UFC 272 Covington vs. Masvidal Tipovi, savjeti i kvote – 06.03.2022.

Dusan
4 ožujka, 2022
516 Views
Colby Covington vs Jorge Masvidal

Colby Covington vs Jorge Masvidal

Pošto smo u najavi ovog eventa detaljno opisali njihov međusobni odnos, sada ćemo detaljno analizirati sve prednosti i mane, i jednog i drugog, kao i gdje imaju šansu.  Krenimo prvo od Colbya. Red je, bolje je rangiran na UFC-ovoj rang listi.

Još jedna poveznica koja spaja Covingtona i Masvidala je šampion weltera i najbolji P4P borac današnjice Kamaru Usman koji ih je obojicu po dva puta savladao, i obojica ulaze u ovaj meč poslije poraza od Usmana.

Covington je „All American wrestler“, jedan od boljih rvača u diviziji. Uz to sjajno rvanje, Colby je borac koji vrši največi pritisak na protivnika u čitavom UFC-u, konstantno ide naprijed, traži kontakt, traži klinč i priliku za rušenje.

Uz sve to, njegov kardio je fantastičan, jedan od najbolje spremnih boraca. Onda se postavlja pitanje kako je takav borac izgubio od Usmana, i to dva puta. Pa vrlo je jednostavno, Usman bi bio konkurentan u srednjoj kategoriji, sa svojim gabaritima.

Veći je za jednu ili dvije mjere od ostalih welteraša. Ali ni protiv njega Colby se nije obrukao. Prvi meč je radio sjajno, još mu je pukla čeljust u toku borbe, ali nije odustajao. Iako je Usman dobio i meč broj dva, Colby je i tu odnio dve runde.

Colby tek kada se pojavio u UFC-u, bio je samo rvač, koji je sjajno fizički spreman, ali rad baš sa Masvidalom mu je pomogao da jako razvije svoje ručne tehnike. Odlično se kreće, eskivira, i baca ručne kombinacije.

Mnogo štete napravi svojim boksom, i lijevom rukom. Protiv Masvidala ne bi trebao da ulazi u te igrice, jer je Jorge mnogo opasan u stojici. Vjerujemo da će Colby mnogo koristiti klinč i žicu i pokušati da borbu odvede u parter, i osvaja rundu po rundu.

Što se tiče tog rvačkog dijela tu je dosta aktivan proba 4.08 rušenja na 15 minuta, odnosno ima 48  uspješnih rušenja na 131 pokušaj. Obojica su iskusni na borbe na pet rundi, ali Colby tu ima prednost, zbog svoje fizičke pripremljenosti.

Masvidal je specijalizirao se za kontraše, ima 7-2 protiv njih. Jedan je od pametnijih udarača u kategoriji, a i u čitavom UFC-u, mnogo radi na kontru. Taj svoj stil na kontru je usavrsio u uličnim tučama, nikada nije išao mnogo bezglavo naprijed, i čekao je protivnika.

U počecima u UFC-u,  taj stil i nije baš bio popularan, u egal borbama je gubio, pa je zadnjih godina, patentirao novi pravolinijski stil, sa čvrstim direktima i krošeima. I on je gubio od Usmana i to dva puta zaredom. Usman ga je u drugom meču teško nokautirao, dok je Jorge čekao kontru, Usman ga je pronašao zadnjim direktom i uspavao.

U prvom meču je Usman radio sve ono što bi trebao Colby, držao Masvidala uz žicu, rušio, umarao, i otišao na odluku. Jednoglasno naravno. Masvidala je teško srušiti, ima odličan takedown defence, brani 71% pokušaja rušenja.

Masvidal može tražiti priliku baš sa tim kontrama, kada Covington krene da vrši pritisak i uđe u razmjenu. Tu je Masvidal najopasniji, kada izgleda da je u potčinjenom položaju. Bitna je i ta psihička igra između njih dvojice, da li će se Covington moći kontrolisati, da ne uđe u otvorenu razmjenu, na sam početku.

Tu je Masvidal majstor tih psihički igrica, na sličan način je navukao i Askrena i Diaza. Masvidal je u zadnje vrijeme počeo dosta da koristi i kickove, pogadja i po tijelu, i nogama. Baš sa tim kickovima bi mogao usportiti pritisak Colbya, i njegove kretnje.

Colby je zadnjih deset mečeva odvukao u zadnje runde, većinu ih je dobio, izdržljiv je i uporan, ako uspije da Jorgea navuče na svoju igru, velike su šanse da će i ovaj meč otići u pet rundi, da će pobjednik biti Colby.

