UFC FN 201: Tipovi, savjeti i kvote – 20.02.2022.

Dusan
19 veljače, 2022
403 Views
UFC FN 201

Walker vs Hill

Kada se borci čitav kamp spremaju za tri runde onda u fight weeku dobiju informaciju da će biti borba večeri i ide na pet rundi, tada sve taktike padaju u vodu. Jednostavno daće sve od sebe da se to završi, jer ako ode u šampionske runde, pitanje je da li će imati kondicije. I stilovi su im takvi da vole tuču i ići naprijed.

Walker je u UFC došao na mala vrata, ali je svojim nastupima i nokautima podigao hype oko sebe. Nakon sjajnih borbi, došli su i teži protivnici, a samim tim i porzi. U zadnje 4 borbe, ima 3 poraza i jednu pobjedu, ali i u toj borbi je bio uzdrman.

Zadnja borba protiv Thiaga Santosa je pokazala mnoge njegove nedostatke, prije svega sa psihološke strane. Kao da su loši rezultati previše uticali na njega. U toj zadnjoj borbi je bio previše pasivan, čekao je  previše, i oslanjao se na low kickove, Santos je to iskusno iskoristio.

Walker sa početka karijere u UFC-u i ovaj sada nisu baš slični. Ali, možda je opet probudio onog starog, i sperma ga za Hilla. Uglavnom jedan je od fizički najvećih poluteškaša, jako je eksplozivan, što mu je i najjače oružije.

Hill predstavlja klasični primjer savremenog poluteškaša. Dug, prevelik za poluteškaša, a mali za teškaša. Kontrola distance, kretnje. Stilom dosta podsjeća na  Jonesa. Sjajno koristi svoju dužinu, i sa distance pronalazi rupe u odbrani.

Baca mnogo udaraca, 7.45 po minuti. Njegov jedini poraz do sada u karijeri je od Paula Craiga, gdje je baš ta nošalantnost kao u Jonesa, ga je koštala poraza. Ali ako se poraz može nazvati dobrim, taj ga je poraz vjerovatno naučio da mora biti 100% u fokusu. Njegov najveći problem je odbrana, što Walker može iskoristiti, posebno imajući u vidu njegovu eksplozivnost.

H2H

Walker: 15W-8L, visina 196 cm, reach 208cm, 29 godina.

Hill: 9W-1L-1NC, visina 193cm, reach 201cm, 30 godina.

Predikcija: Under 2.5 Rounds

Kvota: 1.50

Kladionica Bet365

Jim Miller vs Nikolas Motta

Kada se dobije ovakav matchup, poznatog i iskusnog borca i borca koji tek došao u UFC, kladionice nemaju mnogo dileme, i u većini slučajeva prednost daju ovome prvom, iskusnijem. Nema priče, Jim Miller je legenda UFC-a, koliko je samo ratova iza njega, pobjeda, borbi sa velikim imenima, i kada gledamo sa te strane Jim Miller je svakako favorit.

Ali, kada gledamo sa strane istrošenosti, godina, i zadnjih borbi ta uloga favorita bi mogla lagano opadati, posebno kako runde odmiču.

Miller je jedan od najboljih grapplera u UFC-u, godinama unazad, sa svojim knee-barom je završio mnoge borbe. Jedan je od boraca sa većim brojem bonusa u UFC-u, njegove borbe su uvjek bile beskompromisne, takodje jedna od najkravijih borbi bila je protiv Joa Lauzona.

Njegova taktika u stojci se svodi na bacanje direkata, koji pritiskaju protivnika uu žicu i on to koristi i prevod borbu u parter gdje je stvarno odličan, aktivan i teško se diže sa sebe. U zadnje vrijeme je dosta promjenio stil borbe, gdje fizički ne može da bude konstatno 15 minuta aktivan, već poslije nekih 7 minuta prelazi u mode preživljavanja.

