UFC 271: Tipovi, savjeti i kvote – 13.02.2022.

Dusan
12 veljače, 2022
633 Views
UFC 271: Adesanya vs Whittaker

Adesanya vs Whittaker

Adesanya je u prvoj borbi između ove dvojice boraca i lakše nego očekivano došao do pobjede, da li će to moći ponoviti i ovaj put?

U prvoj borbi mnogo stvari nije išlo na stranu Whittakeru, jedna od glavnih je možda i ta što je prošao dva teška rata sa Yoelom Romerom, borbe za koje kažu da su uzeli po par godina života obojici. Ali Adesanya je jednostavno lik koji mu nikako ne odgovara.

Kada se prisjetimo prve borbe, Adesanya se pokazao možda i u najboljem svijetlu u svojoj karijeri u toj borbi. Da, u najvažnijim borbama u karijeri bio je uvjek najbolji. Šampionski mentalni sklop. Adesanya je u prvoj borbi sjajno kontrolisao distancu, kretnjama izludio Whittakera, čvrsto stajao na zadnjoj nozi, čekao kontru, i svaki put iskažnjavao Whittakera, koji je bio u nekom svom „karate-teakwondo“ stavu, na prednjoj nozi, baš ono što je Adesanya čekao, kažnjavao ga prednjom rukom i zadnjim low kickom. Postavlja se pitanje gdje se stvara šansa za Whittakera?

Whittaker je dosta napredovao, mnogo je stvari popravio, i nekako je svježiji. Sve tri pobjede koje je ostvario otišle su na odluku, dosta je radio taktički, pametnije, svaku priliku je koristio da prevede borbu u parter, ali Adesanya je druga dimenzija, i za Gasteluma, Tilla i Cannoniera, posebno što se tiče kretnji a i taktike.

Adesanya je jedan od najboljih taktički pripremljenih boraca u čitavom UFC-u, i svaki bezglavi napad ili pokušaj rušenja će kontrirati prednjom rukom ili nekim calf ili low kickom. Blachowicz je pokazao koje je rješenje za Israela, rvanje, i zadržavanje na parteru, isto ono što je pokušao i Vettori u zadnjem meču.

Ali Jan je realno teškaš, jedan od najvećih što se tiče gabarita od svih poluteškaša, pa ne čudi što ga je tako lako zadržavao u parteru. Vettori je imao dva rušenja, jednom je uhvatio taj kick i odveo borbu u parter, ali Adesanya se lako digao, dok je drugi put, to uradio uz pomoć žice, ali imamo osjećaj da je na tom rušenju potrošio svu svoju energiju. Whittaker je dosta radio na snazi, ali nismo sigurni da li će to biti dovoljno da sruši i zadrži Adesanyu dole.

Posebno ako udju u klinč, tu je Israel jako opasan, pakuje jednu ruku, dok drugom plasira laktove ili namješta za koljeno. Whittaker bi trebao da pokuša da hvata te low kickove, i da ga ruši, pošto je Adesanya u zadnje vrijeme postao malo previše zaljubljen u njih i ne baca ih više tako oštro.

Ali, to je mač sa dvije oštrice, da daj low se ne transformiše u high kick i završi na bradi. Whittaker kao što smo rekli voli da radi sa prednje noge, i poslije ta dva direkta koja baca dok juri ka protivniku, baca i high kick u kombinaciji, to mu je specijalka, pošto ga većina boraca ne vidi, odakle dolazi. Da pobjediš i završiš Adesanyu, treba ti mnogo snage, koncentracije i strpljenja, pitanje je koliko je u tom segmentu napredovao Whittaker, i da li ga ova uloga izazivača čini rasterećenijim. Za srednju kategoriju novi šampion bi dobrodošao, jer je Adesanya okrenuo krug, i nekako se čini da je ispred svih, za klasu. Oba borca zadnjih par borbi idu na sudijske odluke.

Uz potpuno besplatne tipove i autorske prognoze naših eksperta, portal sportske-kladionice.com nudi i razne korisne članke i savjete za klađenje. Iskreni smo u našim recenzijama kladionica te vam uz vrijednosne tipove nudimo i jedinstven uvid u svijet klađenja.