H2H:

Covington: 16W-3L, 34 godine, visina 180cm, reach 183cm

Masvidal: 35W-15L, 37 godina, visina 180cm, reach 188cm.

Prognoza: Over 3.5 rundi

Kvota: 1.50

Kladionica: Bet365

Rafael Dos Anjos vs Renato Moicano

Dos Anjos se prvobitno trebao boriti protiv Fizieva, ali je ta borba otkazana dva puta u kratkom periodu, zbog Fizievih problema sa vizom. Dos Anjos i Fiziev su trebali predvoditi FN prije dvije sedmice, ali su bili pomjereni za ovaj vikend.

UFC se opet našao u problemu, ali ovaj put su morali naći zamjenu za Fizieva. Mnogo je teško naći kvalitetnu zamjenu koja želi da se bori kao „short notice“ pošto svi kvalitetniji borci grade karijeru dužim i sigurnijim putem. Poslije Greena, koji je prošli vikend spasio UFC, sada je to uradio Renato Moicano.

Dos Anjos je odradio čitav kamp, i ulazi spreman za 25 minuta borbe u ovaj meč, i to mu je sigurno najveća prednost u ovome duelu. On je bivši prvak lake kategorije, koji u poslednje vrijeme baš i nije u sjajnoj formi.

Oprobao se i kategoriju više gdje se nije baš proslavio. U laku kategoriju se vratio pobjedom protiv Paula Fedlera. Za laku kategoriju je idealan. Jedan od većih boraca. Tom svojom snagom i gabaritima lakše kontrolise protivnika u parteru nego u welteru.

Jedan je od najboljih BJJ boraca u čitavom UFC-u, tako i većinom završava svoje borbe, na odluku ili na submission. Najveći problem za njega u zadnje vrijeme je kada se uhvati u klinč, gdje bude kontrolisan uz žicu.

Ali to je bio problem sa Covingtonom i Usmanom koji su mnogo veći od njega. Moicano je od njih laksi i manji poprilično. Dos Anjosov stand up nije sjajan, ali nije ni loš. Kontraš je, i ima dobar daj lijevi direkt i kroše. Ima taj K.O. power, ali vjerovatno ga neće tražiti po svaku cijenu. Vjerovatno će ići na taktiku, da iskoristi tu nespremnost Moicana da ga uvuče u dublje vode, i završi, ili na bodove ili na prekid.


Moicano je ovaj meč odlučio da rizikuje, iako je u nizu pobjeda i dobrih mečeva, pobjeda u ovom meču bi ga pogurala odjednom tri stepenice naprijed, dok poraz, neće mnogo štetiti kao npr. Dos Anjosu. Sa te strane, nema nikakav pritisak.

Moicano je u nizu od dvije pobjede, zadnji meč je pobjedio Alexa Hernandeza prije dvadesetak dana. I Moicano je kao Dos Anjos, BJJ specijalista, njegova specijalka je Rear Naked Choke, koju izvalči iz svih pozicija.

Stand up mu nije bas dobar, glavni game plan je odvuci borbu u parter. Problem mu stvaraju fizički mnogo jači borci. Vjerujemo da ce borba ovdje vrlo brzo završiti u parteru i pitanje je koliko će moći Moicano da tempira svoju potrošnju.

Još jedan problem za Moicana je što je tek sinoć sa Thailanda stigao u Las Vegas, putovao je 16 sati, pitanje je kako se navikao na promjene klime i koliko je naglo prekidanje odmora uticalo na njega.

Neke svjetske kladionice su ponudile odlicnu kvotu na pobjedu Dos Anjosa, 1.57! Što bi svakako trebali iskoristiti.

H2H

Dos Anjos: 30W-13L, 10SUB, 5KO, 37 godina, visina 170, reach 178cm.

Moicano: 16W-4L-1D, 9 SUB, 32 godine, visina 170cm, reach 173cm.

Prognoza: Dos Anjos

Kvota: 1.57

Kladionica: Bet365

Bet365 Kladionica

4.6/5
  • Autentičan i prepoznatljiv dizajn
  • Zanimljivi i inovativni bonusi i promocije
  • Perfektna platforma za klađenje uživo
  • Širok izbor depozitnih i isplatnih metoda
  • Odlična korisnička podrška
  • Bet Builder opcija
  • Margine ponekad znaju biti visoke
  • Opasnost od blokiranja i suspenzije računa
100% do 25 EUR Bonus dobrodošlice
Kladite se sada

 

Author Dusan