Intro

Kako izračunati koeficijent i marginu kladionice

Kako izračunati koeficijent

Kako izračunati marginu i odabrati najbolje kvote

U današnje vreme kada postoji veliki broj online kladionica, prilično je važno odabrati one kladionice koje nude najnižu moguću marginu i na taj način se ponašaju fer prema svojim korisnicima. Zašto su margine bitne, kako izračunati koeficijent i da li je zaista bitno odabrati najbolje moguće kvote? Naravno da jeste i to iz nekoliko razloga. Dugoročno, potrebna vam je svaka dostupna prednost koju možete dobiti u odnosu na kladionice kako bi bili u mogućnosti da ostvarite zaradu na kladionici.

U ovom članku pokušat ćemo vam objasnimo kako izračunati koji koeficijent u kladionici vredi igrati, kako funkcionišu margine i iz kog razloga su iste toliko bitne za svakog ozbiljnog sportskog kladioničara.

Što je to margina?

Najprostije govoreći, margina je prednost u procentima koju kladionica ima u odnosu na igrača. Iz tog razloga prilikom biranja omiljene sportske kladionice, užasno je bitno izabrati operatera gde su margine niže, a kvote prihvatljive.

Margina je izuzetno bitna stavka prilikom odabira najbolje sportske kladionice u kojoj se treba registrovati, a veliki broj igrača ne obraća pažnju na istu, nego se više fokusira na bonuse i promocije, kao i na broj kladioničarskih marketa koje operater nudi. Iako su i to izrazito bitni segmenti, ukoliko želite da ostvarite zaradu na kladinici, kvote i margine bi trebale biti na vrhu spiska za proveru.

Evo i primera:

U idealnom svetu kvote na teniski meč između Federera i Nadala bi bile 2.00 – 2.00. Po ovim kvotama ni kladioničar, ni kladionica ne bi imali nikakvu prednost, nego bi postojalo 50% šanse na svakoj strani. U kladioničarskom žargonu ovakva situacija se zove 100% market, jer je ovo opklada za nula marginom i ovo bi bila najbolja moguća kvota za odigrati u svakom slučaju.

Nažalost, sportske kladionice ne funkcioniraju na ovaj način. Svaka kladionica ima marginu, veću ili manju, ali to je naprosto cena koja se mora platiti da bi se igralo u kladionici i to je način na koji kladionice ostvaruju profit. Zato je i vrlo važno znati kako se računaju margine i na taj način kladioničari će znati da li neke kvote vredi uzeti ili ne.

Naravno postoje i automatski kalkulatori kvota, koji se mogu naći na internetu, neki od njih su besplatni, dok se za druge treba platiti. Mišljenja smo da su besplatni kalkulatori dovoljno dobri i da nema potrebe plaćati servise za ovu uslugu.

Kako izračunati marginu?

Kalkulacija margine je prilično jednostavna matematička jednačina.

(1 / kvota na Federera) * 100 + (1 / kvota na Nadala) * 100 = margina kladionice

U našem pređašnjem primeru bilo je relativno lako izračunati marginu nula (0), ali u stvarnom životu to nije tako. Obično čak i najbolje kladionice sa najnižom marginom nisu ni blizu margine nula, nego je industrijski standard 5%.

Recimo slučajnim odabirom teniskog meča između dva igrača (A i B) koji je danas na rasporedu uvideli smo da dve vrlo respektabilne kladionice imaju prilično različite margine.

Kladionica 22Bet nudi na pobedu igrača A kvotu 1.80, dok na pobedu igrača B nudi kvotu 1.90. Ako iskoristimo formulu za marginu uvidet ćemo da je ovde margina ogromnih 8.13%. Na taj isti meč kladionica 1Xbet nudi na pobedu igrača 1 kvotu 1.87, dok na pobedu igrača B nudi kvotu 1.98. Margina kod ove kladionice je 4.00%.

Dakle, mnogo je isplativije na duže staze kladiti se na tenis u kladionici 1Xbet, jer imaju duplo niže margine u odnosu na drugu kladionicu.

Iz tog razloga je potrebno je konstantno računati margine, znati kako izračunati koeficijent i igrati u kladionicama koje nude najniže margine na tržištu, kako bi povećali svoje šanse za dugoročno profitiranje od sportskog klađenja.

Nivo margina i kvota

Postavlja se logično pitanje kolika margina je prihvatljiva i koliki je zapravo raspon margina u online sportskim kladionicama.

Najrespektabilnije i najveće kladionice imaju logično i niže margine i one se kreću u nekim sportovima čak i do 2% što je zaista odlično. Sa druge strane na tržištu se mogu naći kladionice kojima je margina astronomska i ide sve do 10%. Ali i to je mnogo bolje od lokalnih kladionica, kojima je margina na većinu sportova čak i preko 15%. Zato je mnogo bolje imati naloge za sportsko klađenje u online kladionicama nego u lokalnim.

Kao što smo već napomenuli i vrsta sporta određuje visinu margine, te su najniže margine na Američkim sportovima, dok su najviše margine procentualno u košarci, odbojci i rukometu.

Na kraju

Ono što je zaista bitno znati je da pre nego počnete se bavite sportskim klađenjem, naučite i uvidite gde kladionice prave profit i na koji način funkcioniraju sveobuhvatno. Margine i kvote su jedan od načina na koji kladionice na duže staze ostvaruju konstantan profit.

Kada znate kako izračunati koeficijent koji je fer u odnosu na koeficijent koji vam nudi kladionica, tada ćete biti u prednosti u odnosu na veliki broj ostalih kladioničara koji se klade stihijski. Znanje je moć, upotrebite ga da biste pobedili u ovoj kompleksnoj igri zvanoj sportsko klađenje.

 

Ostale vijesti