KK Borac – KK Celik: Analiza utakmice

Lefty
26 prosinca, 2020
478 Views
košarka tipovi

Zbog pandemije izazvane virusom korona i ranog prekidanja košarkaškog takmičenja u Bosni i Hercegovini, plasman u viši rang je izborio banjalučki Borac koji je u nižem rangu bio prvi u trenutku prekida sezone. To je za njih bio povratak u elitu poslije osam godina, a da ništa ne prepuste slučaju, pokazali su sklapanjem jednog od tri najskuplja tima u državi. Dobio je Borac i wild-card za nastup u Drugoj ABA ligi što je samo potvrdilo visoke ambicije. Ipak, užasan start sezone je kulminirao teškim porazom u Čapljini, pa je rukovodstvo kluba odlučilo da smijeni Marka Šćekića sa pozicije šefa stručnog štaba, a umjesto njega dovede provjereno regionalno ime u vidu Dragana Nikolića. Prije smjene trenera, stigla su i dva američka košarkaša (Tavarius Shine i Jonathan Davis), a tokom sedmice je potpisao Aleksandar Radukić. Prvenstveni cilj Banjalučana je da se izbori plasman u Ligu 6 za prvaka gdje bi onda pokušali da zadrže status učesnike Druge ABA lige.

Slična priča je i sa Čelikom, samo oni u trenutku prekida prošle sezone nisu bili prvi u Ligi Federacije, međutim nakon odustajanja Vogošće neposredno pred start nove takmičarske godine, klub iz Zenice je dobio poziv za učestvovanje u najvišem rangu bosanskohercegovačke košarke što su oni prihvatili. Ubrzo su stigla neka zvučna pojačanja poput Milivoja Božovića, Harisa Ćurevca, Ermina Dedića i Harisa Delalića, pa je mladi, ali provjereni trener Josip Pandža na raspolaganju dobio sastav koji je na papiru sve, samo ne favorit za ispadanje iz lige. Čelik je isto sporo počeo, izgubili su uvodna dva susreta, ali ubrzo se sve okrenulo, pa su u jednom trenutku bili u seriji od četiri uzastopna trijumfa. U Banjaluku dolaze silno motivisani da ostvare još jedan dobar rezultat, a ostaje da se vidi da li će im to poći za rukom.

Očekivani sastavi

Borac i dalje ne može računati na usluge Tavariusa Shinea koji je u Sarajevu protiv Bosne doživio povredu pete, dok će i rezervista Miljan Marković preskočiti obračun sa Čelikom. Gosti u Banjaluku stižu kompletni, bez problema sa povredama.

Raniji rezultati i trendovi

Oba tima su do sada u sezoni odigrala 10 utakmica, a Čelik je bolje plasiran na tabeli sa učinkom 5-5. Borac ima pobjedu manje. Na domaćem terenu, Banjalučani su u seriji od tri uzastopna trijumfa, dok Zeničani u gostima imaju dvije pobjede iz šest mečeva, ali protiv Slobode i Bosne, dve kvalitetne ekipe.

Prijedlozi za tipovanje

Prijedlog za ovu utakmicu je Borac +2.5 (pobjeda Borca ili poraz manji od tri poena razlike), a kladionica 22Bet nudi kvotu 1.83 za ovu igru.

Nakon teškog poraza u Mostaru prošle sedmice, nema dileme da je trener Nikolić imao zahtjevne treninge u proteklim danima i znajući kako igraju njegove ekipe nakon toga, za očekivati je reakciju Borca večeras. Banjalučani na papiru imaju bolji tim, iskusnijeg trenera i ova utakmica im je važnija. Kada se sve to uzme u obzir, biće iznenađenje ako se Čelik u Zenicu vrati sa dva boda. Kladionice ne misle tako, pa su gosti favoriti na papiru, što znači da su 2,5 dodatna poena velika vrijednost u ovom duelu.

Author Lefty