UFC 271: Adesanya vs Whittaker 2

Dusan
10 veljače, 2022
730 Views
UFC 271: Adesanya vs Whittaker

Poslije uzbudljivog  FN 200, ovaj vikend kao nastavak i glavni dio o raspletu u srednjoj kategoriji dolazi UFC 271, koji predvodi meč za titulu imeđu Israela Adesanye i Roberta Whittakera. Meč je po programu, u noći sa subote na nedelju oko 4 sata ujutru po srednjo-evropskom vremenu.

Adesanya vs Whittaker 2

Drugi meč između Adesanye i Whittakera je jedina realna opcija u ovome trenutku. Adesanya je okrenuo krug u srednjoj kategoriji i vraća se na Whittakera od koga je preuzeo titulu.

Prvi meč je Adesanya dobio lako, može se reći iznenađujuće lako, nakon što je sredinom druge runde nokautirao Whittakera, a prije toga je vrlo lako i efektivno zaustavio svaki pokušaj  rušenja, i izbušio ga direktima a posebno kikovima.

Toliko ga je izkažnjavao kikovima, da je Whittaker u jednom trenutku, bio odustao od rušenja, i krenuo na sve ili ništa u razmjenama, ali je bilo ovo „ništa“. Tada se nije mnogo znalo o Israelovim nedostacima, pretpostavljalo se da je loš parteraš, i da će ga biti lako srušiti, za ovaj dio „lako srušiti“ nas je sve debelo demantovao.

U ovaj meč Whittaker će ući svježiji, malo rasterećeniji, ali i sa jasnim uvidom, šta treba popraviti i gdje. Ali to neće biti lako, jer je Adesanya taktički mastermind.

Derrick Lewis vs Tai Tuivase

Co-main event večeri je prava bomba! Sudar u teškoj kategoriji, sudar udarača, Derrick Lewis protiv Tai Tuivase. Oba borca su se borili prije dva mjeseca, i to su završili vrlo efektivno.

Lewis, bukvalno opravdava svoj nadimak Beast, i kada ga skoro svi otpišu i kaži da njegovo vrijeme prolazi, on izvuče svoj aperkat iz pakla i podsjeti nas da nije bez razloga u top 5 teške kategorije i to godinama već.

Tuivasa je u nizu od tri pobjede, i želi da napravi iskorak, dobio je na iskustvu i naučio iz poraza, pitanje je da li je i kondiciju popravio? Lewis je „stara kuka“, iako ne izgleda ne spreman, on svoje „gorivo“ pažljivo čuva i ne rasipa.

Mada svi ljubitelji slobodne borbe očekuju da borba krene u njima karakterističnom stilu, u silovitoj razmjeni, i ko prvi pogodi, to u njihovim slučajevima znači i vrlo vjerovatno na kraj. Pa poslije zajedno u MacDonald’s i na pivo.

Jarred Cannonier vs Derek Brunson

Možda i najzanimljivija borba na kardu je borba koja daje budućeg izazivača u srednjoj kategoriji, a to je borba između Jarreda Cannoniera i Dereka Brunsona. Dva borca koji hvataju poslednji voz da napadnu titulu.

Cannonier se dugo borio i u teškoj i poluteškoj kategoriji, fizički je mnogo jak, ali ni Brunson ne zaostaje, ta rvačka snaga i eksplozivnost su mu najveće oružije. Cannonier je odličan kickboxer, ima najbolje low-kickove u čitavoj diviziji, toliko razorne i precizne da sa njima načinje i završava protivnike, dok Brunson najviše vjeruje u svoje rvanje, i ide da iskoristi svaki promašaj Cannoniera da ga pošalje u parter.

Baš ti nožni udarci mogu odlučiti, ako ih Brunson uštopa, biće u velikoj prednosti, ali kroz karijeru i nije mu to baš išlo od ruke. Uglavnom, velika borba za obojicu, jer sledeći meč biće onaj za pojas. Bez ikakve sumnje je da će sportske kladionice na ovom meču imati najviše problema sa postavljanjem koeficijenata.

Kyler Phillips vs Mareclo Rojo

Na glavnom dijelu programa je meč u bantam kategoriji između superatraktivnog Kylera Phillipsa i Marecla Roja. Phillips je učenik „Gracie“ akademije, i BJJ se bavi od malena, ali njegov stil borbe se ne svodi samo na parter, šta više većinu svojih borbi završava udarcima.

Posebno je usavršio nožne udarce. Mnogima je baš ova bantam divizija najjatraktivnija, jer akcija traje od prvog do zadnjeg minuta. Baš takav, atraktivan je i Phillipsov protivnik, Marecelo Rojo.