Naše prognoze utakmica bave se statistikom i procjenom ekipa, a samo rijetki portali mogu se pohvaliti da raspolažu s informacijama koje vam mi svakodnevno donosimo. Svaki dan naši eksperti demonstriraju lakoću zarađivanja na internetu. Svaki njihov tip prolazi selekciju a najbolji biramo za Tip Dana. Za ekstra zaradu provjerite naš Tiket Dana.

H2H

Adesanya: 21W-1L, visina 193cm, reach 203cm, 32 godine.

Whittaker: 25W-5L, visina 180cm, reach 185 cm, 31 godina.

Tip: Adesanya by decision or technical decision

Koeficijent: 2.50

Kladionica: Bet365

Derrick Lewis vs Tai Tuivasa

Kada se sretnu ovakva dva udarača tu nema mnogo analize, već svi očekujemo da će to biti sve ili ništa od prvog trenutka. Ali… to ali, uvjek postoji, pa i ovaj put, posebno kada je jedan od boraca preiskusni Derrick Lewis.

Baš kada svi otpišu Derricka Lewisa, on nas uvjek iznenadi i vrati se, i podsjeti nas kakve bombe u rukama ima. To je zadnji osjetio Chris Daukaus, kojeg je svojim polu-aperkat, polu-kroše, udarcem The Beast zaledio, i postao rekorder UFC-a po broju nokauta.

Derrick Lewis je statičan, čeka, tempira pravi udarac i vrijeme za napad, i kao takav može biti laka meta pokretnim borcima, kao što su Gane, JDS iz najboljih dana, koji mnogo rade na kretanju, ulaz-izlaz, i takvi borci mu nikako stilski ne leže. Dokazano više puta.

Ali, Tuivasa nije takav, pa će Lewis, moći da čeka svoju priliku na napad. A mnogo je nezgodan kada krene frontalno u napad. U borbu će to biti preko 120 kila, ide ka vama i baca razorne kroše i aperkate, i dovoljno je samo da jedan prođe da to bude kraj meča.

Nožne tehnike, koristi skroz malo, poneki low kick, kao i rušenja, voli da radi taj „ulični boks“. Baš to njegovo statično kretanje omogućava mu da ne troši mnogo „goriva“, tako da protiv nekih čvrstih momaka, koji su podnjeli te njegove udarce, završava je borbe na odluku, a to su imena poput Ngannoua, Roya Nealsona, Ilira Latifija. I Tuivasa je čvrst, pa ako osjeti da nema baš prostora za nokaut, koristiće klinč i masu, da izmori Tuivasu. Namazan je svim bojama.

Tuivasa je dosta mlađi, skoro 10 godina, i ovo je za njega borba karijere, gdje bi ga pobjeda sigurno gurnula u sami vrh teške kategorije. Ali nije lako pobjediti Lewisa, posebno nokautirati, što Tuivasa radi.

Kada gledamo Tuivasine nastupe u UFC-u su do zvijezda pa nazad, pa opet do zvijezda. Uglavnom dobro je krenuo 3 pobjede u nizu, pa 3 tri poraza, protiv ozbiljnijih protivnika, pa onda onda 4 pobjede u nizu, posebno su impresivne ove zadnje dvije protiv Harrisa i Sakaia, što mu je i obezbjedilo meč protiv Lewisa.

Harizmatičan je lik, voli da se bori, i UFC, želi od njega da napravi novog Marka Hunta. Za razliku od Lewisa, dosta je pokretniji, baca dosta više udaraca po minuti skoro 5. Što mu donosi rezultat u zadnje vrijeme, dobro kombinuje ruke i noge, posebno to leteće koljeno.

Ali ta velika koncentracija udaraca u teškoj kategoriji može biti i problem, što i Tuivasi i jeste, ako ne pronađe onaj pravi udarac i ode u dublje vode, vrrlo brzo ostane bez goriva, i onda postaje laka meta.

