubili po jednu utakmicu i na kraju sigurno i uvjerljivo slavili u seriji.

Denver Nuggets su seriju protiv Utah Jazz otvorili sa 1-3 uz veoma lošu igru u odbrani, statistički najgoru od svih ekipa koje su igrale restart sezone u Orlandu. U narednim utakmicama su na parket izašli sa daleko većom željom za pobjedom i mnogo boljom odbranom što su ujedno bili i  glavni faktori tog preokreta. Odličan individualni performans Nikole Jokića i Jamala Murraya bio je također od posebnog značaja za veliki i neočekivani preokret. Denver je zaista djelovao bez energije, snage i zainteresovanosti, ali su uz veliki momentum i mora se priznati, zasluženo prošli u naredni krug. U polufinalu zapadne konferencije su igrali protiv prvih favorita Los Angeles Clippersa te su i u toj seriji gubili sa 3-1. Nitko nije očekivao da i protiv Clippersa okrenu 1-3 posebno nakon prednosti Clippersa od +16 u petoj i +19 poena u šestoj utakmici. Ipak, Nuggetsi su pokazali ogromnu želju u tim trenutcima, čvrstu odbranu, imali su odličnu selekciju šuteva, a uz to i veliki procenat konverzije tih šuteva. S obzirom na to da im je i večerašnji susret u jednu ruku win or go home treba očekivati takav pristup i još jednu nezvjesnu utakmicu u ovoj seriji.

LA Lakersi su do finala bili bolji od Portlanda i Houstona. Oni su obje serije otvorili porazom ali su nakon toga LeBron James i Anthony Davis dodali gas i bez problema došli do finala konferencije. Odluka Franka Vogela da nakon 0-1 protiv Houstona ne koristi McGeea i Howarda, te da sa Davisom na poziciji centra izvede small ball petorku protiv Houstona, dala je svima do znanja koliko Lakersi široku klupu imaju i na koliko različitih načina mogu ući u svaku utakmicu. Pogotovo kada uzmemo u obzir da veći dio dosadašnjeg playoffa razigravača igra LeBron James koji je godinama vjerovatno najbolji igrač lige, a prirodna pozicija mu je nisko krilo. Kada LeBron odmara, tu je još jedan iskusan razigravač Rajon Rondo koji u zadnje vrijeme odlično i šutira, što mu nikada nije bila jača strana, te i on pokazuje da je u odličnoj formi.

Za razliku od te serije protiv Houstouna, centri Lakersa su u seriji protiv Denvera korišteni ponajviše zbog igre odbrane Jokića. To je izgledalo odlično, posebno u prvoj utakmici kada je Howard igrao kao u najboljim danima. U prve dvije utakmice ove serije su odlično igrali i Caruso i Rondo. O igrama Jamesa koji radi sve na terenu ne treba trošiti mnogo riječi. Ipak Davis je taj koji je najviše doprinio u prve dvije utakmice i za koga Denver Nuggets i Mike Malone nisu imali rješenje.

U ove četiri utakmice, najbolju odbranu na Anthony Davisu pokazao je iskusno Paul Millsap, te ga Mike Malone koristi i više nego inače. Millsap je veoma solidan defanzivac i dobar skakač. Iako u čuvanju Davisa najviše toga ovisi hoće li on pogoditi šut ili ne, Millsap je pokazao da može namučiti Davisa u određenim situacijama. S obzirom na fokusiranost na čuvanje Davisa i igru u odbrani, Millsap dosta igra blizu koša te tako hvata dosta skokova. Večerašnja granica je 5.5 u kladionici bet365, a plaćena je po koeficijentu od 1.74. Millsap je u seriji protiv Lakersa do sada uvijek prebacivao ovu granicu (6, 8, 8, 6 skokova), a s obzirom na to da Davis igra vjerovatnu košarku karijere, potrebnost Millsapa da ga zaustavi, činjenicu da je Denveru utakmica win or go home i večeras očekujemo bar 6 skokova iskusne četvorke Nuggetsa.

Za ljubitelje klađenja na učinak igrača odličan izbor je i Nikola Jokić koji uz Jamala Muraya ima najviše ovlasti u posljednim utakmicama play offa. Za razliku od serija sa Jazzom, Jokić je u pretprošloj utakmici uzeo najvažniji šut i vezao posljednjih 11 poena Nuggetsa u posljednje 3 minute utakmice. On je bio i igrač preko koga je išlo najviše napada Denvera, proveo je više od 38 minuta na parketu u prošloj, te 37 u pretprošloj utakmici, što će i večeras biti slučaj. S obzirom da je u prošloj pružio nešto ‘skromniju’ partiju za njegov renome, očekujemo ga na više poena od ponuđenog. Granica na Jokića je 22.5 u većini kladionica.

Ukoliko je košarka sport koji volite i pratite, onda svakako preporučujemo da pratite portal Košarkaške Analize, koji ima dosta kvalitetnog sadržaja iz sveta košarke.

Bet365 Kladionica

4.6/5
  • Autentičan i prepoznatljiv dizajn
  • Zanimljivi i inovativni bonusi i promocije
  • Perfektna platforma za klađenje uživo
  • Širok izbor depozitnih i isplatnih metoda
  • Odlična korisnička podrška
  • Bet Builder opcija
  • Margine ponekad znaju biti visoke
  • Opasnost od blokiranja i suspenzije računa
100% do 25 EUR Bonus dobrodošlice
Kladite se sada
Author Sportske