Detaljni vodič kroz Fantasy EuroLeague

Alex
18 rujna, 2023
7159 Views
Euroleague Fantasy

Fantasy Evroliga 2023. Hteli biste da se oprobate u Fantasy EuroLeague, ali ne znate kako? Spremili smo vam detaljan vodič kroz osnovna pravila koji će vam čitavu igru učiniti znatno lakšom.

Postoje dva moda koja su dostupna svim igračima: classic i draft. Mi ćemo se baviti klasičnim, a to je to kada se vaš tim ili timovi bore protiv svih ostalih.

Postoji budžet od 100 kredita kojim morate da napravite tim od 10 igrača i jednog trenera. Svaki menadžer može da selektira sve igrače, odnosno niko ne polaže ekskluzivna prava za određenog košarkaša. Tako svi mogu uvrstiti Tavaresa, Puntera, Mirotića, Avramovića, Teodosića…

Ukoliko ste naš redovan čitalac, onda ste sasvim sigurno već naviknuti da svakodnevno objavljujemo besplate tipove iz sveta košarke.

FANTASY EVROLIGA: KREIRANJE TIMA

Svaki akaunt napravljen na oficijelnom sajtu Fantasy EuroLeague može napraviti tri tima. Budžet od 100 kredita mora biti raspodeljen na ovaj način, odnosno u tim morate uvrstiti:

  • 2 centra
  • 4 krila
  • 4 beka
  • 1 trenera

Iz jedne ekipe možete selektirati najviše trojicu košarkaša, dok u playoff fazi možete imati najviše šestoricu. Cena igrača će se menjati tokom sezone zavisno od njegovog učinka.

Startna petorka mora biti uređena u nekoj od sledećih formacija (bekovi-krila-centri): 2-2-1, 2-1-2, 1-2-2, 1-3-1, 3-1-1.

FANTASY EVROLIGA: UPRAVLjANjE TIMOM

Svako evroligaško kolo je podeljeno po danima, koji se u ovoj igri označavaju kao Game Turns (T1, T2, T3). Primera radi, utakmice određenog kola Evrolige, koje se igraju u četvrtak su T1, a u petak T2.

FANTASY EVROLIGA: IZMENE

Između dva dana (turna) moguće je:

  • Menjati startere igračima sa klupe, pod uslovom da rezervni košarkaš još nije odigrao svoj meč u tom kolu
  • Promeniti timsku formaciju i kapitena

Važno: Košarkašu kojeg ste poslali na klupu će učinak biti prepolovljen, odnosno smanjen za 50%.

Naš savet je da startnu petorku selektirate tako da vam uvek budu igrači koji igraju prvog dana (turna) kako biste mogli da ih zamenite narednog dana ako niste zadovoljni njihovim učinkom. Na primer: Ako imate u ekipi centre Tavaresa i Žižića. Prvi igra u utorak, a drugi u sredu. U startnoj postavi će vam biti centar Reala, a ako on podbaci, zamenićete ga peticom Anadolu Efesa.

TREJDOVI

Između dva kola moći ćete da uradite tri trejda, odnosno tri transfera. To znači da ako niste zadovoljni učinkom nekog igrača možete ga zameniti odgovarajućim sa transfer tržišta (u igrici: trade market). U playoffu, broj trejdova je neograničen.

Takođe, možete menjati trenera posle svakog kola, a trejdovanje trenera nije uračunato u ovu brojku od tri transfera. Matematički, pre svake runde možete zameniti trojicu igrača + jednog trenera.

FANTASY EVROLIGA: RASPORED

Fantasy EuroLeague traje tokom čitave sezone u koju spada ligaški deo, playoff i Final 4. To znači da nema nikakvih pauza, resetovanja i bilo kakvih prekida.

ŠTA AKO SE ODREĐENA UTAKMICA POMERI ILI ODLOŽI?

Ako se odigravanje utakmice pomeri u vreme nakon što se prethodno kolo završilo, a sledeće još uvek nije počelo, onda će se učinak igrača sa tog meča smatrati validnim.

Ako se odigravanje utakmice pomeri u vreme kada se tekuće kolo još nije završilo ili je novo kolo već počelo, onda će na kraju prvog dana (T1) svim igračima i trenerima sa tog meča računati njihov prosečni učinak u sezoni.

SPECIJALNI SLUČAJEVI

U slučaju odlaganja velikog broja mečeva ili kompletnog kola organizacija će doneti odluku u datom trenutku i izdati saopštenje putem svih komunikacionih kanala (oficijelni sajt, društvene mreže…)

FANTASY EVROLIGA: BODOVANjE IGRAČA

Učinak svakog igrača se određuje na osnovu njegovog ličnog doprinosa na određenom meču, kao i rezultata ekipe. On predstavlja zbir sledećih statističkih parametara:

Postignut poen            +1

Skok                            +1

Asistencija                  +1

Ukradena lopta           +1

Blokada                       +1

Iznuđen faul                 +1

Izgubljena lopta           -1

Blokiran šut                 -1

Lična greška               -1

Promašen šut             -1

Promašeno bacanje    -1

Ako tim za koji igrač nastupa pobedi, njegov ukupni učinak biće uvećan za 10%. Što znači da ako je u određenom kolu osvojio 15 bodova, dobiće 16.5.

FANTASY EVROLIGA: BODOVANjE TRENERA

Broj bodova koje trener osvoji u svakom kolu zavisi od rezultata njegovog tima. On dobija poene i za pobedu i za poraz svoje ekipe, a bodovanje se vrši na sledeći način:

Pobeda 1-10 poena razlike     +10

Pobeda 11-20 poena razlike   +20

Pobeda 20+ poena razlike      +25

Poraz 1-10 poena razlike        -5

Poraz 11-20 poena razlike      -10

Poraz 20+ poena razlike         -20

U slučaju da trener zaradi isključujuću grešku ili bude odsutan sa meča, u svakom slučaju će dobiti bodove.

PROMENE CENA IGRAČA

Cena svakog igrača se menja od kola do kola zavisno od njegovog učinka. To se u ovoj igrice naziva capital gain ili capital loss odnosno kapitalni dobitak/gubitak i računa se na osnovu:

  • Učinka igrača
  • Početne cene, što znači da će u slučaju istog učinka u određenom kolu jeftinijem igraču brže rasti vrednost nego skupljem

Primer: Larkin košta 20.5 kredita i ako on odigra dobro njegova vrednost će skočiti za 1.5 kredita i on će vredeti 22. To znači da će i ukupna vrednost vašeg tima skočiti za 1.5 kredita.

Savet: Ukoliko se igrač povredi, odmah ga prodajte, jer će njegova vrednost tokom sezone padati za svaki neodigrani meč. Ubacite umesto njega igrača koji je u dobroj formi i koji će vam doneti instant rezultate.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio od pomoći. Tokom čitave sezone ćemo se truditi da korisnim savetima učinimo igranje Fantasy Evroliga lakšim.

Svoju ekipu možete napraviti na ovom linku.

Author Alex

Ako bi morali da opišemo Acu u jednoj rečenici, to bi bilo - čovek koji ne zna za poraz. Jedan od najpotkovanijih košarkaških i teniskih poznavalaca u našoj ekipi, a takođe osoba koja piše odlične informativne članke. Slobodno vreme provodi u društvu prijatelja i svog omiljenog pića - espresso kafe.