Cedevita Olimpija vs Partizan: Tipovi, savjeti i kvote – 27.03.2022.

Sportske
26 ožujka, 2022
624 Views

Regularno dvadeset četvrto kolo u ABA ligi nam sutra donosi više nego zanimljiv duel u Ljubljani, gde će domaće Cedevita Olimpija dočekati Beogradski Partizan. Obzirom da su obe ekipe pretendenti za osvajanje trofeja, ovaj meč s punim pravom ima epitet kola.

Cedevita Olimpija

Ekipa iz Ljubljane je pred početak ove sezone najavila ozbiljnu kandidaturu za smu završnicu takmičenja i lov na trofej, ali su u dvadeset jednom odigranom meču pokazali dva lica- previše uspona i padova. Derbi sa Partizanom dočekuju na petoj poziciji na tabeli sa skorom od četrnaest pobeda i sedam poraza, uz prosečno 164.5 poena po utakmici, i trenutno su njihovi mečevi najefikasniji odmah iza mečeva Studenstkog Centra. Na deset odigranih utakmica u Ljubljani su uspeli da dođu do šest pobeda, dok su na četiri meča pretrpeli poraz. Što se tiče efikasnosti na mečevima kod kuće, Ljubljančani su postigli 836 i primili 737 poena, što nam daje prosek od 157.3 poena, a taj broj je nešto niži od njihovog ovosezonskog proseka zbog relativno niskog broja primljenih poena ( samo 73.7 primljenih poena po meču kod kuće prosečno ). Cedevita Olimpija je uspela da prevaziđe januarsku krizu, i poslednji poraz u ABA ligi su pretrpeli 30.01.2022 od Budućnosti u Podgorici sa 93:91. Od tada su na sedamnaest utakmica u svim takmičenjima zabeležili petnaest pobeda i samo dva poraza ( oba poraza sa B timom u slovenačkom šampionatu ), tako da možemo reći da su u više nego dobroj formi. U poslednje vreme su u odličnom šuterskom ritmu ( Mornaru su dali 101, Budućnosti 92, Pomitheasu 98, Megi 92, Virtusu 86, Zadru 92 i Veneziji 105 ), ali će sutra imati veoma težak da nastave taj niz obzirom da igraju protiv ekipe koja itekako ume da „smiri“ ritam meča.

Partizan

Dolazak Željka Obradovića ovog leta na klupu Beogradskog kluba je izazvao veliki potres na Balkanskom a i Evropskom košarkaškom tlu, i ekipa Partizana je uoči početka sezone bila glavni favorit za osvajanje Eurocupa i ABA lige. Tim je sastavljen tako da okosnicu čine prekaljeni i iskusni stranci ( Punter i Leday, donekle i Moore / Lessort ) uz veliki broj mladih igrača i samo tri košarkaša iz prošle sezone ( Zagorac, Dangubić i Trifunović ), tako da su prognoze da će crno beli biti toliko dominantni ipak bile nerealne. Partizan je ove sezone preležao „dečije“ bolesti što je bilo i neminovno, ali ipak „gura“ sasvim solidno, i derbi u Ljubljani dočekuje na liderskoj poziciji ( Zvezda ima meč manje i bolji međusobni skor ). Na dvadeset dva odigrana meča su crno beli upisali devetnaest pobeda i tri poraza ( Mega, Zvezda i Cedevita Olimpija ), uz 1809 postignutih i 1531 primljen poen, odnosno 151.8 prosečno po utakmici. Partizan je na strani odigrao jedanaest mečeva na kojima je pretrpeo samo jedan poraz, uz mnogo skromniji košgeterski učinak od 842 postignuta i 762 primljena poena, tačnije 145.8 poena u proseku. Kada je u pitanju forma, Partizan je u seriji od četiri uzastopna trijumfa u ABA i Eurocupu ( Budućnost 80:72, Levallois 87:72, Igokea 83:70 i Slask 93:71 ), što je jasan znak da je Željko Obradović u potpunosti konsolidovao ekipu, a primetno je i da su crni beli na sva četiri pomenuta meča primali oko 70 poena, tako da je odbambeni segment igre podigut na gotovo najviši mogući nivo u ovom trenutku.

H2H

11.12.21 ABA Partizan – Cedevita Olimpija 89 : 96

03.09.21 CF Cedevita Olimpija – Partizan 83: 100

30.01.21 ABA Cedevita Olimpija – Partizan 78 : 65

25.10.20 ABA Partizan – Cedevita Olimpija 86 : 77

11.01.20 ABA  Partizan – Cedevita Olimpija 96 : 95

26.10.19 ABA Cedevita Olimpija – Partizan 85:  69

29.09.19 ABA Partizan – Cedevita Olimpija 99 : 77

29.12.18 ABA Cedevita Olimpija – Partizan 66 : 72

06.10.18 ABA Partizan – Cedevita Olimpija 82 : 79

10.02.18 ABA Cedevita Olimpija – Partizan 89 : 87

Ono što je najvažnije za ovaj meč je podatak kako se završio prvi ovosezonski duel ovih ekipa. U novembru u Beogradu je Cedevita Olimpija bila uspešnija rezultatom 96:89.

Povrede i izostanci

Obe ekipe su kompletne, bez problema sa povredama igrača.

