Zenit – Fenerbahce: Analiza utakmice

Lefty
3 prosinca, 2020
417 Views
košarka tipovi

Iako sastav po kvalitetu na papiru nije naročito različit od onoga iz prethodne sezone, Zenit ove takmičarske godine igra neuporedivo bolje, a za to je najzaslužniji španski trener Xavi Pascual. Trijumfima protiv Anadolu Efesa i Barcelone, nagovijestili su da ih očekuje dobra sportska godina, međutim tada su uslijedili problemi zbog virusa korona. Ipak, bolest nije usporila klub iz Sankt Petersburga i po povratku na parket su nastavili sa sjajnim igrama. Odbrana Zenita je jedna od najboljih u takmičenju, a skor 5-0 na gostujućem parketu je daleko najbolji u Evroligi. Zapravo, ruski klub je jedini koji još uvijek nije doživio poraz na strani. Kao lider ove ekipe se istakao odlični šuter Austin Hollins, a u posljednje vrijeme briljira Will Thomas. Pascual je u roster doveo još nekolicinu dobrih šutera, prvenstveno se tu misli na Billya Barona, mada i Mateusz Ponitka zna biti opasan kada uđe u seriju.

Fenerbahče je tim koji je možda i najviše razočarao u dosadašnjem toku sezone. Odlazak Željka Obradovića se ispostavio kao nenadoknadiv gubitak, a njegov sunarodnik Igor Kokoškov i dalje ne uspijeva da pronađe dobitnu formulu. Žuto-plavi se nalaze u seriji od četiri uzastopna poraza u najelitnijem klupskom košarkaškom takmičenju u Evropi, a od Barcelone, Baskonije i Real Madrida su baš ubjedljivo poraženi. Protiv Valencije je konačno proradio šut, ali odbrana je još jednom bila na veoma niskom nivou. Povreda Nanda de Coloa je dosta poremetila organizaciju igre, pa je naknadno potpisan Meksikanac Alex Perez koji bi trebalo da debituje večeras. Nije od pomoći ni to što je Kokoškov prethodne sedmice bio sa reprezentacijom Srbije u Finskoj, tako da ni vremena za kvalitetan trening sa njim nije bilo. U svakom slučaju, Fenerbahče će morati drastično da popravi igru u što kraćem vremenu, inače bi moglo da dođe do promjena u timu.

Očekivani sastavi

Zenit kompletan dočekuje ovu utakmicu, dok kod Fenerbahčea i dalje nema Nanda de Coloa. Johnny Hamilton je takođe propustio posljednjih par duela, pa će biti iznenađenje ukoliko večeras istrči na parket.

Raniji rezultati i trendovi

Ruski tim je odigrao tri meča manje u Evroligi od svog večerašnjeg rivala, a imaju 6-2 omjer pobjeda i poraza. Fenerbahče je slavio samo četiri puta iz jedanaest utakmica u ovom takmičenju do sada. Međusobno su igrali samo prošle sezone, a zanimljivo je to da je oba duela tada dobila gostujuća ekipa. Fenerbahče je pobijedio u Sankt Petersburgu, a Zenit u Istanbulu.

Prijedlozi za tipovanje

Prijedlog za ovu utakmicu je Fenerbahče +7 (pobjeda Fenerbahčea ili poraz manji od osam poena razlike. Ako bude tačno sedam razlike za Zenit, vraća se ulog). U kladionici Bet365, kvota na ovu igru je 1.71.

Za Fenerbahče ova utakmica je pod moranje u svakom smislu. Nakon četiri uzastopna poraza, navijači su bijesni i traže odgovornost, tako da srpskom stručnjaku Igoru Kokoškovu samo trijumf večeras može biti od pomoći. Zenitova filozofija je izuzetno čvrsta i snažna odbrana, te utakmica na mali broj posjeda, a u takvoj situaciji su dodatni poeni na autsajdera uvijek prednost. Za očekivati je čvrst duel, sa puno kontakta i da možda pobjednik bude odlučen u samom finišu.

Bet365 Kladionica

4.6/5
  • Autentičan i prepoznatljiv dizajn
  • Zanimljivi i inovativni bonusi i promocije
  • Perfektna platforma za klađenje uživo
  • Širok izbor depozitnih i isplatnih metoda
  • Odlična korisnička podrška
  • Bet Builder opcija
  • Margine ponekad znaju biti visoke
  • Opasnost od blokiranja i suspenzije računa
100% do 25 EUR Bonus dobrodošlice
Kladite se sada
Author Lefty