ABA liga: Pregled kola – 13.04.2022.

Dusan
13 travnja, 2022
669 Views
ABA liga Pregled KOLA (2)

Poznati četvrtfinalni parovi ABA lige

Nakon utakmica koje su odigrane proteklog vikenda, saznali smo parove četvrtfinala ABA lige. Budućnost će igrati protiv FMP-a, dok će protivnik Cedevita Olimpiji biti Igokea.

Budućnost je treće mjesto osigurala pobjedom protiv čačanskog Borca u svojoj „Morači“ nakon što je Cedevita Olimpija pomalo senzacionalno izgubila u Ljubljani od Cibone rezultatom 84:80. „Zmajčeki“ su imali i 16 poena prednosti krajem treće četvrtine, ali gosti iz Zagreba su uspjeli da preokrenu i još jednom pokažu da posjeduju kvalitet za bolje od osme pozicije koju trenutačno drže.

Igokea je peto mjesto potvrdila uvjerljivim trijumfom nad Krkom 108:81 gdje blistao Dalibor Ilić koji je meč završio sa 31 poenom i indeksom 49. FMP je u ponedjeljak izgubio od Crvene zvezde što znači da će „Panteri“ regularni dio sezone okončati na šestoj poziciji.

Crvena zvezda i Partizan će biti slobodni u četvrtfinalu kao dvije prvoplasirane ekipe, a u polufinalu će Zvezda ići na boljeg iz serije Budućnost-FMP, dok će beogradskim crno-bijelima protivnik biti Cedevita Olimpija ili Igokea. Složićemo se da parovi nisu nimalo laki i da će kladionice imati ozbiljne probleme da postave hendikepe.

Zadar pobjedom protiv Splita osigurao opstanak i gurnuo „Žute“ u baraž

U jednom od derbija 26. kola ABA lige, Zadar je na „Gripama“ pobijedio Split rezultatom 92:80 i na taj način osigurao opstanak u regionalnom natjecanju. „Žuti“ su imali dvocifrenu prednost (41:31) u samom finišu prvog poluvremena, ali nisu znali da je sačuvaju, pa su gosti to spustili na -4 (41:37), a onda početkom treće četvrtine preuzeli vodstvo koje su samo uvećavali do samog kraja.

U pobjedi Zadra, Dominik Mavra je upisao 11 asistencija što ga je dovelo na 10. mjesto vječne liste ABA lige sa ukupno 547 uspješnih dodavanja za koš. Ispred njega je Roko Leni Ukić sa 550 asistencija, a suvjereno prvo mjesto drži Nemanja Gordić sa čak 1110 asistencija.

Nakon ovog poraza, jasno je da će Split regularni dio sezone u ABA ligi završiti na 13. mjestu, baš kao što je to bio slučaj i prošle godine. To znači da će igrati baraž za opstanak protiv poraženog finaliste Druge ABA lige. Ta serija će se igrati na dvije dobijene utakmice, a prednost domaćeg terena će imati  Split.

Prošle godine, Split je u prvom meču baraža za opstanak izgubio od sarajevskog Sparsa na „Gripama“, ali su potom uspjeli da vrate brejk u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, a onda i da dominantno potvrde opstanak u ABA ligi pobjedom od 30 razlike (90:60). Kao što možete videti klađenje na košarku je ponekad vrlo nepredvidivo.

Ilić, Mozli, Mavra i Vildoza najbolji pojedinci 26. kola ABA lige

MVP 26. kola ABA lige je Dalibor Ilić koji je u već pomenutom meču protiv Krke ubacio 31 poen, uz spektakularni indeks 49. To je za Ilića bila najbolja partija u karijeri i očekuje se da izađe na NBA drat u junu ove godine.

U utakmici koja nije imala nikakav rezultatski značaj, Studentski centar je u Baru pobijedio Mornar rezultatom 86:82, ali centar domaćih Will Mosley se posebno istakao sa čak 16 skokova što je najviše od strane jednog igrača u 26. kolu regionalnog natjecanja.

Dominik Mavra je bio najbolji asistent kola sa 11 uspješnih dodavanja za koš, dok je bek Cibone Jose Vildoza imao četiri ukradene lopte u pobjedi protiv Cedevita Olimpije. Četiri „krađe“ je imao i FMP-ov Nenad Nerandžić, ali on je u tom poduhvatu proveo više vremena na parketu od Ciboninog Argentinca.

22bet Kladionica

4.9/5
  • Odličan 22bet Live stream
  • Velika pokrivenost sportova i marketa
  • Niske margine i odlični tečaji
  • Neverojatan broj depozitnih i isplatnih metoda
  • Odlična i responzivna mobilna aplikacija
  • Profesionalna korisnička podrška
  • Sajt ponekad sporo reagira
  • Limitiranje profitabilnih igrača
100% do 122 EUR Bonus Dobrodošlice
Kladite se sada
Author Dusan