Zenit Petersburg – Anadolu Efes: Analiza utakmice

Lefty
21 siječnja, 2021
350 Views
košarka tipovi

Ako se do sada Zenit smatrao najugodnijem iznenađenjem dosadašnjeg toka Evrolige, sada se može konstatovati da je tim Xavija Pascuala skoro izvjestan učesnik četvrtfinala ove sezone i da im sada predstoji borba za četvrtu poziciju koja garantuje prednost domaćeg terena u plej-of okršajima. Glavno obilježje tima iz Sankt Petersburga je odlična odbrana, dok u napadu glavnu riječ ima Kevin Pangos, kanadski plejmejker koji igra košarku života u ruskom klubu. Odlični šuteri poput Billya Barona, Austina Hollinsa i KC Riversa su samo dodatni plus, dok u reketu briljira Arturas Gudaitis. Vrijedan pomena je i Poljak Mateusz Ponitka koji je prikazao neke sjajne partije u posljednje vrijeme. Duel protiv Anadolu Efesa će biti pravi test za ovaj tim, jer bi u slučaju trijumfa još jednom stavili do znanja svima o kakvoj se ekipi radi.

Anadolu Efes je daleko od one forme koja ih je krasila u posljednje dvije sezone kada su dominirali evropskom košarkom. Dosta je razloga zašto je tako ove takmičarske godine, ali glavni je mnogo slabija forma Shanea Larkina koji je u protekla 24 mjeseca važio za najboljeg košarkaša koji trenutno igra u Evropi. Larkin bilježi skoro 10 poena manje u prosjeku u odnosu na lani i tu se krije tajna slabijeg napadačkog učinka cijelog tima. Vasilije Micić je na visokom nivou, ali uslijed brojnih povreda koje ne daju mira ovom timu od jeseni, ni treneru Erginu Atamanu nije bilo lako da uhvati seriju treninga i uigra ekipu. Sada je stigao i Džanan Musa nakon raskida ugovora sa Detroit Pistonsima i ostaje da se vidi kakvu ulogu će imati bosanskohercegovački košarkaš u narednom periodu.

Očekivani sastavi

Zenit u ovaj meč ulazi bez Alexa Poythressa koji je doživio težu povredu i kojem predstoji  pauza od par mjeseci. Umjesto njega je doveden Tarik Black koji bi trebao zaigrati danas što dovoljno govori o ozbiljnosti koju ovaj tim posjeduje. U redovima Efesa već par nedjelja nema Tibora Pleissa, dok je problema imao i Krunu Simon, ali Hrvat bi trebao biti u sastavu turskog tima za ovaj okršaj.

Raniji rezultati i trendovi

Zenit je na učinku 12-6 u Evroligi, dok je Anadolu Efes na 11-9. Na domaćem terenu, Rusi su odigrali samo sedam utakmica ove sezone, a razlog tome su česti problemi sa virusom korona. Od toga, Zenit je četiri puta slavio, a tri puta izgubio. Na gostovanjima, Efes ima učinak 6-3 u najelitnijem klupskom košarkaškom takmičenju u Evropi. Međusobno su ovi timovi igrali dva puta do sada, a skor je 1-1.

Prijedlozi za tipovanje

Prijedlog za ovu utakmicu je pobjeda Anadolu Efesa uključujući eventualne produžetke, a kladionica Bet365 nudi kvotu 1.74 za ovu igru.

U posljednje vrijeme, Efes se nalazi u dosta boljoj formi i okršaj u Sankt Petersburgu će biti jedna od velikih prilika za tim trenera Atamana. Ukoliko bi ostvarili pobjedu, ostali bi u igri za četvrto ili peto mjesto koje bi značilo skoro sigurno izbjegavanje Barselone, CSKA i Real Madrida u četvrtfinalu Evrolige, što bi dovelo do mnogo lakšeg puta ka plasmanu na fajnal for, što je glavni cilj istanbulske ekipe u ovoj sezoni.

Bet365 Kladionica

4.6/5
  • Autentičan i prepoznatljiv dizajn
  • Zanimljivi i inovativni bonusi i promocije
  • Perfektna platforma za klađenje uživo
  • Širok izbor depozitnih i isplatnih metoda
  • Odlična korisnička podrška
  • Bet Builder opcija
  • Margine ponekad znaju biti visoke
  • Opasnost od blokiranja i suspenzije računa
100% do 25 EUR Bonus dobrodošlice
Kladite se sada
Author Lefty