Split – Spars Sarajevo: Analiza utakmice

Lefty
20 svibnja, 2021
385 Views
split - spars sarajevo

Nakon što su šesti put ove sezone savladali Cibonu, iz isto toliko utakmica, košarkaši Splita se okreću najbitnijem meču koji mogu igrati, a to je onaj za opstanak u ABA ligi protiv Sparsa. Povratak u regionalno društvo Žutih je krenuo dobro, ostvarene su neke velike pobjede u prvom dijelu takmičarske godine i ništa nije ukazivalo da će se na kraju boriti za opstanak. Međutim, nekoliko povreda i dva poraza od Zadra su koštala posla Ivicu Skelina, te ga je zamijenio mladi stručnjak Mile Karakaš koji se nije proslavio. Od skoro sigurnog ABA ligaša, Split je na kraju završio trinaesti i došao u situaciju da razigrava sa Sparsom za opstanak. Ni to nije krenulo dobro, pošto su Sarajlije dobile prvi okršaj na Gripama, međutim Žuti su uzvratili udarac u prijestonici Bosne i Hercegovine i sada im predstoji meč odluke i ujedno najbitniji susret ove sezone, vjerovatno vrijedniji i od potencijalnog naslova šampiona Hrvatske.

Sarajevski Spars nije ušao sa pretjeranim ambicijama u novu sezonu. Nakon što su lani jedva izborili opstanak u Drugoj ABA ligi, u klubu nisu razmišljali da napadnu plasman u ABA 1, ali dobar start takmičarske godine je povećao želje, te su dovedeni neki igrači koji bi mogli pomoći. Prvenstveno se tu misli na Gediminasa Orelika, nekadašnjeg košarkaša Rytasa i Banvita. U klub je stigao i bivši igrač Zadra Bashar Ahmad, ali on nema pravo nastupa u ovom baražu. Apsolutno prvo ime Sparsa ove sezone je mladi centar Kenan Kamenjaš koga smatraju jednim od najperspektivnijih igrača u čitavom regionu i od njegovog raspoloženja i igre uglavnom i zavise rezultati Sarajlija. Sa klupe Spars predvodi prekaljeni Mijo Kadija koji je karijeru gradio u Crnoj Gori vodeći brojne klubove uključujući i Budućnost u jednom navratu početkom 21. vijeka. Spars je došao u situaciju da ga jedna pobjeda dijeli od ABA lige i nema sumnje da će biti silno motivisani.

Očekivani sastavi

Split skoro čitavu sezonu ne može računati na usluge Blaža Mesičeka koji se nedavno vratio na parket, te ponovo obnovio povredu. Spars nema pretjeranih problema sa povredama, ali kao što je već navedeno, Bashar Ahmad nema pravo nastupa u baražu.

Raniji rezultati i trendovi

Šest puta su u svojoj istoriji ovi klubovi igrali međusobno i rezultat je 3-3. Pomenuto je već da je Spars dobio prvi meč u seriji, ali Split je uzvratio udarac u Sarajevu, te će ovo biti meč odluke. Spars je u Drugoj ABA ligi izgubio u finalu od Studentskog Centra, a Split je do baraža stigao jer je regularni dio sezone u elitnom rangu regionalne košarke okončao na pretposljednjoj poziciji.

Prijedlozi za tipovanje

Prijedlog za ovu utakmicu je Spars +12.5 (pobjeda Sparsa ili poraz manji od 13 poena razlike), a kladionica 22Bet daje kvotu 1.78 za ovu igru.

Split je na papiru bolji tim i teško je vjerovati da će izgubiti ponovo na Gripama od Sparsa, pogotovo nakon ubjedljivog trijumfa u Sarajevu. Ipak, treba reći da su Žuti prije samo dva dana igrali fizički zahtjevan meč protiv Cibone i sigurno je došlo do potrošnje materijala. Spars će ući sa dosta energije i to bi trebalo biti dovoljno da pokriju hendikep od 12,5 poena.

22bet Kladionica

4.9/5
  • Odličan 22bet Live stream
  • Velika pokrivenost sportova i marketa
  • Niske margine i odlični tečaji
  • Neverojatan broj depozitnih i isplatnih metoda
  • Odlična i responzivna mobilna aplikacija
  • Profesionalna korisnička podrška
  • Sajt ponekad sporo reagira
  • Limitiranje profitabilnih igrača
100% do 122 EUR Bonus Dobrodošlice
Kladite se sada
Author Lefty