Kako izračunati koeficijent i marginu kladionice

Kako izračunati koeficijent

Kako izračunati marginu i odabrati najbolje kvote

U današnje vrijeme kada ima veliki broj kladionica prilično je važno odabrati one kladionice koje nude najnižu moguću marginu i na taj način se ponašaju fer prema kladioničarima. Zašto su margine bitne i jeli zaista bitno odabrati najbolje moguće kvote? Naravno. Dugoročno, potrebna vam je svaka dostupna prednost koju možete dobiti u odnosu na kladionice kako bi bili profitabilni.

U ovom članku pokušat ćemo vam objasnimo kako izračunati koji koeficijent u kladionici vrijedi igrati i kako funkcioniraju margine.

Što je to margina?

Najprostije govoreći margina je prednost u postocima koju kladionica ima u odnosu na igrača. Iz tog razloga prilikom biranja kvota, užasno je bitno igrati tamo gdje su margine niže.

Evo i primjera:

U idealnom svijetu kvote na teniski meč između na primjer Federera i Nadala bi bile 2.00 – 2.00. Po ovim kvotama ni kladioničar ni kladionica ne bi imali nikakvu prednost, nego bi postojalo 50% šanse na svakoj strani. U kladioničarskom žargonu ovakva situacija se zove 100% market, jer je ovo oklada za nula marginom i ovo bi bila najbolja moguća kvota za odigrati u svakom slučaju.

Nažalost sportske kladionice ne funkcioniraju na ovaj način. Svaka kladionica ima marginu, veću ili manju, ali to je naprosto cijena koja se mora platiti da bi se igralo u kladionici i to je način na koji kladionice ostvaruju profit. Zato je i vrlo važno znati kako se izračunaju margine i na taj način kladioničari će znati da li neke kvote vrijedi uzeti ili ne.

Naravno postoje i automatski kalkulatori kvota, koji se mogu naći na internetu. Popis kalkulatora koje mi preporučamo možete naći ovdje.

Kako izračunati marginu?

Kalkulacija margine je prilično jednostavna matematička jednačina.

(1 / kvota na Federera) * 100 + (1 / kvota na Nadala) * 100 = margina kladionice

U našem pređašnjem primjeru bilo je relativno lako izračunati marginu nula, ali u stvarnom životu to nije tako. Obično čak i najbolje kladionice sa najnižom marginom imaju niže kvote.

Recimo slučajnim odabirom teniskog meča između dva igrača (A i B) koji je danas na rasporedu uvidjeli smo da dvije respektabilne kladionice imaju prilično različite margine.

Kladionica 1 nudi na pobjedu igrača A kvotu 1.80, dok na pobjedu igrača B nudi kvotu 1.90. Ako iskoristimo formulu za marginu uvidjet ćemo da je ovdje margina ogromnih 8.13%. Na taj isti meč kladionica 2 nudi na pobjedu igrača 1 kvotu 1.87, dok na pobjedu igrača B nudi kvotu 1.98. Margina kod ove kladionice je 4.00%.

Dakle, mnogo je isplativije na duže staze kladiti se na tenis u kladionici 2, jer imaju duplo niže margine u odnosu na kladionicu 1.

Iz tog razloga je potrebno je konstantno računati margine i igrati u kladionicama koje nude najniže margine na tržištu, kako bi povećali svoje šanse za dugoročno profitiranje od sportskog klađenja.

Nivo margina i kvota

Postavlja se logično pitanje kolika margina je prihvatljiva i koliki je zapravo raspon margina u online sportskim kladionicama.

Najrespektabilnije i najveće kladionice imaju logično i niže margine i one se kreću u nekim sportovima čak i do 2% što je zaista odlično. Sa druge strane na tržištu se mogu naći kladionice kojima je margina astronomska i ide sve do 8%. Ali i to je mnogo bolje od lokalnih kladionica, kojima je margina na većinu sportova čak i preko 10%. Zato je mnogo bolje prakticirati sportsko klađenje u online kladionicama nego u lokalnim.

Kao što smo već napomenuli i vrsta sporta određuje razinu margine, te su najniže margine na Američkim sportovima, dok su najviše margine procentualno u nogometu.

Na kraju

Ono što je zaista bitno je da prije nego počnete se bavite sportskim klađenjem, naučite i uvidite gdje kladionice prave profit u odnosu na vas. Margine i kvote su jedan od načina na koji kladionice na duže staze osiguravaju da budu u profitu.

Kada znate kako izračunati koeficijent koji je fer u odnosu na koeficijent koji vam nudi kladionica, tada ćete biti u prednosti u odnosu na veliki broj kladioničara. Znanje je moć, upotrebite ga da biste pobijedili u ovoj kompleksnoj igri zvanoj sportsko klađenje.

Relevant news