Rojo je stariji, i nešto iskusniji borac, ali to se ne može reći za UFC iskustvo, gdje je odradio samo jednu borbu i  izgubio, kao i Phillips je parteraš, ali ne izbjegava ni borbu u stojci. Oba borca ulaze u meč poslije poraza, pa će ovaj meč biti veoma važan za povratak na pravi put.

Phillipsa smatraju jednim od najvećih talenata ove kategorije, i ova pobjeda bi ga gurnula u borbu za 15 najboljih u bantam kategoriji.

Bobby Green vs Nasrat Haqparasat

Prva borba koja će biti na main cardu, je borba u lakoj kategoriji između iskusnog Bobby Greena i Nasrata Haqparasata. Oba borca imaju teske životne priče, Green je već sa 5 godina ostao na ulici, pošto mu je otac bio u zatvoru, a majka na odvikavanju zbog droge.

Slobodnom borbrom se počeo baviti, da bi mogao prehraniti porodicu, a usput se bavio i fizičkim poslovima. Haqparasat je porijeklom Afganistanac, čiji su roditelji emigrirali u Njemačku. Nasrat je mašinski inženjer, visokoškolovan, što nije baš uobičajno u MMA krugovima.

Dugo se bavio kikcboxom, i odličan je stand up borac, dok je Green rvač i parteraš, tako da će ovo biti sudar stilova i taktike. Zanimljivo je da je Green svoji 10 od 11 zadnjih borbi išao na sudijsku odluku.

Anderi Arlovski vs Jared Vanderaa

Uvodni dio predvodi legenda slobodne borbe, popularni PitBull, Anderi Arlovski, koji se bori protiv Jareda Vanderaa, koji je svoj put u UFC gradio preko DWSC. Arlovski ima 43 godine, ovo će mu biti 22 borba u UFC-u, i vjerovatno je jedan od rekordera što se tiče broja borbi u najjačoj MMA organizaciji.

Iako su godine tu, Arlovski svoj posao radi uvijek maksimalno korektno, i sada je u nizu od dvije pobjede, pobjedio je Felipea i Shermana, i u zadnje vrijeme je pravi „keeper“ TOP15 liste teške kategorije, ko njega pobjedi ubrzo se nađe u TOP15. Veliki ispit za Vanderaa, i pobjedom protiv Arlovskog bi dobio ulaznicu među „velike momke“.

Renato Moicano vs Alex Hernandez

Na prelimsima nastupa i Renato Moicano, koji je bio jedan od glavnih kontendera u fatherweight kategoriji. Sada se podigao u kategoriju više i svoj put ka vrhu krči u lakoj, možda najkvalitetnijoj kategoriji u UFC-u.

Na putu mu se nalazi Alex Hernandez, koji je zadnji pobjedio Beneila Dariusha. Obojica su jako atraktivni borci pa vjerujemo da nas ova borba neće razočarati. Ozbiljna odskočna daska za nastavak karijere za oba borca.

Douglas Silva vs Sergeya Morozov

Na samom početku prelimsa nas očekuje još jedno jako poznato ime, Douglas Silva, koji se bori protiv Sergeya Morozova. Silva je do dolaska u UFC imao skor 22-0, i smatrao se jednim od najvećih kandidata za šampiona u UFC-u.

Ali, nije se baš najbolje snašao, gubio je od dosta poznatih imena, jedan od njih je možda i najbolji borac u fatherweight diviziji Petr Yan, ali pobjeđivao je Renana Barao i Marlona Veru. Morozov je protivnik po mjeri, prava prilika obojici da se pokažu. Silva da još nije za staro gvožđe a Morozov da može na stepenicu više.

Fight card
Weight class Method Round Time Notes
Middleweight Israel Adesanya (c) vs. Robert Whittaker [a]
Heavyweight Derrick Lewis vs. Tai Tuivasa
Middleweight Jared Cannonier vs. Derek Brunson
Bantamweight Kyler Phillips vs. Marcelo Rojo
Lightweight Bobby Green vs. Nasrat Haqparast
Preliminary card (ESPN2 / ESPN+)
Heavyweight Andrei Arlovski vs. Jared Vanderaa
Women’s Flyweight Roxanne Modafferi vs. Casey O’Neill
Flyweight Alex Perez vs. Matt Schnell
Light Heavyweight William Knight vs. Maxim Grishin
Early preliminary card (ESPN+ / UFC Fight Pass)
Bantamweight Leomana Martinez vs. Ronnie Lawrence
Lightweight Alexander Hernandez vs. Renato Moicano
Light Heavyweight Carlos Ulberg vs. Fabio Cherant
Middleweight A.J. Dobson vs. Jacob Malkoun
Bantamweight Douglas Silva de Andrade vs. Sergey Morozov
Welterweight Jeremiah Wells vs. Mike Mathetha
100% do 100 EUR Bonus Dobrodošlice
Kladite se sada
100% do 122 EUR Bonus Dobrodošlice
Kladite se sada
Author Dusan