Zalgiris – Bayern: Analiza utakmice

Lefty
23 prosinca, 2020
649 Views
košarka tipovi

Žalgiris ove sezone igra po principu toplo hladno u Evroligi. Nakon starta iz snova u kojem su upisali pet pobjeda iz uvodnih šest kola, izabranici trenera Martina Schillera su povezali šest poraza i činilo se da je dobar početak takmičarske godine više zasluga sporijeg starta ostalih ekipa. Ipak, „Zeleni“ iz Kaunasa su ušli u ovi niz dobrih rezultata i sa tri ubjedljiva trijumfa su potvrdili da dobar start sezone nije bio slučajnost i da će sa pravom konkurisati za plasman u plej-of. Redom su u posljednje dvije sedmice padali Panathinaikos, Baskonija i Fenerbahče, a sada je na redu okršaj sa Bayernom. Ono što je glavna snaga Žalgirisa pod vođstvom austrijskog trenera, to je šut sa distance. Timski, najbolji litvanski klub ubacuje preko 43% šuteva van linije 6,75m u Evroligi, što je drugi najbolji procenat u istoriji takmičenja. Jedino je beogradski Partizan početkom 21. vijeka imao bolju sezonu. Prednjači sjajni Marius Grigonis, ali na visokom procentu pogodaka su i Arturas Milaknis i Nigel Hayes.

Ostala su još samo dva kola do kraja prvog dijela sezone u najelitnijem klupskom košarkaškom takmičenju u Evropi, a Bayern se nalazi na poziciji koja garantuje prednost domaćeg terena u četvrtfinalu. Tome se vjerovatno nisu nadali ni oni najvjerniji navijači Bavaraca. Andrea Trinchieri je potvrdio zašto se smatra za jednog od najboljih trenera Starog kontinenta i tim koji je lani bio prikucan za dno evroligaške tabele izgleda perfektno. Glavna snaga Nijemaca je čelična odbrana u kojoj je stub Jalen Reynolds. Italijanski trener insistira na igri sa dosta preuzimanja, dok u napadu nema srljanja i soliranja. Igra se organizovano, uloge su jasnu podijeljene i rezultat toga se vidi. Nije previše omela Bayern ni povreda Vladimira Lučića koji je de facto najbolji individualac tima ove takmičarske godine.

Raniji rezultati i trendovi

Poslije 15 odigranih utakmica, Žalgiris se je ostvario učinak 8-7, dok je Bayern na 10-5. Kao što je već rečeno, Litvanci su u seriji od tri pobjede, dok je klub iz Minhena trijumfovao u tri od posljednja četiri meča, a poraz u Sankt Petersburgu od Zenita se desio u samom finišu. Međusobno,  Žalgiris i Bayern su igrali pet puta u Evroligi, a „Zeleni“ su pobijedili tri puta.

Očekivani sastavi

Žalgiris faktički od početka sezone ne može računati na usluge Patricia Garina, dok je Steve Vasturia već nekoliko sedmica takođe van stroja. Kod Bayerna je povrijeđen Vladimir Lučić, dok se očekuje debi Jamesa Gista u srijedu.

Prijedlozi za tipovanje

Prijedlog za ovu utakmicu je Bayern +5.5 (pobjeda Bayerna ili poraz manji od šest razlike), a kladionica 22Bet nudi kvotu 1.71 za ovu igru.

Na papiru, ovo je dosta izjednačen okršaj i s obzirom da nema publike, dodatnih pet poena na Bayern se čine kao vrijednost. Ono što posebno ide u prilog ovom prijedlogu, to je sposobnost trenera Trinchijerija da zaustavi protivnički šut sa distance, a upravo to je glavno oružje Žalgirisa. O tome je govorio i Paul Zipser pred put u Kaunas, a ako se pogleda kako je Bayern oduzeo Asvelu šut prije par sedmica, jasno je da ni Žalgirisu neće biti lako da uhvati ritam. Nije isključeno da vidimo i neizvjesnu završnicu, a u takvim okolnostima bilo kakvi dodatni poeni su vrijednost.

Author Lefty