Ali, sve na stranu, svi ljubitelji ovdje očekuju otvorenu razmjenu i neki nokaut, bilo bi nekako prirodno. Ipak velik je ulog u pitanju.

H2H:

Lewis: 26W-8L, 21 K.O. , visina 191cm, težina 120kg, reach 201cm, 37 godina.

Tuivasa: 13W-3L, 12 K.O. , visina 188cm, težina 120kg, reach 190cm, 28 godina.

Tip: Lewis ML

Koeficijent: 1.53

Kladionica: Bet365

Andrei Arlovski vs Jared Vanderaa

Uvodni dio programa predvodi hodajuća legenda borilačkog sporta, u svakom smislu te riječi, bivši UFC šampion teške kategorije Andrei Arlovski. Da, bivši UFC šampion, pobjedio je tada Tima Syliviu, koji se ne bori još od 2013, a u UFC-u još od 2008, tu su generacija skoro, ali zato Arlovski je tu, bori se, ne odustaje, i šta više u nizu je od dvije pobjede odnosno ima 4-1 u zadnjih 5 borbi, i to sve sa pune 43 godine. Za respecta! Njegov protivnik je daleko manje poznatiji Jared Vanderaa, koji želi da napravi najveći skalp u dosadašnjoj karijeri.

Arlovski u zadnje vrijeme nikako da uđe u Top15 boraca, i uglavnom te borbe gubi, svi momci koji su ga pobjedili u zadnje vrijeme su u Top15, počev od Aspinala, Jairzinha, Sakaia, Tuivase… Pitanje da li je to Vanderaa?

Borce iz tog donjeg ešalona teške kategorije Arlovski je do sada dosta lagano pobjeđivao, i Felipea, Shermana, Linsa i Bosera. Na iskustvo, na taktiku, ali opet kada treba da se potuče i stane licem uz lice onaj stari Pitbull se probudi, i krene u razmjenu.

Ali sa godinama je naučio da taktika i kondicija igraju veliku ulogu. Pa sada većinu borbi dobija na odluku, koristeći svoj kickbox, i klinč, gdje pribije protivnika za žicu, baca laktove, koljena, izmori ga i pošalje u parter, gdje skupi dragocjene bodove i osvaja runde. Na jučerašnjem vaganju je izjavio da trenira bolje i više nego sa 33 godine. Tako i izgleda.

Vanderaa je momak koji je ušao u UFC, preko DWCS, gdje je u tom eliminacionom meču pobjedio Hunsuckera, dok u UFC-u ima skor 1-2! Zadnji meč je izgubio od Romanova udarcima u parteru.

Iako je crni pojas u BJJ, njegov stil borbe do sada prikazan u UFC-u svodio se na boks, dok je rušenja dosta slabo branio, Romanov ga je baš lako bacao. Ima dobre ručne tehnike, posebno taj prenji kroše, a znajući bradu Arlovskog, ne bi bilo dobro za Bjelorusa da to zaluta.

Međutim, Arlovski ima previše ratova iza sebe, ozbiljnih imena, udarača, šampiona, pa vjerujemo da će naći riješenje i za Vanderaa. Ali ovo je teška kategorija, jedan udarac sve može riješiti.

H2H

Arlovski: 32W-20L-2NC, visina 193cm, 111kg, reach 196cm, 43 godine.

Vanderaa: 18W-6L, UFC 1W-2L, visina 193cm, 120kg, reach 201cm, 29 godina.

Tip: Arlovski

Koeficijent: 1.62

Kladionica: Bet365

Bet365 Kladionica

4.6/5
  • Autentičan i prepoznatljiv dizajn
  • Zanimljivi i inovativni bonusi i promocije
  • Perfektna platforma za klađenje uživo
  • Širok izbor depozitnih i isplatnih metoda
  • Odlična korisnička podrška
  • Bet Builder opcija
  • Margine ponekad znaju biti visoke
  • Opasnost od blokiranja i suspenzije računa
100% do 25 EUR Bonus dobrodošlice
Kladite se sada

 

 

 

 

Author Dusan