SAD Predsjednički izbori 2024 – Tipovi, prijedlozi i kvote

Stefan
18 ožujka, 2024
112 Views
SAD Predsjednički izbori 2024

Predsjednički izbori u Sjedinjenim Američkim Državama, koji se održavaju svake četiri godine, ključni su događaj u političkom kalendaru zemlje i imaju veliki utjecaj na globalnu političku scenu.

Godine 2024., Amerikanci će ponovno imati priliku izabrati svog predsjednika, što je proces koji privlači pažnju cijelog svijeta. Kandidati za predsjedničku utrku obično dolaze iz dvije glavne stranke: Demokratske i Republikanske, iako se pojavljuju i kandidati iz manjih stranaka te nezavisni kandidati.

Glasanje je dostupno na nekoliko načina, uključujući osobno na dan izbora, ranije glasanje na određenim lokacijama, te glasanje putem pošte, što omogućava široku dostupnost i pristup izbornom procesu.

Kampanje kandidata obično se fokusiraju na niz ključnih tema, uključujući ekonomiju, zdravstvenu skrb, obrazovanje, vanjsku politiku i druga važna pitanja koja utječu na američke građane.

Kako bi glasali, Amerikanci moraju biti registrirani, što je proces koji varira od države do države. Izborni sustav SAD-a temelji se na elektorskom koledžu, gdje svaka država ima određeni broj elektorskih glasova, proporcionalno svojoj populaciji.

Kandidat koji osvoji većinu elektorskih glasova (najmanje 270 od 538) proglašava se pobjednikom izbora. Predsjednički izbori u SAD-u više su od samog glasanja; oni su period intenzivnog nacionalnog dijaloga, refleksije i odlučivanja, s dalekosežnim posljedicama kako za samu zemlju, tako i za međunarodnu zajednicu.

Ko su kandidati za predsednika?

Izbori za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država 2024. godine, koji su zakazani za 5. studenog 2024., privukli su pažnju s nekoliko kandidata iz obiju glavnih političkih stranaka koji su objavili svoje kandidature. Izbori će obilježiti 60. četverogodišnje predsjedničke izbore u SAD-u.

Kandidati Republikanske stranke

 • Donald Trump, bivši predsjednik, najavio je svoju kandidaturu, naglašavajući imigraciju kao ključno pitanje i suočavajući se s različitim pravnim izazovima za koje tvrdi da su politički motivirani.
 • Ron DeSantis, guverner Floride, pozicionira se desno od Trumpa po socijalnim pitanjima, ali se bori za dobivanje potpore u odnosu na Trumpovu prednost.
 • Mike Pence, bivši potpredsjednik, razlikuje se apeliranjem na evanđeosku kršćansku zajednicu, prekidajući s Trumpom zbog napada na Kapitol 6. siječnja.
 • Vivek Ramaswamy, bivši biotehnološki investitor, privukao je pažnju kao politički autsajder i žestoki pristaša Trumpa, obećavajući mu pomilovanje ako bude izabran.
 • Nikki Haley, bivša guvernerka Južne Karoline i ambasadorica pri UN-u, kandidira se na temelju svojih referenci kao čvrsti konzervativac s pozadinom kao kći indijskih imigranata.
 • Ostali značajni republikanski kandidati uključuju Tima Scotta, Asu Hutchinsona, Chrisa Christieja, Douga Burguma i Willa Hurda, svaki donosi jedinstvene perspektive i fokus na politike u utrci.

Kandidati Demokratske stranke

 • Joe Biden, aktualni predsjednik, traži reizbor s fokusom na obranu američke demokracije i rješavanje ekonomskih izazova. Njegova kandidatura vidi se kao nastojanje da se nastave napori njegove administracije u domaćoj i vanjskoj politici.
 • Marianne Williamson, autorica i kandidatkinja za predsjednicu 2020., pokrenula je još jednu kandidaturu s fokusom na “pravdu i ljubav”, pozicionirajući se kao alternativa unutar Demokratske stranke.
 • Dean Phillips, kongresmen iz Minnesote, predstavlja izazov Bidenu s naglaskom na popravak ekonomije i nacionalno jedinstvo.

Nezavisni i kandidati trećih stranaka

 • Robert F. Kennedy Jr., inicijalno trčao kao demokrat, sada je nezavisni kandidat s pozadinom aktivizma protiv cjepiva.
 • Cornel West najavio je kandidaturu pod Zelenom strankom, fokusirajući se na iskorjenjivanje siromaštva i jamčenje stanovanja, apelirajući na progresivne glasače.

Ovi izbori oblikuju se kao natjecanje različitih ideologija i prioriteta, s kandidatima koji preko spektra adresiraju ključna pitanja poput imigracije, ekonomije, vanjske politike i socijalne pravde. Predizbori i kaukusi koji vode do općih izbora bit će ključni u određivanju nominiranih kandidata za glavne stranke.

Ko su favoriti po kladionicama?

Prema najnovijim kvotama bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump je novi favorit za pobjednika nad izborima 2024. godine.

Kladionice mu daju ranu prednost u odnosu na ostale protiv kandidate. Donald Trump je najveći favorit ispred Joe Bidena, sadašnjeg predsjednika SAD, koji ima probleme sa domaćom i inostranom politikom.

Do izbora kvote će se sigurno menjati, zato obilazi kladionice i budi u toku sa kvotama i kladi se na svog favorita.

Top kladionice 2024:

20bet Kladionica

5/5
100% do 100 EUR Bonus Dobrodošlice

22bet Kladionica

4.9/5
100% do 122 EUR Bonus Dobrodošlice

Ivibet Kladionica

4.8/5
100% do 150 EUR Bonus dobrodošlice

1Bet Kladionica

4.5/5
100% do 100 EUR Bonus Dobrodošlice

Zapratite nas:

Ako volite da se kladite sa nama i ako vam se sviđaju naši besplatni tipovi podelite iste na društvenim mrežama. Nakon toga slobodno uđite u našu besplatnu Viber grupu kako bi uvek bili u toku sa najnovijim tipovima i ponudama kladionica.

👉 Free Viber Grupa

👉 Instagram Stranica

👉 Facebook Stranica

👉 Sportski Insajder FPL
Author Stefan

Jedan od mlađih, ali nikako jedan od slabijih u našem timu. Stefan je specijalista za Engleski fudbal, a niže lige su njegova strast. Sasvim smo sigurni da ćete uživati u njegovim prognozama timova za koje sasvim sigurno niste ni čuli. U slobodno vreme Stefan obožava da se bavi sportom, pre svega da igra fudbal sa svojim drugarima iz kraja. Slobodno možemo reći da on živi za najvažniju sporednu stvar na svetu.