Izbori u Srbiji 2023: Koji su favoriti i šta kažu kladionice?

Alex
9 prosinca, 2023
1143 Views
Izbori u Srbiji 2023

Izbori u Srbiji 2023. godine biće 14. Parlamentarni izbori od uvođenja višestranačja 1990. Koji su favoriti i šta kažu kladionice? Probaćemo da odgovorimo na ova pitanja u narednim redovima.

U manje od dve godine, svi punoletni građani Srbije sa pravom glasa će 17. decembra biraće novi sastav parlamenta. Tako će biti formirana nova vlada, nova pokrajinska skupština u Vojvodini, kao i vlast u skoro svim srpskim gradovima i opštinama. Posebno interesantno biće u Beogradu.

Srpska napredna stranka i koalicini partneri okupljeni oko ove političke partije imaju apsolutnu većinu u Skuštini Srbije i mnogim opštinama. Ali, Aleksandar Vučić je kao predsednik Srbije raspisao nove izbore koji bi trebalo da koštaju oko 25 miliona evra.

Vlada Srbije je odluku o raspisivanju izbora obrazložila time da bi ovi izbori mogli da obezbede viši stepen demokratičnosti, smanje tenzije između suprotstavljenih opcija u društvu, odbace isključivost i govor mržnje i afirmišu pravo na slobodno iznošenje mišljenja i stavova o određenim političkim, ekonomskim i drugim pitanjima, i dalju afirmaciju evropskih vrednosti.

Republička izborna komisija (RIK) utvrdila je da je pravo da se nađu na glasačkom listiću izbori u Srbiji 2023. steklo 18 političkih grupacija. Skupština Srbije broji 250 poslasnika, a mandati se dele proporcionalno broju osvojenih glasova.

Popularan trend poslednjih godina je da se ljubitelji klađenja mogu kladiti na ishode ovih izbora. Online kladionice u Srbiji daju različite ponude u sekciji “Izbori u Srbiji 2023”, a neke od najpopularnijih rubrika su: procenat glasova stranke, izlasnost u Srbiji, a svi punoletni građani se mogu kladiti i na izlasnost u Beogradu.

Izbori u Srbiji 2023: Koji su favoriti?

Odgovor na ovo pitanje je uoči izbora prilično lak. Ako je verovati kvotama koje su postavile kladionice u Srbiji, glavni favorit je Srpska napredna stranka. Margina za igru procenat glasova stranke je 42.8 u trenutku pisanja teksta, što ovu političku grupaciju deklariše kao apsolutnog favorita za pobedu.

SNS je predala prva sakupila i predala potpise za izbornu listu pod nazivom “Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane”. Iako se povukao iz ove političke organizacije, aktuelni predsednik Srbije je glavni adut tokom predizborne kampanje. Vučić je najaktivniji i najzastupljeniji politički subjekt u medijima i predstavlja svu snagu ove političke priče.

Naprednjaci nikada ne izlaze sami na izbore. Kada su izbori u Srbiji 2023. u pitanju njih su podržale: Partija ujedinjenih penzionera Srbije Milana Krkobabića, te Socijaldemokratska partija Rasima Ljajića. Takođe, SNS ima podršku Pokreta socijalista Aleksandra Vulina i Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića. Srpska narodna partija Nenada Popovića je takođe politički saigrač najjače srpske stranke.

Izbori u Srbiji 2023: Ostali favoriti

Sa marginom od 21.3 procenta, lista “Srbija protiv nasilja – Miroslav Miki Aleksić – Marinika Tepić” se smatra drugim najjačim političkim činiocem u zemlji. Oni su iskoristili slogan protesta koji su se dogodili nakon dva masovna ubistva u Beogradu u kojima je stradalo 19 ljudi mahom dece. 

Stranke koje su okupljene pod rednim brojem 7 uglavnom su orijentisane proevropski. Stranka slobode i pravde Dragana Đilasa je tu najuticanija, kao i Narodni pokret Srbije Miroslava Aleksića. On je do skoro bio veoma važan šraf u Narodnoj stranci Vuka Jeremića, koju je napustio nakon unutarstranačkih nemira.

Zeleno-levi front takođe podržava ovu političku priču. Radomir Lazović je u vrhu ove izborne liste, a on je jedan od osnivača pokreta Ne davimo Beograd. Oni su ranijih godina bili veoma aktivni u ekološkim procentima i akcijama u glavnom gradu Srbije.

Treći favorit kada su Izbori u Srbiji 2023. u pitanju je Socijalistička partija Srbije, kažu top online kladionice u Srbiji. “Ivica Dačić – premijer Srbije” je naslovni slogan ove organizacije. Interesantno je da je on identičan kao i na prethodnim parlamentarnim izborima. Njima kladionice u Srbiji daju marginu od 9.75 posto.

Iako je nakon prošlih izbora Dačić ušao u koaliciju sa SNS-om, on nije izabran za premijera. On je ovu funkciju obavljao u dva navrata – od 2012. do 2014, kao i mesec dana u periodu od 31. maja do 29. juna 2017. godine. 

Jedinstvena Srbija Dragana Markovića Palme je zajedno sa socijalistima i na ovim izborima. Sa njima su takođe i politički pokret Zeleni Srbije. 

Dačić je uoči raspisivanja parlamentarnih izbora jasno podvukao da njegova politička partija i on žele nastavak saradnje sa Srpskom naprednom strankom i predsednikom Vučićem. Interesantno je da se uz Dačića i Markovića, u krugovima SPS-a veoma visoko kotira i Marko Milošević. Reč je o unuku Slobodna Miloševića, nekadašnjeg predsednika Srbije.

Šta kažu kladionice?

Prethodni izbori u Srbiji bili su jako dobro analizirani i procenjeni od strane kladionica u ovoj zemlji. Verujemo da su sve kladionice u Srbiji jako temeljno i pažljivo odradile procenu trenutne političke situacije u ovoj zemlji. Mišljenja smo da su za to koristile i najnovija istraživanja centara za statistiku.

S tim u vezi smatramo da su jako male šanse da izbori u Srbiji 2023. godine odu u nekom drugom smeru. Srpska napredna stranka je izraziti favorit za pobedu i velika je verovatnoća da će to potvrditi 17. decembra. Potrebno je čudo da lista “Srbija protiv nasilja – Miroslav Miki Aleksić – Marinika Tepić” nadigra logistički i finansijski mnogo jačeg protivnika.

Author Alex

Ako bi morali da opišemo Acu u jednoj rečenici, to bi bilo - čovek koji ne zna za poraz. Jedan od najpotkovanijih košarkaških i teniskih poznavalaca u našoj ekipi, a takođe osoba koja piše odlične informativne članke. Slobodno vreme provodi u društvu prijatelja i svog omiljenog pića - espresso kafe.