Zbog toga u prvim minutima borbe je jako agresivan i brobu pokušsava što prije prevesti u parter i riješiti je što prije. Zanimljivo je da je ovu strategiju počeo upotrebljavati protiv Alexa Whitea, i od tada ima skor 5W-4L u zadnjih devet borbi. Takođe sve je borbe dobio u prvoj rundi, a poraze na odluku, što govori da ako Motta preživi prvu rundu, velika kvota bi mogla biti uhvaćena vrlo lako.

Motta je neiskusan borac, ovo mu je debi u UFC-u, ali daleko od toga da je za podcjeniti. Najveći problem Motti može biti taj što će prvi put imati priliku da se bori na ovako velikoj pozornici, ali to može biti i veliki pritisak, ali i prilika da se dokaže.

UFC ga je za debi poprilično počastio sa izborom protivnika, veliko UFC ime, koje je u padu forme, sama pobjeda nad Millerom bi ga automatski gurnula u srednji dio lake lategorije. Vjerujemo da UFC vidi nešto u njemu, više nego ostali.

Uglavnom, Motta je strašan udarač, eksplozivan, brz i čvrst. Baca te široke krošee dosta, malo podsjeća na mini verziju Paula Coste. Najveći problem bi trebala mu biti ta prva runda, dok se malo privikne na oktagon, vjerovatno i napade Millera. Ako taktički odradi dobro taj uvod, u velikoj je prednosti. Ali Brazilci baš i ne vole taktiku.

H2H:

Miller: 33W-16L-1NC, visina 173cm, reach 180cm, 38 godina.

Motta: 12W-3L, visina 173cm, reach 184cm, 29 godina.

Predikcija: Over 1.5 Rounds

Kvota: 1.60

Kladionica Bet365

Parker Porter vs Alan Baudot

Ovo je jedini duel u teškoj kategoriji na ovom eventu. Oba borca su se pomalo neočekivano našla na main cardu, i sigurno idealna prilika da se pokažu u što boljem svijetlu.

Porter je u seriji od dvije pobjede, pokazao je baš odličnu kondiciju i pritisak u zadnje dvije borbe. Na njegovu nesreću dobio je na debiju Daukusa, a vrlo je lako mogao imat 3-0 u UFC. Ovo mu je idealna prilika da napravi tu seriju.

Realno je da se Porter nikada neće boriti za titulu, nije taj nivo. Nekada više izgleda kao da je krupniji navijač ušao u oktagon i tuče se u UFC-u. Radi vrlo jednostavno. Svjestan je svojih mogućnosti.

Ali sve te nedostake dopunjuje sjajnim karidiom i pritiskom. Ali u ovom meču ne bi čudilo da proba da borbu prevede u parter, jer Baudot baš nije dobar u tom segmentu borbe. Porterove kombinacije se svode na jednostavne bokserkse kombinacije, najviše dva-tri udarca, ili pojedinacne direkte kojim konstantno gura protivnika i pritiska ga.

Baudot je sparing partner Ciryla Ganea, lagan je na nogama, preferira taj Gane stil, ali na mnogo slabijem nivou. Trenutno je bez pobjede u UFC-u, i ova borba mu može biti sve ili ništa. Ali imamo osjećaj da se baš nije snašao u UFC-ovom oktagonu, kao da ga prevelik pritisak, i sama pozornica UFC-a pojedu.

Fizički je mnogo bolji od Portera, ali ako ne popravi svoje segmente rvanja, i ne uspori tempo Portera, opet će biti u problemu.

H2H

Porter: 11W-6L, visina 183cm, reach 191cm, težina 120kg, 36 godina.

Baudot: 8W-2L-1NC, visina 195cm, težina 116kg, reach 201cm, 34 godine.

Bet365 Kladionica

4.6/5
  • Autentičan i prepoznatljiv dizajn
  • Zanimljivi i inovativni bonusi i promocije
  • Perfektna platforma za klađenje uživo
  • Širok izbor depozitnih i isplatnih metoda
  • Odlična korisnička podrška
  • Bet Builder opcija
  • Margine ponekad znaju biti visoke
  • Opasnost od blokiranja i suspenzije računa
100% do 25 EUR Bonus dobrodošlice
Kladite se sada
Author Dusan