Prognoza

Mala zanimljivost pre analize ovog meča, a tiče se dresova u kojima će košarkaši jedne i druge ekipe nastupiti u sutrašnjem meču. Naime, Cedevita Olimpija će izaći u opremi koja slavi sve generacije Olimpije koje su osvajale titule prvaka Jugoslavije, dok će crno-beli na parket hale Tivoli izaći u replikama dresova iz čuvene sezone 1978/79. Na taj način, Partizan će igrati u čast legendi koje su te godine osvojile je trplu krunu (Šampionat Jugoslavije, Kup SFRJ i evropski Kup Radivoj Korać).  ( Informacija preuzeta sa sajta KK Partizan )

Jedna stvar je po našem mišljenju jasna, a to je da i Cedevita Olimpija i Partizan nemaju dovoljno kvalitetne rostere za uporednu borbu na dva fronta – Eurocupu i ABA ligi. Obzirom da će po svemu sudeći samo osvajač Eurocupa ići u Euroligu ( Partizan i Cedevita objektivno nisu u prvih pet favorita u ovom trenutku  ) , realnije bi bilo da se i jedni i drugi mnogo više posvete ABA ligi, što je možda mnogo više potrebnije ekipi iz Ljubljane.  Partizan je najpre porazom od Zvezde od -15 ( u revanšu bilo +14 za Partizan ) a onda i od Cedevita Olimpije praktično izgubio prvo mesto na tabeli i prednost domaćeg terena u plej ofu, a neuspeh protiv Mege je mnogo pomogao Crvenoj Zvezdi na putu ka prvoj poziciji na tabeli, tako da su crno belima potrebne sve pobede do kraja i dva neuspeha Zvezde ( što je malo verovatno ) da bi u plej of ušli kao prvoplasirani. Partizan nikako ne može biti slabije plasiran od druge pozicije, ali će Željko Obradović sasvim sigurno želeti da se revanšira kolegi Golemcu za poraz u Beogradu u prvom delu sezone.

Partizan i Cedevita Olimpija su dve ekipe sa potpuno drugačijim stilom igre, i ovo ćće biti dvoboj dve različite košarkaške filozofije. Cedevita Olimpija naročito u poslednje vreme igra u veoma brzom ritmu i uzima jako veliki broj šuteva sa distance i za tri poena, i za sada ih šut služi, ali kako ljubitelji košarke kažu – „ko od šuta živi taj od njega i strada“. Ferrell, Blažič, Pullen je udarni poenterski trojac Ljubljančana, a značajan doprinos mogu dati i Dragić, Omić i Auguste, dok je kod Partizana situacija mnogo drugačija. Nosioci igre i igrači koji preuzimaju odgovornost su Punter i Leday, dok se tu uvek nađu Avramović, Koprivica ( sve bolji i bolji kako sezona odmiče ), Madar i Lessort, uz povremene bravure Moore-a. Obzirom da ne raspolaže timom koji je pun odličnih šutera, Željko Obradović sve više i više insistira na agresivnoj igri u odbrani kao ključu za dobre rezultate, a na poslednjih nekoliko mečeva Partizana smo mogli videti da ta taktika uspeva. Prvi meč u Beogradu je pokazao da se Partizan ne može nositi sa šuterima koje ima Cedevita Olimpije, i mišljenja smo da ćemo sutra videti kompletno drugačiju utakmicu.

Ako neko ima iskustva sa ovakvim mečevima, onda je to devetostruki osvajač Euroleague – Željko Obradović. Verujemo da će Avramović kao primarni defanzivac biti zadužen ili za Pullena ili za Ferrella, a ako bude na prepoznatljivom nivou i zaustavi igrača za koga je zadužen, Cedevita Olimpija neće preći 75 poena. Ferrell i Pullen su igrači koji se ne snalaze baš najbolje kada su pod ogromnim pritiskom ( odlične brojke protiv ekipa kao što su Venezia, Promitheas i recimo Zadar nisu nikakav reper ), tako da je jedan od ključeva za pobedu Partizana sutra zaustavljanje jednog od pomenute dvojice igrača. Drugi ključ je limitiranje Jake Blažiča ( ukoliko se Dangubić bude skidao za meč vrlo izvesno je da će ga on čuvati ) koji je možda i najopasniji igrač ekipe iz Ljubljane, i koji uvek baš protiv Partizana uđe u neke lude serije. Na centarskoj poziciji ćemo gledati duele Augustea i Omića protiv Lessorta i Koprivice, i tu moramo blagu prednost dati centrima Partizana, pre svega jer je mladi Koprivica sve bolji i bolji kako sezona odmiče, dok je Lessort brži i snažniji i od Omića a i od Augustea. Partizanovi mečevi na strani su sa manje od 146 poena u proseku, što je mnogo ispod margine od 169.5 poena koliko kladionica Maxbet nudi, i to je još jedna činjenica koja ide u prilog našoj ideji da će ovo biti meča sa nešto manjim brojem poena. Očekuje nas veoma neizvesna utakmica koja je u ovom trenutku mnogo važnija domaćem timu, a koji je mnogo puta ove sezone pokazao brojne slabosti u situacijama kada je pobeda bila imperativ.

Prognoza: Under 169.5

Kvota: 1.75

Kladionica: Maxbet

Ukoliko se odlučite registrovati u Maxbet sportskoj kladionici i položiti prvi depozit dobijate mogućnost da dobijete 200 RSD bez depozitnog bonusa, 200% matched bonusa na depozit u maksimalnom iznosu od 30,000 RSD, i dodatnih 200 besplatnih spinova na slot mašini Book of Secrets.

Maxbet Kladionica

4.9/5
  • Sjajan bonus dobrodošlice
  • Odlična sekcija za live klađenje
  • Mogućnost gledanja live stream-a
  • Odličan live casino i solidan izbor slot igara
  • Izgled sajta je pomalo zastareo
  • Ponuda sportova i kladioničarskih marketa bi morala biti bolja
10 dana Free Bet Bonus Dobrodošlice
Kladite se sada

Author Sportske